Ässien näkyvyys pomppasi uusiin ulottuvuuksiin – siitä kiitos kuuluu Putous-hahmo Kari Mutaselle

Ässillä menee tällä hetkellä kaukalossa lujaa, mutta niin menee sen ulkopuolellakin: Pata on löytänyt tiensä television lauantai-iltoihin, kirjoittaa toimittaja Timo Riihentupa.

Juuso ”Köpi” Kallion luoma Putous-sketsihahmo, porilainen liikunnanopettaja Kari Mutanen on hurmannut tv-katsojat

5.2. 8:00

Muistan, kun Iso-M esiteltiin Isomäen yleisölle.

Iso-M oli Ässien maskotti, räppäävä karhu, jos se on joltain unohtunut. Hahmolla oli lippis päässään liki väärinpäin ja kaulassa kimalsi paksu, M-kirjaimella varustettu kultaketju.

Porilaiset ottivat uuden maskotin vastaan tavalla, joka oli helppo aavistaa: buuaus on lievä ilmaisu reaktiosta, kun Iso-M saapui valokeilaan.

Sittemmin räppikarhu katosi Ässien peleistä ja sen kohtalo jäi mysteeriksi, mutta kukaan ei ole ollut siitä pahoillaan.

Myöhemmin estradille asteli toinen maskottikarhu, Rysty Mesikämmen, joka eriskummallisesta nimestään huolimatta on vakiinnuttanut paikkansa Ässien ottelutapahtumassa ja on varsinkin lasten suosiossa.

Kaikki kunnia lapsille ja Rystylle, mutta nyt Ässät on saanut toiselta suunnalta historiansa parhaan maskotin.

Mediapersoona Juuso ”Köpi” Kallion luoma Putous-sketsihahmo, liikunnanopettaja Kari Mutanen on hauskuuttanut Ässillä ja porilaisuudella koko kansaa lauantai-illoissa.

Räppäävä karhu nimeltään Iso-M.

Hetkinen!

Eihän Kari Mutanen ole mikään urheiluseuran maskotti. Ei ainakaan sellainen perinteinen, mitä maskotilla yleensä tarkoitetaan.

Nykysuomen sanakirjan mukaan sana maskotti kuitenkin tarkoittaa onnea tuovaa esinettä, eli maskotin ei ole pakko olla karva-asuun sonnustautunut eläinhahmo, joka pomppii peleissä yleisön seassa.

Maakuntalehdillä on myös luova taito tehdä eri julkisuuden henkilöistä ja hahmoista ”omiaan”: Lauri Markkanen on isänsä takia liki paljasjalkainen porilainen. Karhukaupungin kasvateista perupakkien aateliin kuuluvat Harry Nikanderin ja Pasi Peltosen lisäksi entinen NHL-supertähti Chris Pronger, jonka äiti on porilainen. Porin vävyjä, entisiä tai nykyisiä, riittää Renny Harlinista, Niklas Hagmaniin ja Keke Rosbergiin. Hannu Mannisesta leivottiin lähes porilaista olympiamitalistia, koska yhdistetyn huippunimi opiskeli kaupungissa lentäjäksi.

Yksi Kari Mutanenkin on siis helppo laskea Ässien mieheksi.

Sitä paitsi: onhan hahmon isä ihan oikeasti porilainen ja patapaitaa junioreissa kantanut pelaaja.

Ennen kaikkea Kari Mutanen on tuonut Ässillä täysin ainutlaatuista näkyvyyttä.

Valtakunnallisessa televisiossa, parhaaseen katseluaikaan lauantai-iltana, jauhetaan samoja asioita kuin Pub Winstonin baaritiskillä Ässien pelin jälkeen. Kun Mutanen viikko sitten Putouksen jaksossa hehkutti Padan voittoa Ilveksestä ja Jesse Joensuun kovaa mutta puhdasta taklausta, niin Finnpanelin mukaan ohjelmaa katseli miljoonayleisö.

Kaikkihan pitää tietenkin mitata rahassa, jotta asioiden oikea merkitys saadaan selville.

Kuvitellaan, että Ässät olisi ostanut Putouksen mainostauolle valtakunnalliseen jakeluun menneen muutaman minuutin mittaisen tv-mainoksen.

Sen jälkeen ei olisi tarvinnut kenenkään elätellä toiveita siitä, että Ässät hankkisi ennen siirtorajan umpeutumista joukkueeseen vahvistuksia. Ne rahat olisivat menneet mainokseen, ehkä moninkertaisena.

Yksi asia ihmetyttää.

Ässät ei ole seurana mitenkään huomioinut Kari Mutasta.

Porilaiset porskuttavat myötätuulessa: kaukalossa patapaidat kaatavat vastustajiaan, Isomäki täyttyy yleisöstä ja seura on jälleen kaupungin ykköspuheenaiheita.

Ilmassa on merkkejä siitä, että Porissa voi roihuta keväällä melkoinen kiekkobuumi.

Sitä liekkiä kannattaisi ruokkia kaikin keinoin. Mutasessa ja Kalliossa, valtakunnallisesti kiinnostavissa hahmoissa, Ässillä voisi olla käsissään bensakanisteri.

Ei Kari Mutanen ole Padan tutkan alla liitänyt, vaikka seurassa ei etukäteen tiedettykään Kallion aivoituksista. Kuuleman mukaan alustavia keskusteluja on jo käyty eikä Ässät laittaisi pahakseen, jos Kari Mutanen nähtäisiin lähitulevaisuudessa Isomäki-areenalla ja patapaitojen menossa mukana jossain muodossa.

Voittavaan junaan on helppo hypätä.

Kari Mutasen kohdalla on helppo ennustaa keväälle menestystä. Huumori porilaisten hyväntahtoisesta junttimaisuudesta tuntuu iskevän muuhun Suomeen. Siitä esimerkkejä riittää, oli kyseessä sitten ”porilainen taparikollinen”, ”Porisuhdeneuvoja Luukkone” tai Instagram-taiteilija Pieruperse.

Ässien kevään menestyksen edessä taitaa tällä hetkellä olla ainoastaan heikko ylivoimapeli.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut