Kaupallinen yhteistyö

Temalin Höglund: Kotikuntana Nakkila edullinen ja logistisesti toimiva ratkaisu

Vuonna 2001 Nakkilaan muuttanut Temal Oy on tyytyväinen sijoittumiseensa. Valtatie 2:n varrella, heti sisäänajorampin vieressä sijaitsevalla tontilla laajennukset ovat onnistuneet joustavasti, myös lisämaan osto kunnalta kävi kitkatta.

Joonas Salli
Temalin Höglund: Kotikuntana Nakkila edullinen ja logistisesti toimiva ratkaisu

Temalin yritystoiminta Nakkilassa alkoi vuonna 2001. Nakkilassa käytännön toimet, kuten kaavoitus ja rakennusluvat, etenevät joustavammin ja nopeammin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, huomauttaa Temalin varatoimitusjohtaja Harri Höglund.

Maiju Junko

Sijoittumista Nakkilaan puolsivat pääkaupunkiseutua huomattavasti halvemmat tonttihinnat ja alhaisempi kokonaiskustannustaso. Varatoimitusjohtaja Harri Höglund arvostaa myös kunnan joustavaa palvelua.

– Nakkilassa käytännön toimet, kuten kaavoitus ja rakennusluvat, etenevät joustavammin ja nopeammin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Täällä on aito tahto hoitaa yrittäjien asioita ja vahva toimeen tarttumisen henki, kiteyttää Höglund.

Temalin juuret ulottuvat 1920-luvun Helsinkiin. Wärtsilän ja Hackmanin kautta tuotanto siirtyi vuonna 1994 Höglundin perheen omistukseen. Nakkilassa yritystoiminta alkoi vuonna 2001, ja jo heti seuraavana vuonna otettiin käyttöön ensimmäinen osa nykyisestä tehdasrakennuksesta. Laajennukset seurasivat toistaan, ja vuonna 2015 Temal keskitti koko komponenttivalmistuksen, sekä allas- ja peilikaappien ja komeroitten kokoonpanon Nakkilan tehtaalle.

Hyvä, joustava työvoima

Höglund on tyytyväinen työvoiman saatavuuteen ja pysyvyyteen. Moni työntekijöistä on ollut palkkalistoilla toiminnan alusta alkaen.

– Meillä on hyvä työpaikkahenki, joustoa löytyy tarvittaessa puolin ja toisin. Satakuntalaisen luonteenlaadun hyviä puolia ovat luotettavuus, ihmiset ovat sanansa mittaisia ja toimissa on järki mukana, Höglund kehuu.

Tuotteet nopeasti maailmalle

Temalin markkina-aluetta on pääasiassa Suomi ja Pohjoismaat. Viennin osuus on neljännes tuotannosta.

Logistisesti yrityksen sijainti on mitä parhain. Tehtaan pihasta pääsee minuutissa valtatielle ja lentokentälle on vartin ajomatka. Vientituotteet rahdataan rekoilla Turun kautta, joka sekin on aika lähellä.

Linja-autolla ja lentäen

Höglund on rakentanut omat juurensa Nakkilaan ja asuu vanhaan verstaaseen saneeratussa loft-asunnossa.

– Kun käyn pääkaupungissa, valitsen useimmiten linja-auton. Nettiyhteydet pelaavat, voin käyttää osan matkasta työntekoon ja olen perillä rentoutuneena. Pendolino halkoo metsämaisemaa niin, ettei verkko tahdo pysyä perässä. Junamatka Helsinkiin kestää myös luokattoman kauan, sillä reitti tekee mutkan Tampereelle.

Höglund on iloinen Porin lentovuoroista, etenkin Tukholman-vuoro toimii hienosti.

– Porista lähtevä Tukholman-vuoro nopeuttaa vientimatkoja huomattavasti. Olen tehtaalta 15 minuutissa kentällä, lähtöselvitys ja turvatarkastus sujuvat nopeasti ja joustavasti. Kaveri lähti suihkukoneella Helsingistä, minä potkurikoneella Porista. Olin ensin perillä.

Joonas Salli
Kalustekokoonpanija Rasmus Höglund (oik.) ja varatoimitusjohtaja Harri Höglund ovat ylpeitä suomalaisesta tuotannosta.

Kalustekokoonpanija Rasmus Höglund (oik.) ja varatoimitusjohtaja Harri Höglund ovat ylpeitä suomalaisesta tuotannosta.

Näkyvyyttä lifestyle-ohjelmassa

Mittatyönä kylpyhuone- ja keittiökalusteita valmistavan yrityksen kilpailuvaltti on yksilöllinen kalustemitoitus – kalusteet saa viiden sentin välein. Viime aikoina yritys on saanut paljon näkyvyyttä television Kotoisa-ohjelman myötä.

– Laajan skaalan mitoituksemme mahdollistaa yksilöllisten tarpeitten toteutuksen ja antaa arkkitehdeille, suunnittelijoille ja remontoijille vapaat kädet. Kotimaisuus ja käsityö ovat myös toimintamme ydinarvojamme, linjaa Höglund.

Temal näkyy myös Porin Asuntomessuilla ensi kesänä. Höglund tuo suunnittelijoita, opiskelijoita ja muuta rakennusalan väkeä asuntomessumatkan yhteydessä tutustumaan Temalin tuotantoon.

Nakkilan tehtaalla työskentelee 30 ja Järvenpään allasvalmistuksessa 12 henkeä. Helsingin Kampissa sijaitsevien showroomien yhteydessä toimii yrityksen myynti- ja markkinointiorganisaatio. Yhtiö työllistää neljä henkilöä Ruotsissa ja Tukholmassa on myös oma showroom. Yrityksen kokonaisvahvuus yhtiössä on 54 henkilöä. Yrityksen liikevaihto on noin 8 miljoonaa euroa.

Joonas Salli
Villilänahon uudelle yritystoiminta-alueelle on kaavoitettu kahdeksan rakennuspaikkaa, mutta yrityskehittäjä Lauri Pörsti lupaa, että tontteja voidaan lohkoa yritysten toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Villilänahon uudelle yritystoiminta-alueelle on kaavoitettu kahdeksan rakennuspaikkaa, mutta yrityskehittäjä Lauri Pörsti lupaa, että tontteja voidaan lohkoa yritysten toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Villilänahon yritystoiminta-alue nousee paraatipaikalle valtatien varteen

Villilänahon uusi yritystoiminta-alue rakentuu valtatie 2:n viereen, ja sinne on suora kulku Nakkilan eritasoliittymästä.

Villilänahoon on kaavoitettu kahdeksan rakennuspaikkaa, mutta tontit voidaan lohkoa yrityksen koon ja tarpeiden mukaan. Kaava sallii kaksikerroksisen rakentamisen.

– Hinnat ovat hyvin kilpailukykyiset, kertoo yrityskehittäjä Lauri Pörsti.

Villilänahon yritystoiminta-alueen naapurissa on Villilän kartanomiljöö, joka tunnetaan elokuvien tekemisestä ja pelialasta.

Nakkilassa on monipuolinen yrityskanta ja yrittäjillä hyvät verkottumismahdollisuudet. Kunta tunnetaan muun muassa metallialan ja pintakäsittelyn osaajistaan sekä keittiö- ja kylpyhuonekalusteiden valmistuksesta. Lisäksi lähiverkostoa ovat Harjavallan suurteollisuuspuisto ja Ulvilan automaatio- ja robotiikkaklusteri.

– Kokemäenjokilaakson kasvukäytävän alueella asuu yli 100 000 henkeä. Nakkilan sijainti valtatien varrella onkin otollinen niin yrityksen toiminnan ja kuljetusten kuin työntekijöiden liikkuvuuden kannalta.

Porin lentokentälle ajaa 15 minuutissa, rautatieasema on naapurikunnista sekä Harjavallassa ja Porissa. Satamayhteys aukeaa Porin Mäntyluodossa, jonne on noin 40 kilometrin matka.

Uuden kuntastraegian laadinnan yhteydessä nakkilalaisilta yrittäjiltä kerättiin palautetta.

– Palautteissa nousivat esille järkevä kustannustaso ja hyvä sijainti. Kuntaa pidetään hyvänä paikkana yrittää, mutta myös elää ja asua, Pörsti kiteyttää.

Nakkila haluaa profiloitua matalan kynnyksen kunnaksi.

– Meillä kunnantalossa on matala organisaatio ja palvelemme joustavasti. Jos dokumentit ovat kunnossa, rakennusluvan saa parhaimmillaan jo muutaman päivän kuluessa. Meillä ei joudu pitkiä aikoja jonottamaan, vaan pyrimme aina käsittelemään asiat ripeästi.

Villilänahon yritystoiminta-alueen lisäksi Ruskilan Säkkimäessä on joitakin vapaita yritystontteja.

Nakkila lukuina

Asukkaita n. 5 500

Yrityksiä n. 400

VT2:n varrella

Porin lentokentälle ajaa vartissa (18 km)

Junaliikenneasema Harjavallassa (10 km) ja Porissa (19 km)

Porin Mäntyluodon satama n. 40 kilometrin päässä

Matkaetäisyyksiä:

Pori 18 km

Helsinki 220 km

Tampere 120 km

Turkuun 130 km


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös

Sammio