Kaupallinen yhteistyö

Sauli ja Ville – porilaiset kylmän raudan takojat lupaavat tuotteilleen lähes ikuisen takuun. Yksi suosituimmista tuotteista on keksitty jo 5500 vuotta sitten.

Sauli ja Ville Alajärvi takovat kylmää rautaa Porin Ulasoorissa. Miehet antavat kasvonsa laadun ja kestävyyden pantiksi: työ tehdään aina viimeisen päälle – jokainen tuote kuin itselle tekisi.

Joonas Salli
Sauli ja Ville – porilaiset kylmän raudan takojat lupaavat tuotteilleen lähes ikuisen takuun. Yksi suosituimmista tuotteista on keksitty jo 5500 vuotta sitten.

Näyttävä kynttiläkruunu sopii kotiin tai huvilalle. Ville jatkaa takojana isä-Saulin jäljillä.

Maiju Junko

– Käytettävyys on suunnittelun tärkeä ohjenuora. Panostamme työn laatuun ja vankkaan materiaaliin 100-prosenttisesti. Me kun emme voi, emmekä halua, mennä kasvottoman maahantuojan selän taakse. Jos takorautatuotetta hoitaa oikein, tuotteillamme on erittäin pitkä käyttöikä, Sauli ja Ville lupaavat.

Hautalyhty on hyvä esimerkki Kipinätuotteen laadusta. Lyhdyt valmistetaan millin vahvuisesta teräslevystä, ja ne ovat hyvin vahvoja ja tukevia. Lyhty rakennetaan jopa 35:stä eri osasta ja valmis lyhty sinkitään ja jauhemaalataan.

– Materiaali ja pintakäsittely takaavat tuotteille hyvin pitkän käyttöiän. Lisäksi niihin saa varaosia, jos vaikka lasi sattuu särkymään. Huollettavaksi tulee edelleen yli 20 vuotta sitten valmistettuja lyhtyjä, Sauli kertoo.

Sauli Alajärvi teki ensimmäisen takkasetin itselle puhtaaseen tarpeeseen. Ja – kuten itselle tehdään – mies suunnitteli pitkään ja hartaasti, piirsi ja takoi tarkasti.

– Vaimo sanoi, että mikset samalla tekisi muillekin. Siitä lauseesta yritys käynnistyi 25 vuotta sitten, kertoo Kipinätuotteen luoja ja malliston isä Sauli Alajärvi.

Kipinätuotteen tuttu koristeellisuus toistuu puutarhatuotteista kodin käyttöesineisiin.

Kipinätuotteen tuttu koristeellisuus toistuu puutarhatuotteista kodin käyttöesineisiin.

Nyt, neljännesvuosisata myöhemmin, valikoima käsittää noin sata erilaista tuotetta, lisäksi tehdään uniikkeja mittatilaustöitä sisustukseen ja puutarhoihin. Kotipaja Noormarkussa on vaihtunut tuotantotiloihin Porin Ulasoorissa. Samassa yhteydessä toimii myös pajamyymälä. Ja, mikä tärkeintä, mestari on saanut kisällin, kun poika Ville, 36, jatkaa käsityöläisammatissa.

– Auttelin isää pajassa jo pikkupoikana. Muistan, miten hienolta hitsauskipinäpilvi näytti.  Sain kokeilla kaikkea itse. Opin miten hitsataan ja miten väännetään rautaa, Ville muistelee.

Pikku-Ville kiersi isän mukana myös markkinoilla ja messuilla. Armeijan jälkeen nuoren miehen mieli kuitenkin paloi pois kotinurkilta. Hän oli levoton nuori, jonka sisäinen palo ajoi maantielle. Hän kuljetti puuta ja rautaa Volvon ratissa ympäri Suomea. Maisema vaihtui ja viimein vuodet rauhoittivat mielen. Paikalleen juurtumista ja yrittäjyysaskeleen ottamista edesauttoi oma perhe.

 

Alajärvet ovat tuunanneet laitteet ja työkalut palvelemaan eri työvaiheita. Ville on saanut kisälliopin mestarilta itseltään ja on oppinut kesyttämään raudan toimiviksi tuotteiksi.

Alajärvet ovat tuunanneet laitteet ja työkalut palvelemaan eri työvaiheita. Ville on saanut kisälliopin mestarilta itseltään ja on oppinut kesyttämään raudan toimiviksi tuotteiksi.

Patinointi antaa ilmettä

Rauta tulee pajaan kuuden metrin salkoina, jotka jököttävät varastossa siististi telineissä. Sitten otetaan esille piirustukset ja aletaan pätkiä rautaa sopiviksi palasiksi, käännetään, väännetään, kieputetaan ja hitsataan. Laadun takeena ovat vahvat saumat sekä tarkka pohja- ja pintakäsittely.

– Pintakäsittelyllä saadaan eri tuotteisiin oma henki. Esimerkiksi kynttiläkruunuihin saadaan patinointiväreillä oma tunnelmansa. Kokonaisuuden kruunaavat tervakynttilät, Ville vinkkaa.

Yksi suosituimmista tuotteista on aurinkokello. 3500 vuotta ennen ajanlaskuamme kehitetty ajannäyttäjä on monen puutarhan koristus ja haluttu merkkipäivälahja.

Kylmän raudan takojat taivuttavat rautaista kauneutta sisustukseen, pihoille, puutarhaan, kotiin ja mökille – lahjaksi ja omaksi iloksi. Käsityöläisammattiin kuuluvat paitsi omat tuotteet myös omat työkalut. Jokaiseen vaiheeseen on vuosikymmenien saatossa rakentunut oma, järkevin ja toimivin työkalunsa ja -tapansa. Tätä hiljaista tietoa mestari siirtää kisällilleen.

Pajamyymälässä pääsee tutustumaan tuotteisiin.

Pajamyymälässä pääsee tutustumaan tuotteisiin.

Rauta on noussut uudisrakentajien suosioon. Rustiikkiseen sisustukseen materiaali sopii mainiosti. Esimerkiksi keittiöön halutaan katseenvangitsijaksi rautatankoja, joista roikkuu kattiloita tai kasareita. Kipinätuotteen aurinkokellot ja puutarhatuotteet ovat pihasisustajien suosiossa. Ne käyvät myös tupaantulijais- ja merkkipäivälahjoiksi. Lisäksi kesällä kauppansa tekevät takorautaiset aidat, kaiteet ja portit, jotka ovat hyvin huolettomia. Ne eivät vaadi huoltomaalausta tai leikkaamista, kuten puu- ja pensasaidat.

– Myös hylly- tai narikkamateriaalina rauta on kaunis ja kestävä. Porilaiset ravintolat, kuten Torero ja Steakhouse Rosenbom, ovat mieltyneet tukeviin pystynaulakoihimme, Ville kertoo.

Tietsitkö, että...

yksi Kipinätuotteen suosituimmista tuotteista on aurinkokello. Ajannäyttäjä on keksitty jo 3500 vuotta ennen ajanlaskuamme. Toimintaperiaate on yksinkertainen: auringon varjo osuu kelloon merkityn kellonajan kohdalle. Kipinätuotteen koristeellinen aurinkokello on monen puutarhan koristus ja haluttu merkkipäivälahja.

www.kipinatuote.fi


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös

Sammio