Éric Perrin ajautui Ässien valmentajan kanssa riitaan, jota ei saatu selvitettyä – ”Pori on aina osa elämääni”

Kanadalaiskiekkoilijan vanhemmatkin ihmettelivät, miten heidän poikansa on Suomessa sarjan huonoimmassa joukkueessa pienellä peliajalla, kun lapsena samaa tasoa ollut ystävä teki läpimurtoa NHL:ssä.

Eric Perrin tuli Ässiin vahvasti. Taustalla näkyvästä ketjukaverista Jari Korpisalosta huokui Perrinin mielestä suuren johtajan karisma, poikkeuksellinen intensiteetti ja nälkäinen saalistajan katse.

20.10. 8:15

”Kaupunkia, jossa on tullut ensimmäistä kertaa isäksi, ei unohda ikinä. Pori on aina osa elämääni.”

Niin kertoo Éric Perrin keskiviikkona julkaistussa, Lasse Lindqvistin kirjoittamassa kirjassa Lavalin leijona. Hän haluaisi vielä joskus palata Poriin ja näyttää esikoiselleen Alyssalle kaupungin, jossa tytär on syntynyt.

Lue lisää: Ässissäkin pelannut kiekkoilija antaa rajua kritiikkiä Lukon nykyiselle ja entiselle valmentajalle – Nuoruudessaan hän kertoo joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi

Kanadalaishyökkääjä pelasi Ässissä kahdella kaudella 2000–2001 ja 2001–2002.

Ensin hän tuli Poriin kesken kauden, koska Raimo Summanen ei ollut Jokereissa valmentaja, joka olisi johtamistavoillaan saanut hänestä parhaan irti. Puolitoista vuotta myöhemmin hän lähti Ässistä kesken kauden, koska Padan silloinen valmentaja Kaj Matalamäki sai Perrinin mukaan pukukopin ahdinkoon, eikä antanut ulkomaalaisille paljon peliaikaa.

Perrinin ensimmäinen kausi Ässissä oli hyvä. Hän pelasi ykkösketjussa johtajaksi ja mentorikseen kehumansa Jari Korpisalon sekä ”hurjan työjuhdan” Mikko Konttilan kanssa.

Perrinistä tuli Liigan kaikkien aikojen tehokkain ulkomaalaisvahvistus. Hän lopetti uransa vuonna 2019.

Sentteri antoi Ässissä arvostusta myös muun muassa kanadalaistyylisesti pelanneelle puolustajalle Tapio Sammalkankaalle, ihmisjohtajana arvostamalleen päävalmentajalle Vladimir Jursinov juniorille, vanhan koulukunnan taistelijalle Pasi Peltoselle, joka ”kiirehti erätauoillakin röökille”, kaikessa auttaneelle toimitusjohtajalle Hannu Anttilalle sekä huoltajille Kinkelle (Kimmo Korhonen) ja Väkylle (Jukka Väkevä).

Ensimmäisellä patakaudellaan Perrin teki 43 otteluun tehot 15+23=38. Peli kulki ja rooli oli suuri, mutta joukkue ei pärjännyt.

”On uskomatonta, millä tavoin kolme tai neljä mätää omenaa voivat saada koko joukkueen fiiliksen laskemaan. Osa pelaajista syytti valmennusta. Mielestäni pelaajien olisi pitänyt katsoa peiliin”, Perrin toteaa kirjassa ”mätiä omenia” nimeämättä.

Seuraavana syksynä Perrin järkyttyi, kun Ässät erotti hänen pitämänsä Jursinov juniorin ja pestasi tilalle ”isoisämäisen näköisen vanhuudenhöperöltä vaikuttaneen” Kaj Matalamäen.

Perrinin muisteloissa esikoistyttären syntymä jäikin toisen Porin-kauden ainoaksi hyväksi asiaksi. Kun hänen vaimonsa Karen oli viimeisillään raskaana, Perrinin mukaan Matalamäki jankkasi useita kertoja, että kiekkoilijan olisi hyvä jäädä vieraspelien sijasta vaimonsa luo kotiin.

”Pidä turpasi kiinni”, Perrin kertoo lopulta vastanneensa ja kironneensa, koska ammattilaiskiekkoilija ei jää pelistä pois. Sen jälkeen kaksikon välille jäi hiljaisuus, jatkuva riitatila, jota ei saatu selvitettyä.

Samaan aikaan kun Perrin jäi Suomessa sarjan huonoimmassa joukkueessa mielestään pienelle peliajalle, hänen ystävänsä Martin St. Louis teki NHL-läpimurtoa Tampa Bayssa. Perrinin vanhemmat eivät ymmärtäneet, mistä pikkupoikina samalla tasolla pelanneiden kaverusten ero oli yhtäkkiä tullut. Vanhempien ihmettely aiheutti heidän ja pojan välille riitelyäkin.

Sitä vanhemmat eivät tienneet, että siinä missä St. Louis oli keskittynyt treenamiseen, Perrinillä oli aiemmin ollut biletysvaihe, jossa hän oli tuhonnut itseään väärillä valinnoilla. 26-vuotiaana Porissa Perrin päätti, että jatkossa hänkin veisi itsensä urheilijana äärirajoille.

11. joulukuuta 2001 Alyssa syntyi. Samana iltana Perrin teki Bluesia vastaan maalin. Se oli maali tyttären kunniaksi. Kiekko on miehellä yhä tallella.

Päivää ennen siirtoajan umpeutumista Perrin sai haluamansa siirron. Hänet kaupattiin mahdollisuutensa menettäneestä Ässistä HPK:hon. Kun Perrin kuuli kaupasta, hän pelasi Ässissä vielä yhden pelin. Hän halusi antaa porilaisille ja Ässille jotain siitä, miten hienosti häntä oli kohdeltu: tehot 2+2 ja Ässille 6–1-voitto Lukosta.

HPK:sta Perrin jatkoi seuraavaksi kaudeksi JYPiin, jossa alkoi kiekkoilijan lopullinen nousu ensin SM-liigan huipulle sekä lopulta myös NHL:ään, jossa hän pääsi Tampa Bayssa nostamaan Stanley Cupia ystävänsä St. Louisin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut