Kommentti: Jämäseurat valtasivat Liigan johtopestit – eturistiriita on jo koomisen selvä

Liigaa johtaa jatkossa viime vuosien huonoimpien liigaseurojen edustajat. Tilanne on kestämätön, kirjoittaa toimittaja Mikko Pajala.

Jääkiekon SM-liigaa johdetaan pian Vaasan Sportin ja SaiPan opein.

Jääkiekon Liiga on nimesi tiistaina itselleen urheilu­johtajan. Kuten Etelä-Saimaa ehti aiemmin kertoa, tehtävään valittiin entinen huippu­maalivahti Jussi Markkanen, 48.

Viime vuosina Markkanen on toiminut liigaseura lappeen­rantalaisessa SaiPassa merkittävänä osaomistajana, toimitus­johtajana ja myös urheilujohtajana.

Millaisella menestyksellä? No, sanotaanko että ylipäätään menestys-sanan käyttäminen on tässä yhteydessä sopimatonta.

Mikko Pajala.

Jatkossa Liigan johtoportaassa merkittävissä rooleissa on SaiPan entinen omistaja-toimitusjohtaja-urheilujohtaja ja nykyinen Vaasan Sportin puheenjohtaja. Jälkimmäinen eli Heikki Hiltunen on myös Liigan puheenjohtaja.

Liigaa johdetaan jatkossa siis vahvoilla siteillä viime vuosien huonoimpiin liigaseuroihin. Sarjan avaamisesta mentiin taas kertaharppauksella valtavasti kauemmas. Eturistiriita on jo koomisen selvä.

Nämä seurat pitävät kaikin keinoin urheilullisesti epäoikeudenmukaisesta liigapaikastaan kiinni, jotta ne voivat jatkossakin loisia oikeasti kehittyvien ja Liigaa eteenpäin vievien suurempien seurojen selässä.

Niillä itsellään kun ei nykyisellään ole mitään annettavaa.

Kaiken lisäksi Liigan uusi toimitusjohtaja on kouvolalaisen KooKoon hallituksen puheenjohtajana toiminut Mikko Pulkkinen, eli pikkuseurojen Pyhä Kolminaisuus on valmis.

Pulkkinen tosin jättää tehtävänsä KooKoossa, joka on muutenkin seurana hoitanut viime vuosina asioitaan hyvin. Liiga tiedotti Markkasen nimittämisen yhteydessä, että tämäkin aikoo myydä 19,06 prosentin osuutensa SaiPasta.

Hiltunen kommentoi muun muassa sarjajärjestelmäasioita maanantaina STT:lle.

”Malli, jonka mukaan keväällä noustaan ja syksyllä pelataan Liigassa, ei enää nykyoloissa päde. Tasoerot ovat liian suuret”, Hiltunen muun muassa perusteli.

Tasoerot ovat tietenkin suuret, kun sarja on ollut vuosikaudet suljettuna.

Pelkästä Mestis-mestaruudesta pelaaminen ei isossa kuvassa houkuttele sen enempää katsojia kuin pelaajiakaan. Sellaiset pelaajat, jotka ennen olisivat pelanneet Mestiksessä, tienaavat nykyään huomattavasti paremmat rahat Slovakiassa, Ranskassa tai Puolassa.

Sarjan avaaminen aloittaisi prosessin, joka mahdollistaisi Mestiksen ja sen seurojen kehittymisen vuosi vuodelta paremmiksi.

Muutenkin malli, jossa ei olisi yhtään varmaa nousijan paikkaa, olisi melko epäreilu. Mestis-joukkueet kasaavat joukkuetta alemmalle sarjatasolle ja sen rahalla. Liiga-seurojen pelimerkit ovat suhteessa ihan erilaiset.

Kerta toisensa jälkeen Hiltunen jättää puheillaan vaikutelman siitä, ettei ymmärrystä kilpailun merkityksestä ole – tai sitten ihmisiä halutaan vain johtaa harhaan.

”Unelma on auki, sen eteen kannattaa tehdä töitä”, hän meni möläyttämään.

Kenen unelmana muka on kabinettinousu!

Matka on tärkeämpi kuin päämäärä. Esimerkiksi Ruotsin nykymallilla, jossa Liigan kaksi huonointa määrittävät keskenään putoajan ja Mestiksen finalistit nousijan, saataisiin aikaan kotimaiseen kiekkokauteen kaksi mielenkiintoisinta ottelusarjaa.

Unelma mestaruudesta kun on vahva, mutta harvoin yhtä vahva kuin haave liigapaikan saavuttamisesta tai pelko sen kadottamisesta.

Samalla heräisi henkiin myös Liigan sarjataulukon häntäpää. Nyt monet joukkueet pelaavat koko alkuvuoden ajan merkityksettömiä pelejä, ja kauppaavat ennen takarajaa kalleimmat pelaajansa muualle. Kuka sellaisen seuraamisesta jaksaa maksaa?

On myös peloteltu sillä, että putoaminen tuhoaisi seuroja. Sen välttämiseksi olisikin otettava käyttöön putoajalle maksettava laskuvarjoraha.

Jos sen jälkeen seura ei pysty edelleenkään sopeutumaan, saa se niin huonolla johtamisella mennäkin nurin.

Silloin on muiden vuoro yrittää.

Päivitetty 23.5. kello 18.15: Päivitetty tietoa siitä, että Liiga vahvisti Jussi Markkasen palkkaamisen, ja Markkasen SaiPa-osakkeiden myymisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut