Asian­tuntijoilta tiukka näkemys: SM-liiga ei voi estää Harkimoiden Jokerien paluuta

SM-liigan seurapomot antoivat aiemmin täystyrmäyksen Jokerien liigahaaveille – nimenomaan siinä tapauksessa, että kumpi tahansa Harkimoista kuuluisi seuran omistajiin.

Jokerien edustusjoukkue yrittää palata Suomen jääkiekkokartalle. Yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

23.1. 10:55

Vastoin yleistä mielikuvaa SM-liiga Oy ei välttämättä voi estää Jokereita pelaamasta liigassa tulevaisuudessa, vaikka sen taustayhtiön omistus kytkeytyisi Harry tai Joel Harkimoon – tai muihin sellaisiin henkilöihin, jotka ovat liigan sisällä ei-toivottuja.

Näin sanovat kilpailuoikeuden asiantuntijat. Heidän arvionsa mukaan Jokereille riittäisi siinäkin tilanteessa todennäköisesti se, että seura täyttäisi SM-liigan asettamat lisenssikriteerit.

”Kilpailuoikeuden näkökulmasta mitään seuraa ei saa jättää SM-liigan ulkopuolelle sillä perusteella, että sen omistajan on joku henkilö, jota ei toivota. SM-liigaan pääsyä pitää lain mukaan arvioida pelkästään sen mukaan, täyttääkö hakija liigan asettamat kriteerit vai ei. Ja kriteerien pitää liittyä elinkeinotoimintaan eikä siihen, kuka on omistajana”, linjaa tunnettu urheilujuristi Olli Rauste.

”Jääkiekon SM-liiga Oy katsotaan määräävässä markkina-asemassa olevaksi ammattilaissarjaksi. Tässä asemassa olevia elinkeinonharjoittajia sitoo aina tasapuolisuusvelvoite”, muistuttaa puolestaan kilpailuoikeuden professori Petri Kuoppamäki.

Petri Kuoppamäki on Aalto-yliopiston yritysjuridiikan professori.

Periaatteessa SM-liigaan voi siis hakea kenen tahansa henkilön omistuksessa oleva seura, jos se vaan täyttää lisenssikriteerit. Karrikoiden vaikkapa Venäjän presidentin Vladimir Putinin rahoittama seura.

Tosin lisenssikriteereiden täyttäminen ei käy nykypäivänä kädenkäänteessä. Hakijalta on muun muassa löydyttävä mitat täyttävä jäähalli, toimiva junioriorganisaatio, urheilullista uskottavuutta (menestys Mestiksessä) sekä vakaa taloustilanne.

”Liigapaikkaa hakeva seura on jo ennen lisenssihakemuksen jättämistä pitkäjänteisesti useamman kauden ajan osoittanut toimintansa olevan taloudellisesti kannattavaa ja urheilullisen osaamisen riittävän lähellä liigatasoa SM-liigassa menestymiseksi”, kriteeriehdoissa muun muassa linjataan.

Puhuttaneen siis vuosia kestävästä projektista. Poikkeustapauksissa SM-liiga voi hyväksyä hakemuksen Jääkiekkoliiton (pyörittää Mestistä) alaisen sarjan ulkopuoleltakin, ja pikavauhdillakin, mutta lähtökohtaisesti tie liigaan kulkee Mestiksen kautta.

HS julkaisi viime keskiviikkona artikkelin, jossa SM-liigan nykyiset seurapomot antoivat täystyrmäyksen Jokerien liigahaaveille – nimenomaan siinä tapauksessa, että kumpi tahansa Harkimoista kuuluisi seuran omistajiin.

Liigaseuroja risoo se, että Harry Harkimo rikkoi SM-liigan osakassopimusta siirtäessään Jokerit venäläisten hallinnoimaan KHL:ään kesällä 2013. Kiistan seurauksena Harkimo joutui lopulta maksamaan miljoonia euroja SM-liigalle.

Nykyisten 15 liigaseuran muodostama SM-liiga Oy ei myöskään halua osakkaakseen mitään sellaista seuraa, jonka taustavoimat tai talousasiat linkittyvät jollain tavalla venäläiseen rahaan. Tästä SM-liiga Oy tiedotti painokkaasti jo kesällä 2022.

Harry Harkimo kuittasi taannoin yhteensä noin 17 miljoonaa euroa myydessään Hartwall-areenan (nykyinen Helsinki-halli) sekä Jokerit venäläisille oligarkeille Gennadi Timtshenkolle ja Roman Rotenbergille.

Heidän tiedetään kuuluvan Putinin lähipiiriin.

”Kilpailuvirasto ei voi pakottaa SM-liiga Oy:tä ottamaan uusia osakkaita. SM-liiga Oy saa siis kyllä aivan itse päättää, keitä se ottaa osakkaakseen ja keitä ei”, Rauste korostaa.

”Mutta. Tässä pitää erottaa toisistaan kaksi asiaa: osakkuus SM-liiga Oy:ssä sekä oikeus pelata liigassa. Niistä jälkimmäinen ei ole yhtiöoikeudellinen oikeus.”

Ensi kaudeksi Mestis-paikkaa hakeva Jokerit on tällä hetkellä sataprosenttisesti Joel Harkimon omistuksessa. Sen taustayhtiö Team Jokerit Oy suunnitteli liigaprojektia viime kesänä ennen kuin SM-liiga Oy ilmoitti sulkevansa lisenssi-ikkunan kaikilta mahdollisilta pyrkijöiltä kaudeksi 2023–2024.

Tuolloin Harry Harkimo oli IS:n tietojen mukaan liiga-asian tiimoilta useampaan otteeseen yhteydessä SM-liigan operatiiviseen johtoon. Julkisesti hän kiisti olevansa missään tekemisissä Jokerien kanssa. Näin teki myös Joel Harkimo, joka kuitenkin sittemmin paljastui Team Jokerit Oy:n omistajaksi.

”On tietysti täysin selvää, että Jokerit hamuaa tulevaisuudessa paikkaa SM-liigasta. Ei kukaan lähde viemään Team Jokereita eteenpäin vain sillä ajatuksella, että seura pelaisi jossain Mestiksessä”, yksi sisäpiirilähde alleviivaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV ei voi puuttua yhtiöoikeudellisiin prosesseihin, mutta liigatuotteen jakeluoikeudet kuuluvat sen määräysvaltaan. Asian vahvistaa KKV:n tutkimuspäällikkö Hannu Raatikainen.

”Jos nyt ajatellaan, että Jokerit täyttäisi SM-liigan vaatimat kriteerit jossain vaiheessa ja tosiaan tähtäisi sarjaan pelaamaan, vanhat kaunat tai politiikka eivät todennäköisesti ole kilpailuoikeudellisesta näkökulmasta hyväksyttäviä perusteita, joilla liigaan pääsy voitaisiin estää”, Raatikainen linjaa.

”SM-liiga Oy voi päättää itsenäisesti etenkin erilaisista urheiluun liittyvistä säännöistä, kuten liigan joukkuemäärästä. Toki muun muassa siitäkin, ettei ammattilaissarjaan hyväksytä mitään puulaakiseuraa. Mutta kriteerijärjestelmän ollessa auki SM-liigan on sovellettava lisenssikriteerejä tasapuolisesti ja ketään syrjimättä.”

Eräänlainen ennakkotapaus asiasta on olemassa, taksitoimintaan liittyen. Taksinkuljettajien yhdistys ylläpiti taannoin puhelinkeskusta, joka välitti tilaukset kaikille takseille. Kun syntyi riitaa, joitakin taksiautoilijoita erotettiin yhdistyksen jäsenyydestä, eivätkä he enää näin ollen saaneet kyytejä.

Myöhemmin erotetut autoilijat valittivat kohtalostaan. KKV päätti, että on mahdollista erottaa kaksi asiaa toisistaan: yhdistyksen jäsenyys sekä oikeus saada kyytejä yhdistyksen puhelinkeskuksen kautta.

KKV:n linjauksella myös yhdistyksen kuulumattomat taksiautoilijat olivat oikeutettuja saamaan kyytejä palvelun kautta.

”Tulkintani mukaan lisenssikriteerit täyttäessään Jokerit saisi pelata SM-liigassa, mutta jäisi liigaa koskevan päätöksenteon ulkopuolelle, jos sitä ei siis haluttaisi liigan osakkaaksi”, Rauste näkee.

Olli Rauste on Suomen johtavia urheilujuridiikan asiantuntijoita.

”Mikäli Jokereille ei tässä tilanteessa annettaisi pelioikeutta, kyseessä olisi kilpailulaissa kielletty määräävän markkina-aseman väärinkäyttö. Jokerit voisi riitauttaa päätöksen, ja tällöin KKV mitä ilmeisimmin esittäisi markkinaoikeudelle niin sanottua toimitusvelvollisuutta. Sen perusteella oikeus voisi velvoittaa liigaa ottamaan Jokerit tuotteen jakelijaksi.”

Professori Kuoppamäki ei halua ottaa kantaa, miten mahdollisessa riitatilanteessa kävisi.

”Jokerit varmaankin saisi pelioikeuden lisenssikriteerit täyttäessään, mutta kokonaan toinen juttu on, miten ratkaistaisiin se mahdollinen ongelma, ettei SM-liiga Oy haluaisi seuraa osakkaakseen”, Kuoppamäki sanoo.

”Mikäli sama tai samaksi rinnastettava taho on aiemmin rikkonut osakassopimusta tai lisenssin hakijan omistuspohja on epäselvä, se saattaa olla hyväksyttävä syy sopimuksesta kieltäytymiseen. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut