Jääkiekkoliiton päätös hylätä yhdenvertaisuusvaltuutetun sovintoesitys junioriottelussa ilmi tulleeseen rasismiepäilyyn liittyen saa lahtelaisen Pelicansin juniorivalmentajana toimivan Juha Sokan pyörittelemään epäuskoisesti päätään.
”Olen aika pöyristynyt ja järkyttynyt siitä, miten tällaisia asioita vielä 2023 voidaan edes kyseenalaistaa. Pitäisi olla itsestään selvää, että tämmöisiin asioihin puututaan ja ne yritetään kitkeä pois”, hän sanoo.
Sokan luotsaaman Pelicansin pelaajaa solvattiin rasistisesti Lempäälässä pelatussa U13-junioriottelussa. Sokka komensi joukkueensa pukukoppiin ja vaati erotuomareita selvittämään tilanteen.
”Olen ihmetellyt monelle sitä, mikä tässä oli se niin iso asia, että liitto katsoo, että minua pitää rangaista tästä. Että kenen varpaille minä muka astun”, Sokka kysyy.
”Olen tuonut heti alkuunsa liitolle tietoon, että kilpailusäännöt eivät voi mennä Suomen lakien yli. Mutta ajatellaanko liitossa, että he ovat niin kaikkivoipaisia, ettei ole mitään väliä mitä tapahtuu, kunhan kilpailusääntöihin ei kosketa. Se on mielestäni aika järkyttävää.”
””Minä ja tämä huutelun kohteeksi joutunut pelaaja oltiin valmiita hyväksymään se, mutta Jääkiekkoliitto kiistää edelleen niitä asioita, mitä olemme esittäneet.”
Sovintoesityksen hylkäämisestä kertoi ensimmäisenä Yle. Sen mukaan Jääkiekkoliiton olisi pyydettävä anteeksi, korjattava käytäntöjään sekä maksettava korvauksia syrjinnästä junioripelaajalle ja kielletyistä vastatoimista valmentaja Sokalle.
Sokka vahvistaa tämän. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto esitti hänen mukaansa hyvin selkeän ja yksinkertaisen kolmikohtaisen sovintoehdotuksen.
”Minä ja tämä huutelun kohteeksi joutunut pelaaja oltiin valmiita hyväksymään se, mutta Jääkiekkoliitto kiistää edelleen niitä asioita, mitä olemme esittäneet”, hän sanoo.
”Että miksi katsomme, ettemme ole tehneet asioita väärin vaan liiton toimintatavoissa on muutostarpeita. Mutta taistelu näköjään sitten jatkuu.”
Jääkiekkoliitto aloitti tapauksen käsittelyn antamalla Sokalle kolmen ottelun toimintakiellon sekä Junior-Pelicans ry:lle tuhannen euron sakon.
Pelicans vei asian urheilun oikeusturvalautakuntaan, joka määräsi sakon poistettavaksi kokonaan ja alentamaan toimintakiellon yhden ottelun mittaiseksi.
Jääkiekkoliitto velvoitettiin lisäksi korvaamaan seuran ja valmentajan lautakuntakuluja 2 000 eurolla.
Nyt seuran ja valmentajan puolelle on asettunut myös yhdenvertaisuusvaltuutettu. Liitto näyttää silti ottavan mieluummin merkittävän imagotappion kuin katsomaan peiliin, mikä ihmetyttää Sokkaa.
”Joka lausuntokierroksen ja päätöksen jälkeen sitä jotenkin vain yllättyy enemmän ja enemmän. Että ihan oikeasti, voiko olla näin vaikeaa myöntää virhettään. En näe mitään järkeä heidän toiminnassaan.”
Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto, joka on Sokan mukaan annettu jo pitkän aikaa sitten, kertoo selkeästi, kuinka valmentajaan on kohdistettu yhdenvertaisuuslaissa kiellettyjä vastatoimia.
”Eli kun olen pyrkinyt selvittämään tätä tilannetta: mitä on tapahtunut ja vaatinut tuomareita puuttumaan ja selvittämään, niin liitto katsoo, että olen vain ja ainoastaan keskeyttänyt ottelun”, Sokka sanoo.
”Kurinpitopäätöksen pöytäkirjoissakin lukee, että ottelun erotuomaristo keskeytti ottelun ja että minulla ei ole mitään oikeutta vaatia tuomareita toimimaan tällaisissa asioissa.”
