Kaupallinen yhteistyö

68 819 asiakasomistajaa tukee alueensa työllisyyttä ja hyvinvointia – vastineeksi etuja ja keskimäärin 173 euroa riihikuivaa ostosrahaa

Satakunnan Osuuskaupan tuotteita ja palveluja löytyy ympäri maakuntaa aina Honkajoelta Huittisiin ja Luvialta Laviaan. Asioidessaan marketissa, autokaupoilla tai ravintolassa satakuntalainen tukee alueensa tuotteita ja työllisyyttä.

Joonas Salli
68 819 asiakasomistajaa tukee alueensa työllisyyttä ja hyvinvointia – vastineeksi etuja ja keskimäärin 173 euroa riihikuivaa ostosrahaa

Satakunnan Osuuskaupan toimialueen kaupan alan kaikista työntekijöistä joka viides työskentelee jossakin Satakunnan Osuuskaupan toimipaikassa. Liikennemyymäläpäällikkö Janina Sundell on yksi heistä.

Tanja Hovi

– Haluatko, että lämmitän tätä mozzarellaciabattaa vähän? Tuon sen sinulle pöytään, tiedustelee Porin Mikkolan Presson kahvilatyöntekijä Piritta Laaksonen hymyillen.

Satakunnan Osuuskaupan yli 50 toimipaikassa annetaan hyviä lupauksia. Smoothiet ja fruitiet kotimaisista marjoista. Isot Buffapizzat mukaan. ABC Tikkula avoinna ympäri vuorokauden. Katsastusmuistutus kännykkään. Ruokaostokset netistä juuri silloin kuin haluat. Aitoa lähiruokaa Satakunnasta!

Lupauksien taakse tarvitaan Laaksosen lisäksi koko joukko motivoituneita työntekijöitä omasta talosta ja kumppaniverkostosta: marjanviljelijöitä, ravintolakokkeja, liikennemyymäläpäälliköitä, sovelluskehittäjiä, valikoimajohtajia ja kuorma-auton kuljettajia. Lupauksen tekee todeksi osuuskaupan asiakas omalla ostopäätöksellään.

– Olen itsekin Satakunnan Osuuskaupassa monessa roolissa. Asiakas, asiakasomistaja ja työntekijä, kertoo toimitusjohtaja Harri Tuomi.

Valveutuneiden asiakkaiden ansiosta esimerkiksi juuri lähiruokamyynti kasvoi Satakunnan Osuuskaupassa viime vuonna 7 prosenttia. Tapoja laittaa hyvä kiertämään omassa maakunnassa arjen valinnoilla on lukuisia.

Toimitusjohtaja Harri Tuomi on Satakunnan Osuuskaupassa asiakas, asiakasomistaja ja työntekijä.

Toimitusjohtaja Harri Tuomi on Satakunnan Osuuskaupassa asiakas, asiakasomistaja ja työntekijä.

Paikalliset palvelut työllistävät

Osuuskaupan tuotteita ja palveluja löytyy ympäri maakuntaa aina Honkajoelta Huittisiin ja Luvialta Laviaan. Ruokavalikoiman kotimaisuusaste on korkea, jopa 80 prosenttia, josta noin viidesosa on satakuntalaista lähiruokaa.

Asioidessaan marketissa, autokaupoilla tai ravintolassa satakuntalainen tulee tukeneeksi paikkakunnan tuotteiden lisäksi kanssa-asujiensa työllisyyttä. Satakunnan Osuuskaupan toimipisteissä on huikeat 1 186 työntekijää.

– Olemme Satakunnan suurin yksityinen työllistäjä, Tuomi muistuttaa.

Satakunnan Osuuskauppa on investoinut vuoden mittaan muiden muassa ABC Tikkulan ja S-marketin perusteelliseen remonttiin.

Satakunnan Osuuskauppa on investoinut vuoden mittaan muiden muassa ABC Tikkulan ja S-marketin perusteelliseen remonttiin.

Omien toimipaikkojen lisäksi osuuskaupalla on useita paikallisia yhteistyökumppaneita kuten kuntosaleja ja apteekkeja, joiden palveluja hyödyntämällä asiakasomistaja kerryttää S-tililleen Bonusta eli käytännössä riihikuivaa ostosrahaa.

Vuosittain Satakunnan Osuuskauppa palkkaa noin viisisataa kesätyöntekijää. Lisäksi moni nuori pääsee kehittämään työelämävalmiuksiaan harjoittelujaksolla tai opinnäytetyön kautta.

– Haluamme antaa nuorille ensiareenan tutustua työhön. Pärjäämme Vastuullinen kesäduuni -kampanjan kyselytutkimuksissa hyvin.

Tutkimuksen* mukaan Satakunnan Osuuskaupan toiminta tuo maakuntaan verotuloja lähes 6 miljoonaa euroa. Vastaava summa riittää esimerkiksi noin 2 560 porilaisen vuosittaisiin terveysmenoihin.

Kaupan alan työpaikkoja, vaikkapa hotellin vastaanoton asiakaspalvelutehtäviä, ei noin vain voida siirtää ulkomaille. Elinkeinorakenteeltaan aiempaa palvelupainotteisempi ja monialaisesti verkostoitunut maakunta on vahvempi markkinatalouden heilahteluja vastaan.

Maakunta saa tuloja investoinneista

Osuuskauppatoiminnan aluekehittämisen arvomaailma vaikuttaa vahvasti myös investointipäätöksissä. Kuluneen vuoden mittaan muiden muassa S-market Tikkulassa, ravintola Amarillossa ja Porin AutoPalinilla toteutettiin perusteelliset remontit.

– Volvon konseptimyymälän piirustukset tulivat merkin valtuuttamalta suomalaiselta arkkitehtitoimistolta. Itse toteutuksessa oli mukana useita satakuntalaisia rakennus- ja sisustusalan ammattilaisia, kertoo myyntijohtaja Timo Hokkanen.

Satakunnan Osuuskaupan liiketilojen rakentamisesta syntyvät investoinnit tuovat tutkimuksen mukaan maakunnalle jopa 50–65 miljoonan euron vuosittaiset tulot.

Kaikkiaan liiketoiminta ja investoinnit tuottavat alueelle tuloja ja työllisyyttä arviolta 500–600 miljoonan euron arvosta joka vuosi, mikä tarkoittaa 2–4 prosenttia koko maakunnan liikevaihdosta.

Satakunnan Osuuskauppa pyrkii reagoimaan nouseviin trendeihin. Myyntijohtaja Timo Hokkanen ja toimitusjohtaja Harri Tuomi ovat ylpeitä digitaalisesta S-Drive -palvelusta, joka helpottaa auton hankkimista ja omistamista.

Satakunnan Osuuskauppa pyrkii reagoimaan nouseviin trendeihin. Myyntijohtaja Timo Hokkanen ja toimitusjohtaja Harri Tuomi ovat ylpeitä digitaalisesta S-Drive -palvelusta, joka helpottaa auton hankkimista ja omistamista.

Hyvä satakuntalainen

Yksi osuuskaupan arvoista on olla hyvä satakuntalainen eli kaikessa toiminnassaan vastuullisesti toimiva maakunnallinen yritys.

Osuuskauppa osallistuu kulttuurin ja urheilun tukemiseen Satakunnassa. Erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointi on sydämenasia.

Huhtikuussa osuuskauppa lahjoitti Satakunnan ammattikorkeakoululle 50 000 euroa koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseen. Lahjoituksen teki osuuskauppa, mutta jokaisen hyvän teon taustalla voidaan laskea olevan 68 819 asiakasomistajaa.

– Me elämme Satakunnasta ja Satakuntakin elää hiukan meistä, Harri Tuomi tiivistää.

 

* Karppinen, Ari (2016): Satakunnan Osuuskaupan aluetaloudelliset vaikutukset. Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö, julkaisusarja A, nro 54/2016.

Tiesitkö tämän Satakunnan Osuuskaupasta?

– perustuu osuuskuntamuotoiseen toimintaideaan, jossa omistamansa osuuskaupan avulla kuluttajat voivat hankkia hyödykkeitä mahdollisimman edullisesti

– asiakasomistajat valitsevat keskuudestaan edustajiston, joka valitsee valvovan hallintoneuvoston, joka nimittää päättävän hallituksen

– liittyessään asiakasomistaja sijoittaa osuuskauppaan määrätyn summan ja saa vastineeksi etuja ja palveluja

– maksoi vuonna 2017 asiakasomistajille bonuksina 11 miljoonaa euroa

– keskimäärin omistajat hyötyivät jäsenyydestä 173 euroa omistajataloutta kohden vuonna 2017


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös

Sammio