Ruotsi pani kaiken pöytään ja katkaisi karmaisevasti nuorten Leijonien kultajahdin

Nuorten Leijonien johtoasema hupeni MM-puolivälierän lopussa ja pakotti varhaiselle kotimatkalle.

Ruotsi karkasi voittoon Aleksi Heimosalmelta (oik.) ja muilta suomalaisilta.

2.1. 22:13

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkueen neljäs sija, pronssi ja hopea edellisistä MM-kilpailuista olisivat kaivanneet jatkoksi kultaa Kanadassa pelattavissa MM-kilpailuissa, mutta kultajahti ja peräkkäisten välierien sarjakin päättyivät maanantai-iltana karmaisevalla tavalla Monctonissa pelatussa ottelussa.

Nuoret Leijonat johti Ruotsia 2–1, kun puolivälierää oli jäljellä neljä minuuttia. Leo Carlsson tasoitti ajassa 56.33 ja Victor Stjernborg teki voittomaaliksi jääneen 3–2-osuman alivoimalla ajassa 58.55. Se jäi ottelun viimeiseksi maaliksi ja jätti Suomen mitalipelien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen.

Ässien Aleksi Heimosalmesta tuli Suomen epäonnensoturi. Kiekko pomppi isolla peliajalla pelanneen porilaisen ohi hyökkäysalueen siniviivalla. Stjernborg tuli takaa, nappasi kiekon ja karkasi maalintekoon.

Nuoret Leijonat hävisi MM-kilpailujen puolivälierän viimeksi 2018, jolloin Tshekki nujersi Jussi Ahokkaan valmentaman Suomen maalein 4–3 voittolaukauskilpailun päätteeksi. Vuotta myöhemmin Ahokas luotsasi Suomen maailmanmestariksi. Vuonna 2020 Raimo Helmisen valmentama maajoukkue selvitti puolivälierän, mutta Suomi jäi neljänneksi.

Suomi selvitti puolivälierän myös Antti Pennasen komennossa 2021 (pronssi) ja 2022 (hopea) matkalla mitaleille, mutta Tomi Lämsä ei onnistunut luotsaamaan Suomea mitalipeleihin saatikka nousujohteisten vuosien päätteeksi maailmanmestariksi.

"Minun mielestäni meillä oli kolmannessa erässä hyvää pelaamista. Pelasimme erinomaisen alivoiman ja puolustimme tiiviisti ja hyvin”, Lämsä kertasi STT:lle puhelimitse hetkiä ennen romahdusta.

"Tällaisessa ottelussa homma on yhdestä poikki. Tappiolla oleva joukkue pistää silloin kaiken pöytään ja usein momentum kääntyy. Vastustaja sai hyvän päätypelin ja maalin. Sitten oli epäonnekas pomppu. Kaikki taivaankappaleet eivät olleet kohdallaan. Kiekot pomppi, ja kaveri pääsi läpi alivoimalla.”

Alkusarjan jälkeen Ruotsi joutui vaihtamaan pelipaikkakunnan Halifaxista Monctoniin ja totutteli puolivälierässä hetken uuteen kaukaloon. Suomen alku otteluun oli väkevä, ja kapteeni Oliver Kapanen teki avausmaalin. Carlsson tasoitti erän lopussa Ruotsin toisella maalia kohti suuntautuneella laukauksella.

Kolmannessa erässä Suomi tarttui välieräpaikkaan Niko Huuhtasen 2–1-maalilla, mutta Carlsson tasoitti jälleen. Pahempaa oli vielä tulossa.

Miksi ote lipesi?

"Sen kun tietäisi. Kaveri sai loppuun hyvän hengen päälle ja sai tasoitusmaalin. Menimme pieneen lukkoon, mutta saimme ylivoiman. Kiekko pomppasi lavan yli, ja kaveri pääsi läpi. Ei sen enempää siitä”, kapteeni Kapanen summasi.

Suomi voitti alkusarjassa kaksi ottelua ja hävisi kaksi. Puolivälierässä Ruotsia vastaan suoritus oli varsin ryhdikäs karmaisevaa loppua lukuun ottamatta.

Onko tämä uran pahin pettymys?

"Ainakin aika lähellä sitä. Takana on viime kauden finaalitappio. Aika lähellä sitä tunnetta”, Edmontonissakin mukana ollut Kapanen kuvaili.

Maalivahti Jani Lampinen (17 torjuntaa) piti Suomen pelissä erityisesti toisessa erässä, mutta Ruotsin Carl Lindbom (33 torjuntaa) kesti kiekkosateen virkaveljeään paremmin.

Oliko ratkaisumaalissa mitään tehtävissä?

"Läpiajon pystyy aina torjumaan. Tänään Ruotsin poika vei sen”, Lampinen tuumi.

"Harmittaa todella paljon. Olisi ollut mahdollisuuksia mennä pitkälle. Sulatellaan loppupäivä ja katsotaan huomenna, mitä tehdään.”

Tausta

Satakuntalaisten saldot

  • Kalle Ervasti (Lukko): Hoiti tonttinsa kolmosparissa. Oli sivussa yhdestä pelistä. Neljässä ottelussa tehot 0+3, +1.

  • Aleksi Heimosalmi (Ässät): Pelasi ykkösparissa joka ottelussa yli 20 minuuttia, parhaimmillaan 27.55. Tulosta odotettiin hieman enemmän. Viidessä ottelussa tehot 0+2, –2.

  • Lenni Hämeenaho (Ässät): Paikka vakiintui kolmosketjun laitaan. Rooli jäi pienemmäksi kuin liigapeleissä Ässissä. Tehot 1+1, –1.

  • Sami Päivärinta (Lukko): Paikka nelossentterinä, mutta rooli sitä suurempi. Hyvä turnaus. Suomen toiseksi tehokkain pelaaja, 1+3, +4.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut