Kirjapaljastus: Noora Räty ja 15 muuta Naisleijonien pelaajaa valittivat Pasi Mustosen käytöksestä

Kuusitoista naisten maajoukkuepelaajaa kertoi tammikuussa Pelaajayhdistykselle kokeneensa epäasiallista kohtelua entiseltä päävalmentajalta Pasi Mustoselta. Asia siirtyy nyt Suekin tutkittavaksi.

Naisleijonien entinen päävalmentaja Pasi Mustonen lähti kotiin Pekingin olympialaisista kesken turnauksen.

11.10. 19:19

Kuusitoista Naisleijonien maajoukkuerinkiin Pasi Mustosen päävalmentajakaudella kuulunutta pelaajaa kertoi viime tammikuussa anonyymisti Pelaajayhdistykselle kokeneensa epäreilua tai epäasiallista kohtelua Mustoselta.

Jääkiekkoliitto vie Mustosen asian Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) tutkittavaksi.

"Pelaajayhdistys oli meihin aiemmin yhteydessä nimettöminä tehdyistä lausunnoista. Pyynnöistämme huolimatta emme ole aiemmin saaneet suoria yhteydenottoja asianomistajilta asian tarkemman selvittelyn ja tutkinnan mahdollistamiseksi”, Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela sanoo vahvistaen tiedon.

"Nyt, viime lauantaina, saimme kuitenkin viimein asiassa asianomistaja-asemassa olevilta muutamilta henkilöiltä yhteydenoton. Näiden yhteydenottojen perusteella olemme käynnistäneet asian selvittämisen sen nyt tultua mahdolliseksi ja pyytäneet siihen apua Suekilta. Jääkiekkoliitto antaa asian selvittämiselle kaiken mahdollisen tukensa. Asian ollessa keskeneräinen emme voi osallisten oikeusturvan ja yksityisyydensuojan vuoksi kommentoida asiaa enempää”, hän jatkaa.

Tiedossa ei ole, kuinka monta pelaajaa on mukana viemässä Mustosen asiaa Suekin tutkittavaksi.

"Meidän arvoissamme, strategiassamme ja kaikessa toiminnassamme lähdetään siitä, että emme hyväksy epäasiallista käytöstä jääkiekkoperheen piirissä. Jos tällaisia nostoja tulee, suhtaudumme niihin vakavasti ja tutkimme asian, jos ja kun siihen on edellytykset”, Nummela sanoo.

16 pelaajan kirjeistä kerrotaan Marika Lehdon kirjoittamassa uutuuskirjassa Noora Räty – Leijonakuningatar (WSOY), joka julkaistaan torstaina.

Noora Räty ja 15 muuta pelaajaa lähestyivät Pelaajayhdistystä anonyymeillä kirjeillä. Kirjeissä he ”kuvailivat kokemuksiaan Pasin kanssa ja tämän toiminnan vaikutusta heihin”, kirjassa sanotaan.

Noora Räty painottaa kirjassa, ettei kyse ollut rikosepäilyistä, vaan pelaajien epäasialliseksi kokemasta käytöksestä.

Pelaajat toimittivat kirjeet Pelaajayhdistykselle, joka puolestaan antoi Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan ja toimitusjohtaja Matti Nurmisen lukea ne keskiviikkona 26. tammikuuta 2022. Samana päivänä naisleijonat lensivät Pekingiin.

Kirjan mukaan myös Mustoselle kerrottiin Pekingissä pelaajien syytöksistä. Mustonen lähti Pekingistä kesken turnauksen kotiin vedoten perheensä vakavaan terveystilanteeseen.

Mustosta on yritetty tavoittaa kommentoimaan pelaajien syytöksiä viime perjantaista alkaen, mutta hän ei ole vastannut lukuisiin yhteydenottoihin.

Jääkiekkoliiton liittohallitus käsitteli asiaa kokouksessaan heinäkuussa, mutta vielä tuon jälkeen oli kirjan mukaan epäselvää, miten asian selvittely jatkuisi.

"Itse toivoin, että asia saisi ulkopuolisen, riippumattoman tutkinnan, mutta ymmärsin pelaajia, jotka pohtivat yhä nimensä paljastamista asian etenemistä varten. Pelko hankalaksi leimaamisesta ja omasta asemasta urheilu-uran aikana ja sen jälkeen sai urheilijat lakaisemaan kokemiaan asioita maton alle. Sellaisen piti loppua, jotta asiat voisivat tulevaisuudessa muuttua”, Räty sanoo kirjassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut