Kaupallinen yhteistyö

Viisi helppoa tapaa tutustua viineihin – Porin oma sommelier Sara Tuomi opastaa

Joonas Salli
Viisi helppoa tapaa tutustua viineihin – Porin oma sommelier Sara Tuomi opastaa

Viinibaari Café Elba sai joulun edellä uuden sommelierin eli viinimestarin, kun Sara Tuomi pokkasi itselleen arvostetun tutkintotodistuksen Turun ammatti-instituutissa.

Maiju Junko

– Viinitastingissä henkilökohtainen kokemus on tärkein ja oma tulkinta aina oikea. Suussa on uniikki happotasapaino, joten viinit koetaan yksilöllisesti. Testailuun kannattaa lähteä ennakkoluulottomasti ja päästää muistot ja tunteet valloilleen, rohkaisee Café Elban sommelier Sara Tuomi.

Saran viiden maanläheisen vinkin avulla makumatka viinien ihmeelliseen maailmaan on helppo aloittaa.

– Haluan madaltaa aloituskynnystä ja pudottaa viinit snobistiselta jalustalta: viini on maataloustuote, ruokajuoma, monien pientuottajien ja perheyritysten elinkeino ja elämäntapa.

Alkupala: Sommelier Sara Tuomi antaa videolla vinkkejä viinin arviointiin

1) Alkuun kotitastingillä

Minitastingin voi järjestää kotona pienelläkin porukalla. Aloittelijan ei kannata ahnehtia liikaa viinityylejä, ja tarkoitukseen sopivat myös laadukkaat piccolopullot. Isolla porukalla toki voi ostaa normaalikokoisiakin pulloja.

– Makusensorit turtuvat nopeasti, joten kolmella viinillä on hyvä aloittaa. Voit myös kokeilla ääripäiden tunnistamista. Valkoviineissä hyvä aloituskolmikko on kuiva, puolikuiva ja puolimakea, punaviineissä puolestaan kevyt, keskitäyteläinen ja täyteläinen viini.

Kotitastingin voi tehdä myös kahdella punaviinillä ja kahdella valkoviinillä.

– Viinien maailma ja kulttuuri on laaja, joten eri alueiden ominaispiirteiden tunnistaminen on mielenkiintoista. Tunnistatko eurooppalaisen ja uuden maailma viinien erot? Millainen suuntuntuma on vaikka ranskalaisessa viinissä verrattuna esimerkiksi australialaiseen? Myös rypälelajikkeiden tyypillisiä piirteitä on mielenkiintoista etsiä.

Maistelun yhteydessä on hyvä kattaa pöytään myös syötävää.

– Hyvä nyrkkisääntö on tarjota kevyen viinin kanssa kevyttä purtavaa, täyteläisemmän viinin seuraan sopii tuhdimpikin ruoka. Osut myös varmimmin oikeaan, kun valitset ruoan ja viinin samalta alueelta.

Joonas Salli
Gallen-Kallelankadun Cafe Elbaan on helppo poiketa lasilliselle töitten jälkeen.

Gallen-Kallelankadun Cafe Elbaan on helppo poiketa lasilliselle töitten jälkeen.

2) After Work vaihtaa työmoodin vapaalle

After Work -kulttuuri on vähitellen otettu omaksi Porissakin. AW-treffit kaverin tai vaikka ihan itsensä kanssa on tervetullut rauhoittava hetki työ- ja kotihälinän välissä.

– Työpäivän jälkeen on hyvä siirtyä työmoodista vapaalle. Antamalla itselleen hetken omaa aikaa, olet myös ehkä paremmin läsnä kotona. Suosittelemme mielellämme makupareja viineille, suolaista tai makeaa. Moni jakaa jutustelun lomassa antipastilautasen kaverin kanssa. Valikoimassamme on noin 100 erilaista viiniä, joista suurin osa on saatavilla myös laseittain.

3) Lauantailasillinen rikkoo sukupolvirajat

Saraa ilahduttaa mukavasti yleistynyt tapa: lauantaipäivisin Elbassa piipahtaa hyvin erilaisia seurueita: yhdessä pöydässä höpöttelevät shoppailun lomassa salaatille pistäytyneet ystävykset, toisessa isoäiti ja poika vaihtavat viikkokuulumisia viinilasin äärellä, kolmannessa lämmittävät sormiaan kaakaolle poikenneet kaverukset.

– Elba sopii hyvin eri sukupolvien, perheen ja ystävien kohtauspaikaksi. Meillä on pöytiintarjoilu ja meille voi poiketa ikärajattomasti myös lattelle tai kaakaolle.

Joonas Salli
Tapaslautaselta riittää hyvin kahdelle maistelijalle. Elban suolaiset ja makeat herkut tehdään kaikki omassa keittiössä.

Tapaslautaselta riittää hyvin kahdelle maistelijalle. Elban suolaiset ja makeat herkut tehdään kaikki omassa keittiössä.

4) Suosittu Viini tutuksi -kurssi

Sara vetää myös Viini tutuksi -kursseja. Viinitastingin yhteydessä oppii paljon maantieteestä, kulttuurista ja tavoista. Teemoja ovat muun muassa maistelutekniikka, eri viljelyalueet, rypälelajikkeet, ruoan ja viinin yhdistäminen sekä arvoviinit.

Sara karsii ennakkoluuloja ja kannustaa kurssilaisia kertomaan rohkeasti omista tuntemuksistaan.

– Viinistä löytyvät aromit näyttäytyvät muistoina, kokemuksina, hetkinä, paikkoina… Yksi osallistuja kertoi viinin tuovan mieleen oman isoäidin. Syykin selvisi. Viinissä tuoksui laventeli, joka oli leimallinen isoäidin käsivoiteessa. Toinen taas löysi omasta viinistään uuden, puhtaan satulan tuoksun: nahka onkin yksi mahdollisista viinin aromeista.

Sara tietää, että makujäljet ovat syvällä ja muistot elävät pitkään.

– Itselleni runsaan mineraalinen chablis vie ajatukset Kallon suolaisille, merileväisille kallioille.

Joonas Salli
Aistit avoinna maistelemaan: tutki väriä ja koostumusta, haista ja maista.

Aistit avoinna maistelemaan: tutki väriä ja koostumusta, haista ja maista.

5) Viini-ilta tai yksityistasting

Viini-illat ja yksityistilaisuudet ovat suosittuja. Kuukausittain Sara Tuomi rakentaa mielenkiintoisien vaihtuvien teemojen ympärille viini-illan. Illoissa käy sekä edistyneempiä harrastajia että viinitietouden alkusuoralla olevia uusia kasvoja. Viimeksi vuorossa oli Italian kuninkaat -special tasting ja maisteltavana viisi saapasmaan arvoviiniä. Tulevia teemoja ovat muun muassa Riesling ja Spätburgunder rypälelajikkeet, Italian tuntemattoman alkuperäislajikkeet sekä kuohuviini ja samppanja.

Yksityistastingit sopivat esimerkiksi yritysten juhliin, henkilökunnan virkistyspäivään tai ystäväporukan illanviettoon. Teemaan pääsee silloin vaikuttamaan myös itse.

– Kysyntää on paljon ja aika on rajallista, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Kiireistä pikkujoulusesonkia esimerkiksi myydään jo!

Joonas Salli
Elban viini-illat ovat suosittuja. Sara Tuomi rakentaa illan ympärille mielenkiintoisen teeman.

Elban viini-illat ovat suosittuja. Sara Tuomi rakentaa illan ympärille mielenkiintoisen teeman.

Café Elba

Gallen-Kallelankatu 5, Pori – puh. 0400 908 300 – cafe-elba@outlook.com

elba.fi/


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös

Sammio