Katso tästä jääkiekon miesten MM-kisojen otteluohjelma ja kuinka turnaus pelataan

Tästä jutusta löydät jääkiekon miesten MM-kisojen alkulohkot, otteluohjelman, turnausjärjestelmän sekä tietoa televisioinnista ja fanialueista.

Suomi juhli maailmanmestaruutta Tampereella 2022.

Jääkiekon miesten MM-kisat pelataan Tampereella ja Latvian Riiassa 12.–28. toukokuuta. Tampereella pelipaikka on Nokia-areena, Latviassa Riika-areena.

Turnaus piti alun perin järjestää Pietarissa Venäjällä, mutta kisat siirrettiin sieltä pois Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia.

Sekä Tampereella että Riiassa pelataan yksi alkulohko kokonaisuudessaan. Myös puolivälierät on jaettu kisapaikkojen kesken. Välierät ja mitaliottelut pelataan Tampereella. Tampere oli pääpelipaikka myös kevään 2022 kisoissa.

Näin pelataan

Molemmissa lohkoissa pelataan yksinkertainen alkusarja.

Lohkojen neljä parasta etenee puolivälieriin. Lohkon voittaja kohtaa toisessa lohkossa neljänneksi tulleen ja lohkon toinen kohtaa toisessa lohkossa kolmanneksi tulleen ja niin edelleen. Puolivälieräparit ovat siis: 1A–4B, 2A–3B, 1B–4A, 2B–3A. Suomen puolivälierä pelataan kello 20.20 Tampereella. Samoin Latvian mahdollinen puolivälierä kello 20.20 Riiassa.

Puolivälieräparien muodostumiseen on yksi poikkeus. Jos sijoitukset menevät niin, että Suomi ja Latvia kohtaisivat toisensa, puolivälierät pelataankin lohkon sisäisesti. Tällöin A-lohkon ykkönen kohtaa A-lohkon neljännen ja A-lohkon kakkonen A-lohkon kolmannen.

Välierissä korkeimmalle sijoitettu joukkue kohtaa huonoimmaksi sijoitetun joukkueen. Toinen välieräpari muodostuu kahdesta muusta joukkueesta. Joukkueet pannaan järjestykseen seuraavin kriteerein:

 1. sijoitus alkulohkossa

 2. pisteet alkulohkossa

 3. maaliero alkulohkossa

 4. tehdyt maalit alkulohkossa

 5. rankingsijoitus turnaukseen tultaessa

Jos Suomi pelaa välierissä, sen välierä pelataan ensimmäisenä. Jos myös Latvia pääsee välieriin, saattaa Suomi joutua pelaamaan myöhemmässä välierässä.

Kaksi viimeiseksi sijoittunutta joukkuetta karsiutuu sarjatasoa alemmaksi.

Näin jaetaan pisteitä

Voitosta varsinaisella peliajalla saa kolme pistettä. Jos ottelu on 60 minuutin jälkeen tasan, saavat molemmat yhden pisteen. Viiden minuutin jatkoajan tai voittomaalikilpailun voittaja saa yhden lisäpisteen.

Paremmuus tasapisteissä

Jos kaksi joukkuetta päätyy alkulohkossa tasapisteisiin, keskinäisen ottelun voittanut joukkue sijoittuu taulukossa edelle.

Jos kolmella tai useammalla joukkueella on sama pistemäärä, ratkeaa keskinäinen paremmuus seuraavien kriteerien mukaan:

 1. pisteet keskinäisistä otteluista

 2. maaliero keskinäisissä otteluissa

 3. tehdyt maalit keskinäisissä otteluissa

 4. tulos parhaiten sijoittunutta muuta joukkuetta vastaan

 5. tulos toiseksi parhaiten sijoittunutta muuta joukkuetta vastaan

 6. rankingsijoitus turnaukseen tultaessa

Jatkoajat

Alkulohkon otteluissa jatkoajan pituus on viisi minuuttia ja se pelataan kolmella kolmea vastaan.

Muissa pudotuspeleissä paitsi finaalissa jatkoaika on kymmenen minuuttia. Loppuottelussa jatkoaika on 20 minuutin mittainen ja sitä edeltää vartin erätauko. Myös pudotuspeleissä jatkoajat pelataan kolmella kenttäpelaajalla.

Jatkoaika päättyy maalista.

Jos voittomaalikisa on viiden parin jälkeen tasan, jatketaan sitä yksi pari kerrallaan.

MM 2022

Näin kävi vuosi sitten

Finaali: Suomi–Kanada 4–3 ja.

Pronssiottelu: Tšekki–Yhdysvallat 8–4

Puolivälierissä tippuneet: Sveitsi, Slovakia, Saksa, Ruotsi

Joukkueet

Joukkueet saavat nimetä turnaukseen enintään 22 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia. Joukkuetta voi täydentää koko turnauksen ajan, kunnes kiintiö on täynnä.

Yksittäisen ottelun kokoonpanossa saa olla enintään 20 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia.

Televisio

Kisat televisioi Suomessa C More. Maksullinen suoratoistopalvelu näyttää turnauksen kaikki ottelut. MTV3 näyttää kaikki Suomen ottelut, välierät ja mitalipelit.

Pääselostajina ovat tutut nimet Antero Mertaranta ja Mika Saukkonen. Mertaranta selostaa C Morella, Saukkonen MTV3:lla. Selostajina toimivat myös Jani Alkio, Teppo Laaksonen, Julius Sorjonen ja Aleksis Ärje. MTV3:n ruotsinkielisestä selostuksesta vastaa Niclas Lönnqvist.

Faneille

Virallinen fanialue sijaitsee viime vuoden tapaan Tampereen rautatieaseman ja sen ykkösraiteen vieressä pysäköintitalon katolla. Siellä otteluja voi katsoa isolta screeniltä ja siellä on erikseen myös lapsille ohjelmaa ja muun muassa livemusiikkia.

Tunnelmaa Tampereella voi hakea myös Keskustorin kesäkeitaalta, Sorin aukion K18-kisakatsomosta, joka on auki Suomen pelipäivinä, sekä Molinin tontin koko perheen aktiviteettialueelta.

Nokia-areenan ottelulipuilla voi matkustaa Tampereen seudun joukkoliikenteessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut