Venäjä heitettiin ulos Karjala-turnauksesta – näin Jalonen kommentoi nyt turnauksen tasoa

Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen mukaan Sveitsi pystyy paikkaamaan Venäjää hyvin. Antti Suomela ja Jori Lehterä pyörittävät Leijonien ylivoimaviisikoita, kun turnaus käynnistyy Turussa torstaina.

Jukka Jalonen jakoi ohjeita Leijonien harjoituksissa Turussa 8. marraskuuta 2022.

9.11. 17:25

Sveitsi pelasi tuuraajana jääkiekon Euro Hockey Tourilla viime keväänä Tukholmassa. Turun Karjala-turnaukseen Sveitsi tulee mukaan uutena vakiojäsenenä.

Sotaisa Venäjä on suljettu ainakin kahdeksi vuodeksi ulos näistä kaukaloista.

Leijonat on maailmanmestari ja olympiavoittaja, mutta Sveitsiä se ei onnistunut kukistamaan kevään EHT-turnauksessa.

Sveitsi voitti Tukholmassa 3–2 kahdella Damien Riatin ja yhdellä Christoph Bertschyn maalilla. Molemmat pelaajat ovat taas mukana.

Kovalla ryhmällä Sveitsi on taas liikkeellä. Joukkueessa on 11 olympiakävijää ja kymmenen viime vuoden MM-turnauksessa pelannutta. Näistä pelaajista seitsemän kuului molempiin arvoturnausjoukkueisiin.

Kun Venäjä pelasi Karjala-turnauksessa, usein pulpahti keskustelun aiheita. Yksi tuoreimmista tapauksista oli, kun itänaapuri lähetti nuorten joukkueen Helsinkiin. Ja ottipa vielä voiton Suomesta.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on aktiivisesti unohtanut venäläisten touhut Suomen EHT-turnauksessa.

”Eiköhän nyt saada keskittyä ihan jääkiekkoon”, Jalonen sanoo Turun-tapahtuman kynnyksellä.

”Sveitsi pelaa tosi vauhdikasta lätkää, ja voi olla jopa vähän eri tyyppistä kuin Venäjän peli – ja onkin. Ehkä mennään päästä päähän enemmän kuin Venäjän kanssa. Joukkueena Sveitsi pelaa erilaisista kiekkoa.”

Leijonien valmennus kokosi avausotteluun Sveitsiä vastaan ylivoimakentät Antti Suomelan ja Jori Lehterän ympärille.

Suomelan kentässä puolustaja Mikko Lehtonen pelaa siniviivalla ja hyökkääjät ovat Anrei Hakulinen, Jere Karjalainen ja Jere Innala.

Lehterä pyörittää ylivoimaviisikkoa, johon kuuluvat puolustaja Vili Saarijärvi ja hänen lisäkseen Valtteri Merelä, Leijona-debytantti Joose Antonen ja Teemu Turunen.

Hyökkääjä Joose Antonen pelaa ensimmäisen A-maaottelunsa torstaina, kun Sveitsi tulee vastaan. Kuva Leijonien harjoituksista.

Jalonen sanoo, ettei Venäjän vaihtuminen Sveitsiin muuta joukkueen valmistautumista millään lailla. Hänen havaintonsa on, että venäläiset ovat yleensä vähän isompia ja vahvempia kamppailemaan kuin sveitsiläiset.

”Hyvässä tikissä näyttävät olevan. Kokenut joukkue ja paljon hyviä pelaajia. Uskoisin, että liikkeellä on aika lailla paras mahdollinen joukkue.”

Kun Venäjä aloitti brutaalin hyökkäyssodan Ukrainassa, osui heijastusvaikutus hyvin voimakkaasti itäliiga KHL:ään.

Joukkopako KHL:stä nostatti kotimaisen Liigan tasoa, mutta osansa sai myös Sveitsi.

KHL-pako ei kuitenkaan näy juuri ollenkaan Sveitsin liigan pistepörssin kärjessä. Vain kaksi pelaaja 20 parhaan joukossa kiekkoilivat viime kaudella idässä. He ovat sijalla 11 keikkuva Teemu Hartikainen (Géneve-Servette) ja 20. Markus Granlund (HC Lugano), eivätkä he kumpikaan pelaa Karjala-turnauksessa.

National Leaguen pistepörssin 20 parhaan joukkoon mahtuu vain kolme sveitsiläistä, ja heistäkin vain EV Zugin Grégory Hofmann pelaa Turussa.

”Hyvällä joukkueella ovat liikkeellä. Kaikki tietävät, miten Sveitsin parhaat seurajoukkueet pelaavat. Laadukasta lätkää. Kyllä saadaan hyvin onnistua”, Jalonen sanoo.

Kun Venäjä sotii, pysyy maan jääkiekkojoukkue lujassa kansainvälisessä paitsiossa.

Jalonen ei näe, että Venäjä jättäisi jonkinlaisen tasollisen loven EHT-kiertueelle tai Turun-turnaukseen.

”Sveitsi pystyy paikkaamaan Venäjän hyvin. Ei kahta sanaa, saadaan tiukka vääntö heitä vastaan. Sveitsi haastaa yhtä lailla Ruotsin ja Tšekin. Se on nähty arvokisoissa monta vuotta.”

Kevään MM-turnauksessa Sveitsi pelasi alkulohkonsa Helsingissä ja takoi voittoja illasta toiseen. Sveitsin maajoukkue voitti kaikki seitsemän alkusarjaotteluaan mukaan lukien Kanadan.

Pettymys tuli puolivälierissä Yhdysvaltoja vastaan, kun Sveitsi hävisi 0–3 tekemättä maaliakaan.

Suomi ja Sveitsi kohtaavat Turun Gatorage-centerissä torstaina kello 18.30. TV5 näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut