Kaupallinen yhteistyö

Sote-uudistuksessa yrittäjien rooli korostuu

Sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntauudistus koskee yli 200 000 sote-alan ammattilaista koko Manner-Suomessa. Se muuttaa ihmisten roolia.

Jarkko Översti, Tosikuva Oy
Sote-uudistuksessa yrittäjien rooli korostuu

Kun kuntien rooli muuttuu, Suomen Yrittäjien jokaiseen kuntaan ulottuva paikallisyhdistysverkosto ja kunnissa vaikuttavat yrittäjävaltuutetut ovat entistä tärkeämpiä, Hannamari Heinonen sanoo.

Henkilöstö siirtyy liikkeenluovutusperiaatteella kunnasta maakunnan palvelulaitokseen tai yhtiöön. Vastaavasti sosiaali- ja terveyspalveluita käsittelevät luottamustoimielimet kunnissa lakkaavat, kun päätöksenteko siirtyy maakunnille.

– Kun kuntiin kohdistuva sote-sääntely poistuu, vapautuu valtavasti energiaa ja päätöksenteon resursseja, jotka on suunnattava elinvoiman edellytyksien luomiseen, Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiamies Hannamari Heinonen sanoo.

– Tämä on ehdottomasti mahdollisuus. Kunta on jatkossakin keskeinen, yrittäjien kannalta läheisin elinkeinopoliittinen toimija verotusoikeutensa, itsehallintonsa ja yleisen toimivaltansa kautta, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan sote- ja maakuntauudistuksessa yrittäjien rooli korostuu.

– Kun kuntien rooli muuttuu, Suomen Yrittäjien jokaiseen kuntaan ulottuva paikallisyhdistysverkosto ja kunnissa vaikuttavat yrittäjävaltuutetut ovat entistä tärkeämpiä, hän sanoo.

– Lähes kaikki kunnissa tehtävät päätökset vaikuttavat yrityksiin. Uudessa kuntalaissa kunnat velvoitetaan laatimaan kuntastrategian. Siinä työssä yrittäjyyden tulee näkyä ja kuulua.

 


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös