Liigassa roihuaa kapinahenki – seurat suunnittelevat isoa uudistusta: ”Ihan katastrofi”

Liiga kapinoi Jääkiekkoliittoa vastaan.

Ässät ja Kiekko-Espoo pelaavat U20 SM-sarjan ylemmässä jatkosarjassa.

17.1. 9:08

Liigan ja Jääkiekkoliiton välillä kipinöi.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan liigaseurat haluavat isoja muutoksia nykyiseen Jääkiekkoliiton alaiseen U20 SM-sarjaan.

Uudistusta varten on perustettu liigaseurojen toimitusjohtajista ja urheilujohtajista koostuva työryhmä, joka suunnittelee seuraavia askelmerkkejä.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty, että liigaseurat perustaisivat oman juniorisarjan, mutta tämän läpivieminen ei ole ongelmatonta, sillä nykyinen U20 SM-sarja on liiton alainen sarja.

Liigaseurat ovat kypsänä nykyiseen järjestelmään, jossa U20 SM-sarjaan (entinen A-nuorten SM-liiga) kuuluu yli 20 joukkuetta.

24 joukkueen kokoiseksi laajentuneessa sarjassa tasoerot ovat revähtäneet jättimäisiksi, kun SM-sarjan viitan alle on ”naamioitu” mestisorganisaatioiden joukkueita mukaan.

Tällä hetkellä liigaseuroilla on täysin eri näkemys kuin Jääkiekkoliitolla siitä, mikä on oikea sarjamalli U20-tasolle. Liigaseuroissa koetaan, että nykyinen 24 joukkueen kirjava himmeli ei palvele ketään.

”Nykyinen tilanne on ihan katastrofi urheilullisesti. Kilpailu on hyvin kaukana”, eräs liigaseuran pomo kommentoi.

Kulisseissa asiasta on keskusteltu ja väännetty jo pidempään. Keskiössä on joukkuemäärän pienentäminen ja kovatasoisten pelien lisääminen.

Syyskaudella pelatussa 24 joukkueen alkusarjassa kolme joukkuetta (Kiekko-Espoo Challenger, Kiekko-Vantaa ja Karhu-Kissat) voitti 23 ottelustaan vain yhden ottelun.

Alkusarjan jälkeen joukkueet jakaantuvat kahteen tasoon. Ylemmässä jatkosarjassa jatkaa 12 joukkuetta. Alemmassa jatkosarjassa on sama joukkuemäärä.

Alemmassa jatkosarjassa pelaa tällä kaudella viiden liigaseuran juniorijoukkueet. Nämä ovat Jukurit, Sport, SaiPa, HPK ja Ilves. Ylemmässä jatkosarjassa on kaksi Liigan ulkopuolista seuraa, Jokerit ja Kiekko-Espoo, jonka junioriputki on maan vireimpiä.

Nykyinen sarjamalli ei liigaseurapomojen mukaan palvele suomalaista jääkiekkoa parhaalla mahdollisella tavalla tai liigaseurojen pelaajakehitystä, kun joukkueiden välinen kilpailu on olematonta ja pelaajat eivät pelaa ”oikeissa ikäluokissa”. Yksi iso ongelma on se, että pelaajia ei saada kilpailemaan kunnolla.

Liiton näkökulmasta tärkeänä taas pidetään sitä, että U20-tasollakin on mahdollisimman isot harrastajamäärät ja SM-sarjaa pelataan monella eri paikkakunnalla ympäri Suomea.

Laajapeittoinen SM-sarja ei ole houkutteleva liigaseurojen näkövinkkelistä. Jos liigaseuran U20-joukkue jää alempaan sarjaan, näistä joukkueista alkaa villi pelaajaralli, kun pelaajat hyppivät joukkueesta toiseen.

U20 SM-sarjajoukkueen pyörittäminen on myös liigaseuroille merkittävä rahallinen investointi, mutta nykyinen kilpailullinen taso vesittää sarjan kiinnostavuutta.

”Kilpailu on demonisoitu. Nyt suomalaisessa sarjatoiminnassa on tuulahduksia 1970-luvulta. Kaikki saavat pelata”, toisen liigaseuran pomo muotoilee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut