Kaupallinen yhteistyö

”Valmistamme itse juuston ja jogurtinkin” – Krishna Bhattarai liekittää porilaisille aitoa nepalilaista kotiruokaa kaikella rakkaudella

Tie miehen sydämeen kulki vatsan kautta. Nepalilainen Krishna Bhattarai vaihtoi merkonomin opinnot ravintola-alaan ja upotti kädet tiskiveteen. Bhattarain ruokaan mieltynyt yrittäjä kutsui hänet pääkokiksi Helsingin ravintolaansa. Suomenkiertue jatkui Kuopioon, kunnes hän viimein asettui Porin kävelykadulle, Dobhan Kulmaan.

Veera Korhonen
”Valmistamme itse juuston ja jogurtinkin” – Krishna Bhattarai liekittää porilaisille aitoa nepalilaista kotiruokaa kaikella rakkaudella
Tanja Hovi

–      Krishna aloitti Katmandussa tiskarina. Vasta sitten hän pääsi mestarikokin ohjaukseen leikkaamaan raaka-aineita. Viimein hän yleni apulaiskokiksi, ja myöhemmin pääkokiksi, Krishnan puoliso ja kanssayrittäjä Radha Panday Bhattarai tulkkaa.

Krishna Bhattarai työskenteli Helsingissä viisi vuotta ja Kuopiossa kolme. Kuopiossa Krishna alkoi haaveilla oman ravintolan perustamisesta – eikä vähiten siksi, että Radha asui vielä tuolloin Nepalissa.

Radha anoi maahanmuuttolupaa, mutta hakemusta varten Khrisnan piti osoittaa, että hänen tulonsa riittävät perheen perustamiseen Suomessa. Yhdeksän kuukauden viranomaiskäsittelyn jälkeen Krishna sai Radhan luokseen Kuopioon, jossa Radha ehti opetella suomen kielen.

Pori vaikutti pariskunnan mielestä omalle yritykselle paitsi rauhalliselta kaupungilta myös sopivan eloisalta heinäkuisine jazzfestivaaleineen. Nyt avioparin ilona taapertaa torin laitaa puolitoistavuotias poika, joka puhuu kolmea kieltä: englantia, nepalia ja suomea.

–      Muuum, mamaaa, äitiii.

Radha oppi arkiruoan laiton lapsuudenkodissaan kuuden tyttären ja yhden isoveljen perheessä. Nepalissa lapset ovat yleensä äitiensä luona kotihoidossa 5-vuotiaiksi saakka, jolloin aloittavat kymmenvuotisen peruskoulun.

–      Tytöt seuraavat äitejään kaikessa. He haluavat pukeutua ja valmistautua juhliin kuten äitinsä. Äidit opettavat tytöille ruoanlaittoa ja leivontaa, Radha kertoo.

–      Myös pojille, jos pojat haluavat, Krishna täsmentää.

Veera Korhonen
Nepalilaisia mausteita: kanelitanko, kanelin lehtiä, mausteneilikoita, vihreää ja mustaa kardemummaa, kurkumaa, kanelin kukka, korianterinsiemeniä, kuminaa ja sarviapilaa. Keskellä valkosipulin kynsi, kuivattua chiliä ja pala inkivääriä.

Nepalilaisia mausteita: kanelitanko, kanelin lehtiä, mausteneilikoita, vihreää ja mustaa kardemummaa, kurkumaa, kanelin kukka, korianterinsiemeniä, kuminaa ja sarviapilaa. Keskellä valkosipulin kynsi, kuivattua chiliä ja pala inkivääriä.

Dobhan Kulman makumaailman rikkauden perustana ovat laadukkaat, tuoreet raaka-aineet, tandooriuuni ja kuivattujen mausteiden kimara. Bhattarait tilaavat raaka-aineita kolmelta tukkurilta: Nepali Bazarilta, Ropakonnokka Oy:ltä ja Metrotukusta.

–      Käytämme suomalaista broilerin, porsaan ja lampaan lihaa sekä kuhaa. Lisäksi nepalilaiseen keittiöön kuuluvat keskeisesti katkaravut, hernekasvit, palkokasvit ja pähkinät puhumattakaan kasviksista kuten perunasta, paprikasta, tomaateista, sipuleista ja pinaatista. Teemme tilauksesta sataprosenttista vegaaniruokaa, Radha muistuttaa.

Dobhan Kulman kaasuliesillä porisevat aamusta alkaen höyrykattila basmatiriisille sekä muutama erilainen kastikepohja. Kermainen cashewpähkinäkastike, vahva curry ja chili-tomaattikastike saavat hautua kolmekin tuntia. Vapaalla keittoritilällä liekitetään valmiiksi annos, jonka pääraaka-aine, esimerkiksi broileri, on ensin grillattu tandooriuunin uumenissa.

Veera Korhonen
Kokki Arjun Khakel nostaa Chiken Tikkaa varten grillatut broilerin vartaat hetkeksi odottamaan seuraavaa valmistusvaihetta.

Kokki Arjun Khakel nostaa Chiken Tikkaa varten grillatut broilerin vartaat hetkeksi odottamaan seuraavaa valmistusvaihetta.

–      Nepalissa kukaan ei osta valmiita aineksia kaupasta. Kaikki kotiruoka valmistetaan alusta alkaen itse. Se on lisäaineetonta ja siten terveellisempää, erityisesti lapsille. Käytimme ravintolassamme ensin valmista juustoa, mutta tuotteen laatu vaihteli, ja ryhdyimme valmistamaan tuorejuustoa itse. Ja nykyään teemme mangolassiin ja raithaan tarvittavan jogurtinkin, Radha kertoo.

Nepalissa on sanonta ”koti on pieni, ravintola on iso”, mikä tarkoittaa sitä, että ruoka on yhtä lailla perinteisten reseptien mukaan ja kaikella rakkaudella keitettyä molemmissa paikoissa. Ravintolassa sitä vain valmistetaan isompia määriä.

–      Toki à la carte -annoksien suunnitteluun vaaditaan jo kotiruokaa enemmän ideaa ja erityisen tarkkaa maustamisen taitoa, Radha painottaa.

Veera Korhonen
Naanleipä muotoillaan käsin ja paistetaan tandooriuunin seinämässä kypsäksi nopeasti noin kahdessa minuutissa.

Naanleipä muotoillaan käsin ja paistetaan tandooriuunin seinämässä kypsäksi nopeasti noin kahdessa minuutissa.

Dobhan Kulma on avoinna päivittäin. Lounaan ja à la carte -annoksien lisäksi nepalilaista ruokaa ja herkullista naanleipää voi noutaa kotiin. Yksityistilaisuudet kuten syntymäpäiväjuhlat onnistuvat varaamalla koko ravintolan hyvissä ajoin ennakkoon.

–      Teemme terveellistä ruokaa, jota haluamme itsekin syödä. Parhaita puolestamme puhujia ovat kuitenkin tyytyväiset asiakkaat. Heidän ansiostaan olemme kirineet matkailusovellus TripAdvisorissa Porin toiseksi suositelluimmaksi ravintolaksi.

Veera Korhonen
Krishna Bhattarain liekittämällä viimeistelemä Dobhan Special Tandoori Mix on valmis nautittavaksi.

Krishna Bhattarain liekittämällä viimeistelemä Dobhan Special Tandoori Mix on valmis nautittavaksi.

Mangolassi kolmelle

1 kypsä mango

400 g maustamatonta jogurttia

sokeria

ripaus jauhettua kardemummaa

 

Kuori ja paloittele mango. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää joukkoon jogurtti ja sekoita tasaiseksi. Mausta makusi mukaan. Nauti alkuruokana, ruoan kanssa tai jälkiruokana. Khana ramro saga khanus – Hyvää ruokahalua!

Ruokasanastoa

kofta vihannespulla

korma kermainen kupillinen lihaa tai kasviksia

lassi maustettu jogurttijuoma

masala mausteinen kupillinen lihaa tai kasviksia

paneer tuorejuusto

raitha jogurttisalaatti

tikka tandooriuunissa grillattu varras

vindaloo etikkainen ja tulinen ruoka

 

Dobhan Kulma sijaitsee Yrjönkatu 10:ssä, kävelykadun pohjoisessa päässä, toriparkin eli Eteläkauppatorin pysäköinnin välittömässä läheisyydessä. Lisätietoa ravintolasta myös Facebookista, Instagramista ravintola_dobhankulma_pori, Twitteristä @DobhanKulma, Eat.fi:stä ja TripAdvisorista.

dobhankulma.fi

 


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös

Sammio