””En jätä tätä kesken. Minulla on tietty arvomaailma, minkä mukaan opetan näitä lapsia täällä [koulussa], omia lapsiani ja joukkueen lapsia.”
Venkoilu saa Jääkiekkoliiton näyttämään järjestöltä, joka ei kykene suojaamaan lajin parissa toimivia rasismilta tai syrjinnältä. Tilanne on huolestuttava – etenkin kun kyseessä on 13-vuotias lapsi.
Valmentaja Sokka kertoi Ylelle ryhtyvänsä oikeustoimiin Jääkiekkoliittoa vastaan joko yksin tai yhdessä yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa. Hän vahvistaa aikeensa myös Sanomalle.
”En jätä tätä kesken. Minulla on tietty arvomaailma, minkä mukaan opetan näitä lapsia täällä [koulussa], omia lapsiani ja joukkueen lapsia”, Lahden kaupungilla luokanopettajana työskentelevä Sokka sanoo.
”Kyllä tämä katsotaan loppuun asti. Jos minä sitten olen väärässä, niin sitten se on niin ja minun pitää miettiä omia arvoja uudestaan, mutta minulla on aika vahva usko ja luotto siihen, että näkemykselleni löytyy ihan lainsäädännöstä tuki ja komppaus siihen, miten asioiden pitäisi mennä.”
Sokan mukaan Pelicans oli seurana hyvin mukana tapauksen käsittelyssä silloin kun ”liiton kanssa sitä pulušakkia pelattiin” ja asia eteni urheilun oikeusturvalautakuntaan.
”Esimerkiksi meidän liigajoukkue pyysi pelaajan koppiin tutustumaan ja teki hänelle selväksi sen, että seura on takana ihan liigaporukkaa myöten”, hän kiittää.
”Nythän asia ei enää periaatteessa seuraa kosketa, ja kävimme toiminnanjohtajan kanssa pitkät puhelut oikeusturvalautakunnan päätöksen jälkeen. Että seura on siellä taustalla, mutta ei tietenkään enää niin aktiivisesti.”
Toimitusjohtaja Sami Kauhasen mukaan Jääkiekkoliitto on edelleen valmis sovintoratkaisuun asiassa, mutta eri ehdoilla kuin yhdenvertaisuusvaltuutettu on esittänyt.
Pitävätkö Ylen tiedot kutinsa liittyen juuri siihen, että liitto ei suostunut yhdenvertaisuusvaltuutetun ehdotukseen?
”Jääkiekkoliitto on ilmoittanut olevansa edelleen valmis keskustelemaan asian sovinnollisesta ratkaisusta ja tehnyt oman sovintoehdotuksensa”, Kauhanen vastaa sähköpostitse.
Jos näin on tapahtunut, mitkä ovat liiton perustelut asiassa?
”Ensinnäkin haluamme painottaa, että kaikenlainen epäasiallinen käyttäytyminen on erittäin tuomittavaa, mutta asiaa koskeva päätöksenteko ottelun aikana tulee tapahtua ottelun tuomarin toimesta, ei toisen joukkueen valmentajan. Olemme selvittäneet tapauksen perusteellisesti ja emme ole löytäneet näyttöä sille, että kyseisessä pelissä olisi syyllistytty toisen pelaajan toimesta rasistiseen solvaukseen. Tapauksessa on vain kahden nuoren pelaajan sana sanaa vastaan. Jos selvityksemme perusteella olisi pystytty osoittamaan asian tapahtuneen, niin olisimme ehdottomasti ryhtyneet sen mukaisiin toimenpiteisiin.”
Miten liitto suhtautuu siihen, että juniorijoukkueen valmentaja aikoo haastaa liiton asiassa oikeuteen?
”Kuten aiemmin mainitsimme, niin Jääkiekkoliitto on edelleen halukas asian sovinnolliseen ratkaisuun, joten toivottavaa on, että asiaa ei tarvitsisi käsitellä oikeudessa.”
Jääkiekkoliiton sääntöjen mukaan joukkueet eivät saa missään tilanteissa keskeyttää otteluita.
Erotuomarit voivat niin tehdä, mikäli siihen löytyy ”erityisen painavia syitä”. Kyseisessä tapauksessa ei tuomariston mukaan sellaisia ilmennyt.
Juttua täydennetty kello 15.25 Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Sami Kauhasen kommenteilla.