Ässälegenda Arto Heiskanen on kuollut

Suru-uutisen vahvistaa Satakunnan Kansalle Veli-Pekka Ketola.

Arto Heiskanen 1963–2023.

8.2. 18:50

Pori

Ässien tehohyökkääjä Arto Heiskanen on kuollut. Heiskanen sairasti paksusuolensyöpää. Hän oli kuollessaan 59-vuotias.

Asian Satakunnan Kansalle vahvisti Veli-Pekka Ketola.

”Sain suru-uutisen tänään noin kello 18. Taas lähti yksi loistava pelimies aivan liian aikaisin”, Ketola sanoo surullisena.

Ketola puhui Heiskasen kanssa puhelimessa viimeksi tiistaina, eli vain noin päivää aikaisemmin kuin Heiskanen kuoli.

”En olisi sen puhelun perusteella uskonut ikinä, että tällainen uutinen on edessä tänään. Hän kuulosti ihan hyvävointiselta ja puhuimme niitä ja näitä”, Ketola kertoo.

Ketola muistaa Heiskasen ennen kaikkea raudanlujana pelimiehenä ja hyvänä ihmisenä.

”Hän oli yksi Isomäen tähdistä. Hyväluonteinen pelaaja ja viimeisen päälle ammattilainen. Hän sai parhaimmillaan kaukalossa aikaiseksi ihmeellisiä asioita.”

Heiskanen oli myös uransa päättymisen jälkeen hyvässä fyysisessä kunnossa ja harrasti paljon liikuntaa.

”Kyllä nämä ovat aina kovia paikkoja, kun noinkin nuori mies lähtee. Hän oli ihan raudanlujassa fyysisessä kunnossa. Sitä ei kuitenkaan koskaan tiedä, mitä kenenkin tarinaan on kirjoitettu. Hänen tarinaansa oli kirjoitettu nyt tällainen päätös”, Ketola puhaltaa.

Ässätähdet Arto Heiskanen (vas.) ja Arto Javanainen ottivat ilon irti, kun patapaidat nousivat takaisin SM-liigaan keväällä 1990. Kaksikko latoi 1. divisioonan runkosarjassa kahteen pekkaan mykistävät 208 tehopistettä. Javanainen menehtyi vuonna 2011. Nyt molemmat legendat ovat poissa.

Tieto Heiskasen paksusuolensyövästä tuli julkisuuteen viime vuoden joulukuussa.

”No siis tilannehan on se, että ensin olen lähes päivittäin lenkkipolulla ja pärjään siellä kovakuntoisille nelikymppisille. Elän terveellisesti ja treenaan, kuten olen tehnyt koko elämäni. Sitten menee silmänräpäys, ja makaan täällä tällainen diagnoosi niskassa. Kontrasti on suoraan sanoen karmea”, Heiskanen totesi tuolloin haastattelussaan Ilta-Sanomille.

Lopulta paksusuolensyöpä eteni poikkeuksellisen ärhäkästi ja nopeasti. Vielä joulukuun lopussa Heiskanen oli täynnä taistelutahtoa. Häneltä oli tuossa vaiheessa poistettu Turussa tehdyssä operaatiossa koko paksusuoli ja osa ohutsuolta.

"En ole mennyt paniikkiin tai antanut periksi. Jos minä nyt painan pääni leukaan, niin kuka minun puolestani yrittää selviytyä tästä?”, Heiskanen kertoi tuolloin.

"Nyt toivun siitä leikkauksesta, ja alkuvuodesta selvitetään, kannattaako hoitoja jatkaa vielä sytostaattihoidoilla. Toivoa ei ole täysin menetetty, mutta eiväthän ennusteet kovin positiivisia ole.”

Lue lisää: Arto Heiskanen, 59, alkoi tuntea lenkeillä voimakasta selkäkipua – tutkimusten jälkeen tuli järkyttävä diagnoosi

Heiskanen saapui aikanaan Ässiin Savonlinnasta. Hän porilaistui nopeasti ja pelasi kaiken kaikkiaan Ässissä yhdeksän kauden ajan. Heiskanen pelasi SM-liigassa myös Lukossa. Hän voitti kaksi SM-hopeaa ja yhden SM-pronssin.

Heiskanen teki 434 SM-liigan ottelussa tehot 182+137=319. Mukaan mahtui lisäksi Ässien divarikausi, jonka aikana Heiskanen teki hurjat pisteet 58+52=110 ja tehotilasto oli lukemassa +90.

Lue lisää: Ylivoimainen Ässät: Ikuinen ennätysmies Heiskanen teki keskinäisen sopimuksen maalitykki Javanaisen kanssa kaikkien aikojen divarijoukkueessa

Arto Heiskanen oli pysäyttämätön Ässien divarikaudella.

Ässät julkaisi juuri Youtubessa pitkän ja lyhentämättömän Heiskasen haastattelun tulevaan ässädokumenttiin liittyen. Siinä hän kertoo yleisesti ajastaan Porissa ja monista muistakin asioista uransa varrelta..

Kyseinen haastattelu on tehty noin kolme vuotta sitten kaudella 2018–2019.

Ässät kunnioittaa Arto Heiskasen muistoa perjantaina, kun Ässät ja Lukko pelaavat paikallispelin Porissa.

Lue lisää: Ässät julkaisi Arto Heiskasen pitkän haastattelun: ”Siitä kuulee vielä tänä päivänäkin”

Anatoli Frolikov (vas.), Arto Javanainen, Kari Makkonen ja Arto Heiskanen panivat kaudella 1989–90 historiallisen näytöksen.

Arto Heiskanen suosikkiharrastuksia oli lenkkeily ja hän oli rautaisessa fyysisessä kunnossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut