Kaupallinen yhteistyö

Taivas ei oo rajana: legendaarinen Kutujytä is bäk. 150-vuotiaan Merikarvian superlauantaina bailataan ja tavataan tuttuja.

Heinäkuussa räjäytetään legendaarisen Kutujytän muistot auki ja rakennetaan uusia roppakaupalla. Monipuolisesta artistikattauksesta löytyy musiikkia kaikille, mukana myös valovoimainen Jannika B.

Jari Kosma
Taivas ei oo rajana: legendaarinen Kutujytä is bäk. 150-vuotiaan Merikarvian superlauantaina bailataan ja tavataan tuttuja.

Kutujytän juontavat 19-vuotiaat merikarvialaiset Nenna Luoma ja Ella Tuomisaari (kuvassa). He uskovat tapahtuman ohjelmatarjonnasta löytyvän jokaiselle jotain.

Maiju Junko

Heinäkuussa räjäytetään legendaarisen Kutujytän muistot auki ja rakennetaan uusia roppakaupalla. Monipuolisesta artistikattauksesta löytyy musiikkia kaikille, mukana myös valovoimainen Jannika B.

Kutujytä järjestetään 7. heinäkuuta Merikarvian urheilukentällä. Festarialueelle ei ole ikärajaa ja mukaan voi lähteä vaikka koko perheen tai suvun kesken. Irrottele työkaveriporukalla tai kerää harrastusporukasta hyvä rytmiryhmä bailaamaan kesäillassa.

– Merikarvia on vahva mökkikunta, jonka väkiluku triplaantuu aina kesäisin. Paikalliset ja kesäasukkaat ovat tervetulleita kutujytäämään. Myös Merikarvialta muualle muuttaneet kutsutaan fiilistelemään vanhoja muistoja ja tapaamaan tuttuja, toivottavat tapahtuman puuhamiehet Ahti Setälä ja Aki Palomäki.

Kutujytän ensimmäine esiintyjä aloittaa kello 18. Merikievarin Satu Vähätalo rakentaa alueelle alkoholi- ja ruokatarjoiluteltat. Kentän laidalle rakentuvat myös vip-tilat. Lavoja on kaksi, ja viimeiset tahdit kajahtavat kello 23.30.

Montako mahtuu kutumökkiin?

Idean isä, Ahti Setälä teki valtuustoaloitteen, että Kutujytä kruunaisi kunnan 150-vuotisjuhlavuoden. Jytäjampalla itsellään on hyvät muistot originaalista Kutujytästä.

– Kutujytä oli vuoden kohokohta. Alueelle piti tietysti päästä, joskus mentiin sisään pummilla rantojen kautta kiertämällä, Ahti paljastaa.

Kutujytään tultiin pitkien matkojen päästä, ja oransseja soputelttoja oli silmänkantamattomiin.

– Pieniin, muutaman hengen vuokramökkeihin tunki parhaimmillaan 12–14 henkeä. Tunnelma oli tiivis ja kiihkeä, naurahtaa Ahti.

Vesa Saivo
Tapahtuman puuhamiehet Ahti Setälä ja Aki Palomäki

Tapahtuman puuhamiehet Ahti Setälä ja Aki Palomäki

Kutua koululaisen kynästä

Kalarieha järjestettiin 1970-luvulla Meri-Campingilla niemen kärjessä. Markkinointiin kaivattiin lisäsärmää ja nimeen houkuttelevampaa klangia. Joku keksi järjestää yhteiskoululaisten keskuudessa nimikilpailun, ja eräs kisaan osallistunut oli kirjoittanut koukeroillaan paperille Kutujytä. Näin kesätapahtuma sai legendaarisen nimensä.

– Kutujytä keräsi kolmen päivän aikana parhaimmillaan 10 000 kävijää.

Kutukiihkoa sammakon silmin

Kutujytän modernin version ilmeen on luonut Aki Palomäki. Julisteessa veikeä sammakko houkuttelee mukaan kiihkein katsein, kieli ulkona. Kutujytä on sopivan riehakas jatko Merikarvian peitonheilutustalkoille.

– Kutujytän ajankohta on varsinainen superpäivä: Krookassa on päivällä Yrittäjänaisten järjestämä Meripäivä ja Americarwian Car Show ihan tuossa naapurissa jäähallissa, Aki kertoo.

Neiti Groove – hulluksi onnesta

Musiikillisesti luvassa on mielenkiintoinen kattaus. Retrosykkeen antaa takuuvarma Aikakone, jonka ura on alkanut jo 1995. Ysärihitit Nti Groove, Opettelen salaa ja Keltainen saavat lanteet heilumaan – millaisella setillä Sani ja kumppanit mahtavat ottaa merikarvialaisyleisönsä?

Jannika B tekee omintakeista musiikkia, ja hänen esikoisalbuminsa on viiden vuoden takainen Kaikki rohkeus, ja uutta musiikkia syntyy jatkuvasti. Merikarvian keikalla päästään ehkä laulamaan kuorossa Tähdet tähdet -ohjelmastakin tutun artistin Onnenpäivää, Skumppalaulua tai Hulluksi onnesta -piisiä.

Mikko – sinä riität

Kutujytä sai kiinnitetyksi myös Siikaisista kotoisin olevan, nyttemmin helsingistyneen laulaja-lauluntekijä Mikko Harjun, jonka singlet Taivas ei oo rajana ja Sinä riität ovat soineet kiitettävästi eri kanavilla. Musiikkiin intohimoisesti suhtautuvan Harjun tuoreen esikoisalbumin maistiaisia kuullaan varmasti Kutujytässä.

Paikallisväri tukevoittaa tunnelmaa

Valtakunnan tähtien lisäksi lauteille nousee paikallisia bändejä. Real Tune on saanut viiden vakiojäsenensä rinnalle soundia tukevoittamaan vielä kolme big band puhaltajaa. Luvassa on tuhtia juurimusiikkia a’la Real Tune Rocktet. Bändin pystysolistina toimii Ahti Setälä.

– Merikarvialaisväriä edustaa myös mainio rautalankabändi Boys from the Woods. Metsäpoikien ohjelmisto koostuu Agents-covereista ja 50-60- luvun rock/beat-kappaleista, Setälä kehaisee.

Helmiina Luoma
Nenna Luoma

Nenna Luoma

Kutujytän parikymppiset spiikkerit kutsuvat nuoret mukaan

Kutujytän juontavat 19-vuotiaat merikarvialaiset Nenna Luoma ja Ella Tuomisaari. Tavoitimme kesäksi Merikarvialle kotiutuneen Nennan kotimökiltään.

– Kirjoitin Merikarvian lukiosta viime keväänä, lähdin heti Ouluun töihin ja osan vuodesta vietin Jyväskylässä. Oikein ehti tulla jo koti-ikävä – Merikarvia on upea kesäkunta. Täällä tapaa hyviä ystäviä, mutta joka kesä poikii myös uusia, mielenkiintoisia tuttavuuksia. Mökkiläiset tuovat mukavaa lisäväriä ja vilskettä katukuvaan.

Kutujytän ohjelmatarjonnasta Nenna uskoo kaikenikäisten löytävän omansa. Aikakone sytyttää ehkä vähän vanhempaa sukupolvea, Jannika B ja Mikko Harju puree parhaiten oman ja nuoremman ikäluokan musamakuun.

– Toivottavasti mahdollisimman moni nuori lähtee Kutujytäänkin viettämään hauskaa kesäiltaa, Nenna kannustaa.

Jalkapalloa, pianonsoittoa ja laulua harrastava Nenna poimii Kutujytän annista monta tuttua artistia.

– Olen soittanut ja laulanut varmasti kaikkien festivaalin esiintyjien kappaleita, mutta oma suosikkini on Jannika B.

Nenna on tehnyt pienimuotoisempia juontokeikkoja kouluaikoina, mutta Kutujytässä hän spiikkaa ehdottomasti isoimmalle yleisölle.

– En ole kovin jännittävää sorttia eikä esiintyminen pelota. Juontoasujakaan ei ole vielä valikoitu. Eikä kannatakaan – mieli ehtii muuttua monta kertaa vielä ennen heinäkuuta, Nenna naurahtaa.

 

Lippuvaraukset: lippu.fi 


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös

Sammio