Naisleijonille kaikkien aikojen pettymys – "Aurinko nousee huomennakin, vaikka tällä hetkellä tuntuu todella surkealta”

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen synkkä kausi päättyy mitalipelien ulkopuolella.

Kapteeni Jenni Hiirikoski lyyhistyi pettyneenä jään pintaan, kun Tšekki ratkaisi pelin hänen harhasyöttönsä jälkeen. Michelle Karvinen tuli lohduttamaan.

1.9. 22:08

Frederikshavn

Kohu olympialaisten maalivahtivalinnoista, kohu päävalmentaja Pasi Mustosen yllätyslähdöstä kesken olympialaisten, vaikean olympiataaperruksen jälkeen iloinen pronssihymy, kohu kesken MM-kilpailujen alkusarjan tähtihyökkääjä Susanna Tapanin lähdettyä ystävänsä häihin ja shokkitappio puolivälierässä Tšekille.

Muun muassa näistä aineksista koostuu Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen kausi 2021–2022, joka päättyy viikonloppuna MM-kilpailujen sijoitusotteluissa.

Tanskassa pelattavien MM-kilpailujen päätöspäivinä Suomi pelaa mitalien sijaan sijoista 5–8, koska Tšekki voitti torstai-illan puolivälierässä Suomen maalein 2–1 jatkoajalla ja päätti Naisleijonien komean mitalipelien sarjan.

Ratkaisumaalia ennen karkean harhasyötön antaneen kapteeni Jenni Hiirikosken mukaan joukkueella on ollut kaikesta kohusta huolimatta työrauha.

"Turha keksiä selityksiä. Peilistä löytyy syy siihen, miksi olemme tässä.”

"Hyvää tulosta lähdimme tähänkin turnaukseen hakemaan, joten turha keksiä selityksiä.”

Ennen Frederikshavnin synkkää iltaa Suomi oli jäänyt arvokilpailujen mitalipelien ulkopuolelle vain Sotšin olympialaisissa 2014, jolloin Ruotsi oli vahvempi puolivälierässä. Vuoden 2017 MM-kilpailuista alkaen Suomi ylsi mitaleille viisissä arvokilpailuissa peräkkäin huipennuksena hopea MM-kotikisoissa 2019.

Nyt mitalihaaveet karisivat, ennen kuin sekava maajoukkue sai pelinsä minkäänlaiseen kuntoon.

Hiirikoski oli kentällä jatkoaikamaalin syntyessä, kyyristyi jään pintaan ja painoi kasvonsa kämmeniinsä. Pitkäaikainen maajoukkuetoveri Michelle Karvinen tuli lohduttamaan harhasyötön antanutta puolustajaa, joka myönsi pettymyksen olevan Sotšiakin rankempi.

"Aurinko nousee huomennakin, vaikka tällä hetkellä tuntuu todella surkealta.”

"Tuntuu vielä pahemmalta kuin Sotšissa. En tiedä, mitä sanoisi.”

Päävalmentaja Juuso Toivola jätti spekuloinnit omaan arvoonsa ja myönsi, että jatkaminen päävalmentajana punnitaan.

Kuinka suuri pettymys tämä on sinulle valmentajaurallasi?

"Onhan tämä tietenkin suuri pettymys. Tämä kuuluu tähän. En olisi hakeutunut tehtävään, jos olisin pelännyt. Se on tämän ammatin varjopuoli. Asioilla voidaan spekuloida. Analyysi tehdään pelien jälkeen. Meillä on kaksi tärkeää peliä, jotka pitää hoitaa.”

Mitä puhuitte pukuhuoneessa ottelun jälkeen?

"Ei siinä hirveästi tuossa vaiheessa ollut sanoja. Meillä oli tietyt sanat”, Toivola vastasi STT:n kysymykseen.

"Keräämme energiaa tuleviin otteluihin. Sen verran kokemus on opettanut, että vaikka kuinka ottaa pattiin, kaikissa tappioissa on voiton siemen.”

Käyttikö joku muu kuin sinä puheenvuoroja?

"Siellä kopissa oli suht hiljaista.”

Tšekki sen sijaan vei tällä kertaa työnsä loppuun. Jo vuosi sitten Tshekki piinasi Suomea MM-puolivälierässä, jonka Suomi selvitti lopulta 1–0 Anni Keisalan nollapelillä ja Sanni Vanhasen täysosumalla.

Torstai-iltana Frederikshavnin kalsean kylmä ja lähes tyhjä jäähalli tarjosi Naisleijonille puitteet, joissa "kuolemanottelun" tappion tuoma pettymys korostui.

Turnauksen kahdella tappiolla aloittanut Naisleijonat ei saanut peliään rullaamaan missään vaiheessa, vaikka selvitti alkusarjan lopuksi selvin numeroin Japanin ja Sveitsin.

Tshekki oli alusta asti nälkäisempi ja taistelevampi. Suomi kesti avauserässä Hiirikosken jäähyn, mutta ei tarjonnut vastustajaansa parempaa toisen erän ylivoimallaan.

Keisala ja Tshekin maalivahti Klara Peslarova näyttelivät päärooleja, mutta vaaralliset maalintekopaikat jäivät vähiin. Lopulta Daniela Pejsova yllätti Keisalan pari minuuttia ennen toisen erän päättymistä.

Päätöserässä Naisleijonat kiri tasoihin Noora Tuluksen täysosumalla. Jatkoajalla Aneta Tejralova ei aikaillut vaan laukoi loppulukemat alle minuutin pelin jälkeen.

”Tšekki tuli vahvasti otteluun ja osoitti pelille luonnetta alussa. Nousimme hyvin mukaan, tasoitimme, ja oli paikkoja ratkaista. Lopputulos kertoo tylyn totuuden. Spekuloida voidaan monella asialla, menneistä ja tulevista. Tämä on huippu-urheilua, ja jatkamme matkaa tässä turnauksessa”, Toivola sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut