Kaupallinen yhteistyö

Ryytiaitan kauppias Juho ja luontaistuotemyyjä Tarja kertovat viisi vinkkiä kohti ammatillista unelmaa ja hyvinvointia

Luontaistuotemyyjä Tarja, aikaisemmalta ammatiltaan lastenohjaaja, on äiti ja isoäiti. Hänen nuorin poikansa, liiketalouden opiskelija Juho on toiminut luontaistuotekauppiaana vuoden päivät.

Joonas Salli
Ryytiaitan kauppias Juho ja luontaistuotemyyjä Tarja kertovat viisi vinkkiä kohti ammatillista unelmaa ja hyvinvointia

Kauppias Juho Lyytikäisen ja luontaistuotemyyjä Tarja Lyytikäisen hyvinvoinnin perustana on terveellinen ravinto.

Tanja Hovi

Tarja Lyytikäinen on ollut kiinnostunut terveydenhoitoalasta niin pitkään kuin muistaa. Lapsuudenkodissa elettiin elämää ja luontoa kunnioittaen, käyttäen maalaisjärkeä. Ruoka tehtiin alusta alkaen itse. Kalaa syötiin paljon, eikä perheessä juuri sairasteltu.

–      Omien lasteni ollessa pieniä etsin entistä tietoisemmin lempeitä vaihtoehtoja terveydenhoitoon. Aihe kiinnosti niin paljon, että lähdin jo tuolloin opiskelemaan fytoterapiaa ja homeopatiaa, Tarja kertoo.

Tarja viihtyi työssään lastenohjaajana. Hoivasi aikuisiksi viisi poikaansakin. Mutta kutsumus hoitoalalle ei jättänyt rauhaan. Tarja jatkoi opiskelua hyvinvointineuvojaksi ja haki työharjoitteluun Ryytiaittaan. Hän täydensi opintojaan vielä myynnin ammattitutkinnolla ja jäi Ryytiaittaan myyjäksi. Nyt hän on työskennellyt unelma-ammatissaan viisi vuotta.

Joonas Salli
Tarjan esittelemän luomulaatuisen kookosöljyn pähkinät poimitaan käsin. Ihonhoitoon ja ruoanlaittoon soveltuva öljy on yksi Luontaistuntijat-ketjun oman Aito-sarjan tuotteista.

Tarjan esittelemän luomulaatuisen kookosöljyn pähkinät poimitaan käsin. Ihonhoitoon ja ruoanlaittoon soveltuva öljy on yksi Luontaistuntijat-ketjun oman Aito-sarjan tuotteista.

Juho Lyytikäistä oli puolestaan pitkään kiehtonut yrittäjyyteen liittyvät vapaus ja vastuu. Hän toimi opintojen rinnalla kausityöntekijänä Ryytiaitassa jo edellisen kauppiaan aikana, eikä malttanut olla tarttumatta tilaisuuteen tämän jäädessä eläkkeelle.

Tittelit ja statukset ovat Juholle toissijaisia. Hän jää pohtimaan termejä yrittäjä ja perheyritys. Suuren perheen jäsenten antama tuki toisilleen on ensiarvoisen tärkeää, hän myöntää. Äiti hoitaa itsenäisesti Porin myymälän Juhon työskennellessä Raumalla. Koko perhe on yrityksen toiminnassa mukana, esimerkiksi veljet huoltavat myymälä- ja kuljetuskalustoa omassa yrityksessään.

–      Ei se, olenko toimitusjohtaja, kauppias tai yrittäjä, ole minulle mitenkään merkityksellistä. Asiakaspalvelu on. Tykkään keskustella ihmisten kanssa. Meidän myymälöihin sopii ihan vaan poiketa juttelemaan, Juho kertoo.

Ryytiaitan Porin myymälässä on kaksi tuolia pienen pöydän ympärillä. Ne ovat juuri istahtamista ja rupattelemista varten.

–      Maailmassa on paljon puhetta ja valitettavasti vain vähän kuuntelemista. Jotta voimme aidosti auttaa asiakasta terveyden ylläpitämisessä, meidän pitää osata kysyä ja ennen kaikkea kuunnella, Tarja jatkaa.

Joonas Salli
Juho Lyytikäiselle tuli juuri täyteen vuosi Ryytiaitan Porin ja Rauman luontaistuotemyymälöiden kauppiaana.

Juho Lyytikäiselle tuli juuri täyteen vuosi Ryytiaitan Porin ja Rauman luontaistuotemyymälöiden kauppiaana.

Luontaistuoteala kehittyy koko ajan ja Lyytikäiset pitävät tietotaitoaan säännöllisesti ajan tasalla muiden muassa koulutuskeskus Provitan ja tukkuliikkeiden järjestämissä koulutuksissa. Asiakkaatkin ovat nykyään hyvinvoinnistaan hyvin valveutuneita.

Äiti ja poika Lyytikäinen painottavat, etteivät he halua astua muiden asiantuntijoiden kuten lääketieteen ammattilaisten varpaille. He toivovat terveydenhoitoalalle avointa ja rakentavaa keskustelua puolin ja toisin.

Luontaistuntijoiden lähes 80 myymälän verkostossa työskentelee koko joukko asiantuntijoita kuten fytonomeja, luontaistuoteneuvojia ja terapeutteja 35 vuoden kokemuksella. Lisäksi luontaistuntijat hyödyntävät tukkuliikkeiden proviisoreiden ammattitaitoa esimerkiksi tietyn lääkkeen ja tietyn luontaistuotteen yhteensopivuuden varmistamisessa.

–      Tavoitteemme on tukea tuotteillamme ja neuvoillamme ihmisten terveyttä. Tiedämme, milloin voimme olla avuksi, ja joskus onkin syytä kehottaa asiakasta ottamaan yhteyttä lääkäriin. Koemme, että se on velvollisuutemme, jos tilanne sitä mielestämme vaatii, Juho painottaa.

Työn kohokohtia ovat hetket, kun asiakas on saanut luontaistuotteesta niin huomattavan avun elämäänsä, että poikkeaa kesken kävelylenkkinsä myymälään ihan vain kertomaan uutiset ja kiittämään.

Joonas Salli
Aito Raikas -sarjan pesu- ja hoitoaineet ovat sataprosenttisesti biohajoavia ja raaka-aineet täyttävät luonnonkosmetiikkastandardin kriteerit.

Aito Raikas -sarjan pesu- ja hoitoaineet ovat sataprosenttisesti biohajoavia ja raaka-aineet täyttävät luonnonkosmetiikkastandardin kriteerit.

Lyytikäiset kertovat elävänsä ammatillisia unelmiaan. He voivat itse hyvin, mikä näkyy ulospäin. Heidän lähtökohtinaan on saada kaikki tarvittavat vitamiinit terveellisestä ravinnosta. Valitettavasti se ei aina onnistu.

– Silloin omaa oloa on hyvä kohentaa korkealaatuisilla ravintolisillä, Juho muistuttaa.

Juho ei kiistä kiireen tuntua opiskelijan ja kauppiaan arjessa.  Mutta hän ei halua valittaa. Omia valintojaan, kun kaikki ovat. Hän rauhoittuu auton ratissa keskittyessään liikenteeseen Porin ja Rauman välisillä työmatkoilla. Tai ihan vaan kotisohvalla, jos oikein on aikaa. Hän nauttii paitsi terveellisestä ja maukkaasta ruoasta myös itse ruoan valmistuksesta.

–      Pyrin laittamaan kotona päivittäin vähintään yhden kunnon aterian alusta alkaen. Tomaattikeitto on bravuurini. Sitä ei tee kukaan muu yhtä hyvin. Ja resepti on salainen. No, kermaa siihen pitää tietysti laittaa, Juho naurahtaa.

Tarja hemmottelee itseään joogaamalla ja kokeilemalla erilaisia hoitomuotoja naprapatiasta kalevalaiseen jäsenkorjaukseen ja akupunktiosta kuivakuppaukseen. Näin hän pystyy samaistumaan paremmin asiakkaiden kokemuksiin, miltä eri hoidot tuntuvat ja suosittelemaan hoitoja asiakkaille. Yhtään huonoa hoitoa ei hänen mukaansa ole tullut vastaan.

–      Heinäveden mökillä hengähdän laiturilla tekemättä juuri muuta. Tai kiipeän kauemmas kallion päälle lepuuttamaan silmiä Haukiveden tyynessä pinnassa. Mutta ihan parasta terapiaa on antautua lastenlasten halailtavaksi ja pussailtavaksi.

Lastenlapsia hänelle onkin siunaantunut jo yhdeksän. Ajatella. Sitä rakkauden määrää.

 

Vinkit kohti ammatillista unelmaa ja hyvinvointia

1.     Päätä. Pidätkö kiinnostuksesi kohteen harrastuksena vai teetkö siitä ammatin? Tee tietoisia valintoja kohti päämäärää. Tartu rohkeasti tilaisuuksiin.

2.     Kuuntele. Ole aidosti kiinnostunut asiakkaistasi. Kysy heidän kuulumisiaan ja kehitä palvelua ja tuotevalikoimaa vastaamaan heidän tarpeitaan.

3.     Ulkoista. Rakenna verkostoja ja hyödynnä niiden asiantuntemusta. Palkkaa esimerkiksi hyvä kirjanpitäjä, jotta voit keskittyä ydinosaamiseesi.

4.     Uudistu. Pysy nöyränä ja uteliaana alalle, ilmiöille ja ihmisille. Jokaisen trendin perään ei ole välttämätöntä hötkyillä.

5.     Pidä huolta. Mieti, mikä tekee juuri sinut onnelliseksi. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi ja läheisistäsi. Sukupolvien ketju ja ystävät ovat se elämäntyö, joka varmimmin jää jälkeesi elämään.

 

Ryytiaitta Porissa ja Raumalla

35-vuotias terveyskauppa Ryytiaitta palvelee Porissa Yrjönkatu 8:ssa ja Raumalla Karjalankadun K-Citymarketissa.

Ryytiaitta kuuluu suomalaisten luontaistuotealan yrittäjien omistamaan Luontaistuntijat-terveyskauppaketjuun. Myös Luontaistuntijat-ketjulla on jo 35 vuoden kokemus alasta.

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Luontaistuntijoiden palvelulle Avainlippu-tunnuksen. Ryytiaitan valikoimissa on runsaasti suomalaisia tuotteita.

ryytiaitta.fi


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös

Sammio