Noora Räty paljastaa, miten Pekingin olympiasoppa eteni: ”Oikeudessa tavataan!”

Noora Räty kertoo jäisistä keskusteluista jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan Pasi Mustosen kanssa.

Jenna Silvonen (vas.) oli Pekingin olympialaisissa kolmosvahti Eveliina Mäkisen (oik.) varanainen, joka ei lähtenyt Pekingiin. Noora Räty (kesk.) oli ykkösvahti Anni Keisalan varanainen, mutta hänkään ei pääsyt Pekingiin. Mäkinen lähti Pekingiin, mutta hän ei saanut peliaikaa eikä hänestä ollut päävalmentaja Pasi Mustosen perusteluiden mukaan ykkösvahdin paikkaajaksi.

13.10. 9:16

Jääkiekkomaalivahti Noora Räty kertoo elämäkerrassaan Leijonakuningatar (WSOY), miten suurta huomiota herättänyt Naisleijonien valintakohu eteni kulisseissa ennen Pekingin talviolympialaisia alkuvuodesta 2022.

Räty, 33, jätettiin ulos maajoukkueesta, joka lähti Kiinaan.

Rädyn ja Mustosen välillä oli räiskynyt jo aiemmin, mutta olympiakohun alkupisteenä olivat vuoden 2021 MM-kisat, jotka pelattiin elokuussa.

Räty kieltäytyi maajoukkuekutsusta vedoten valmennustöihinsä. Seurauksena Mustonen jätti Rädyn pois kokoonpanosta myös kisojen jälkeisistä, olympialaisiin valmistavista maaotteluista.

Räty kertoo kirjassaan kaksikon latautuneesta puhelusta syksyllä 2021.

Maalivahti sanoi ymmärtävänsä, että maajoukkueen ykkösvahti olisi jatkossa nuori Anni Keisala, mutta eikö päävalmentaja löytäisi hänelle, kokeneelle tähtiveskarille, mitään muuta roolia kuin ykkösenä?

"Mä en näe sua missään muussa roolissa, koska sä tarvitset itsellesi valokeilan”, Mustonen ilmoitti Rädyn mukaan.

Hän tarkoitti, ettei Räty ollut hyvä joukkuepelaaja.

Hieman myöhemmin syksyllä Mustonen syytti Rätyä yllättäen ja julkisesti lainsäädännön rikkomisesta.

Valmentajan mielestä pelaaja ei olisi saanut kieltäytyä maajoukkuekutsusta, koska hän sai apurahaa Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Asiantuntijan mukaan Mustosen väite täytti kunnianloukkauksen kriteerit.

Elämäkerrassa esitetään, miten Räty ja Mustonen puivat selkkausta jopa yhdessä Jääkiekkoliiton nokkamiesten kanssa.

Riitapukarit sopivat näennäisesti erimielisyytensä. Heti tapaamisen jälkeen yhteinen hissimatka kuitenkin paljasti, ettei railo ollut jäätynyt umpeen.

Palaverin jälkeen lähdimme Pasin kanssa yhdessä toimistolta. Hississä yritin kysellä häneltä, miten joukkueen treenit olivat menneet.

Tsemppiä peliin! Ottakaa voitto kotiin, minä toivotin iloisesti.

Mene takaisin arkeen, Pasi vastasi ja poistui.

Minulle jäi tapaamisesta Jääkiekkoliiton toimistossa sellainen olo, että se tehtiin vain siksi, että voitiin sanoa, että jotain tehtiin.

Tunteet kuumenivat uudestaan tammikuussa 2022, kun Naisleijonat kokoontui Espooseen olympialaisten harjoitusleirille, jossa joukkue valittiin. Siellä Mustonen esitteli lopullisen Pekingin-suunnitelmansa Rädylle.

Keisala olisi ykkösvahti ja Kiinaan lähtisivät varalle Meeri Räisänen ja Eve Suonpää. Kirjassa esitetään, että Mustonen valitsi kisoihin Suomen parhaan, kolmanneksi ja viidenneksi parhaan maalivahdin.

Varalle jäivät toisiksi paras eli Räty sekä neljänneksi ja kuudenneksi parhaat kopparit. Taustalla oli ajatus, että koronaviruksen vuoksi varapelaajia tarvittiin paljon.

Räty jäisi siis kotiin Keisalan varamaalivahdiksi. Hän kertoo kirjassa pitäneensä suunnitelmaa järjettömänä.

Maalivahtia kismitti hänen kohtelunsa. Tapaaminen Espoon jäähallin valmentajankopissa päättyi elämäkerran mukaan jäätävästi.

"Ymmärrätkö Pasi, että mä olisin voinut tehdä sua vastaan rikostutkintapyynnön kunnianloukkauksesta?” Räty sanoo kysyneensä.

"Uhkailetko sä mua Noora? Vesku, sä todistat, että Noora uhkailee mua”, Mustonen sanoi kirjan mukaan tapaamisessa.

Hän viittasi palaverissa mukana olleeseen maajoukkueen maalivahtivalmentajaan Vesa Virtaan.

”En mä mitään uhkaile, vaan kerron faktoja. Olisin ehkä voinut hankkia sulle potkut, mutta en tehnyt sitä, koska uskoin hyvää, ja että tilanteesta päästään yli. Harri Nummela, Tuula Puputti ja kaikki sanoivat minulle, että mennään yhdessä tästä eteenpäin ja tehdään vielä kerran historiaa olympialaisissa”, Räty sanoi.

Maalivahti kertoo poistuneensa huoneesta ja paiskanneensa oven kiinni.

"Oikeudessa tavataan”, hän huusi Mustoselle.

Räty ei pelannut Pekingissä. Olympialaiset olisivat olleet hänen uransa viidennet.

”Tiesin, etten koskaan missään tilanteessa enää pelaisi hänelle [Mustoselle]. Pitkä, menestyksekäs ja historiallinen urani jääkiekon Suomen naisten maajoukkueessa oli ohi. Se päättyi rumasti”, Räty kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut