Päävalmentaja ei ollut täysin tyytyväinen Nuorten Leijonien suoritukseen avausvoiton jälkeen: ”Et voi tulla tuohon heinä suussa kokeilemaan”

Kasper Simontaival ratkaisi ottelun voittomaalikisassa. Päävalmentaja Antti Pennasen mukaan joukkueella oli haasteita jaksamisen kanssa.

12.8. 8:41

Edmonton

“Alussa tehtiin peli vähän itsellemme vaikeaksi”, sanoi Nuorten Leijonien ykkösketjun sentteri Aatu Räty MM-kisojen avausvoiton jälkeen.

Suomi kukisti Tšekin voittomaalikisan kautta 4–3. Kasper Simontaival ratkaisi pelin harhauttaen maalivahti Jan Bednarin taitavasti ja ohjaten kiekon tolpan kautta maaliin.

“Pari helppoa maalia päästettiin siihen. Pelasimme vähän sellaista löysää peliä. Annoimme helppoja jäähyjä kaverille ja päästimme tilanteen 0–2:een”, Räty sanoi.

New York Islandersin kesällä 2021 varaama ja viime kauden Mikkelin Jukureissa pelannut Räty oli itse näyttävästi mukana Suomen nousussa tappioasemasta.

Hän laukoi kolmannen erän puolivälissä kiekon suoraan ex-ässä Roni Hirvosen oivasta rystysyötöstä takanurkkaan. Rädyn maali vei Suomen 3–2-johtoon.

“Sitten hyvä nousu meiltä, ja saatiin sinne merkatuksi tuplavee. Hyvä taisteluvoitto.”

MM-kisadebyyttinsä ottelussa tehneen nelosketjun laiturin Eetu Liukkaan mielestä Suomi ei ollut alussa ihan valmiina.

”Pidettiin vähän turhaa kiirettä. Ei ihan päästy ytimeen. Ensimmäisellä erätauolla puhuttiin siitä, että meidän on vain pelattava omaa peliämme. Kun luotamme siihen, tulemme pärjäämään täällä. Se oli isoin viesti.”

Yksi kanadalaisen urheilukanavan TSN:n näyttämistä ottelun huippukohdista oli Liukkaan puhdas taklaus, jolla hän nosti avaussyöttöään ihailemaan jääneen puolustaja David Spacekin seinälle ja siitä jään pintaan.

Päävalmentaja Antti Pennanen arvioi, että käänne tapahtui avauserän puolivälissä.

“Ekan erän puolivälissä aloimme pyytää vähän napakammin asioita, ja peli muuttuikin. Saimme maalin. Sitten erätauolla käytiin muutama videoklippi läpi, ja sitä kautta koetettiin saada peliin lisää tunnetta. Sitä saatiinkin, mutta sitten se ei meinannut säilyä.”

Pennasen mukaan joukkueella oli haasteita jaksamisen kanssa. “Olosuhteet olivat kuumat, ja oli aikainen aamu. Se varmaan näkyi pelaajissa.”

Pennasen mukaan joukkueessa oli sekä onnistujia että epäonnistujia.

“Moni pelaaja pelasi hyvin. Mutta on myös varmasti pelaajia, jotka miettii, että vitsi, pitää olla parempi. Ja varmaan sai sen kokemuksen, että et voi tulla tuohon heinä suussa kokeilemaan. Pitää tehdä töitä.”

Pennasen mielestä Nuoret Leijonat on luonteeltaan sinnikäs joukkue.

“Sillä on yhteisiä kokemuksia paljon. Johtavat pelaajat ovat moraaliltaan hyviä. Sieltä se syntyy. Arvot, moraali. Ja valmennus koettaa aina joissain hetkissä auttaakin heitä, että pysytään ytimessä.”

Yksi vastustajan ennakoitu jekku oli maalitykki Joakim Kemellin varjostus, etenkin ylivoimalla.

“Tšekki otti taitavasti Kemellin laukauksen pois. Mietimme jo etukäteen, että näin tulee käymään. Koetimme löytää joitakin keinoja, ja sieltä se tulikin Roby Järventien puolelta.”

Järventie iski Suomen avausmaalin ylivoimalla ensimmäisen erän lopulla.

Suomella on edessä kaksi huilipäivää ennen Slovakian kohtaamista.

“Tänään illalla kokoonnutaan, ja sitten lähdetään huomenna vapaapäivän viettoon. Huilataan ja kerätään energiaa. Sitten treenit ennen Slovakia-peliä. Taas on aamupeli tulossa, joten päivää aikaisemmin harjoitellaan”, valotti Pennanen joukkueen suunnitelmia ennen sunnuntain ottelua.

“Aikalailla samantapainen joukkue kuin tämä Tšekki oli, samantapaisia pelaajia. Siihen pitää olla valmiina, heillä on varmasti kova halu näyttää, koska heiltä puuttuu ihan kärkijätkiä. Mutta muita nousee niihin kenkiin, jotka muut ovat jättäneet”, sanoi Aatu Räty.

Nuorten MM-kisat on turnaus, jossa tarkoituksena on parantaa peli peliltä ja pelata paras ottelu viimeisenä päivänä.

“Seurataan sitä vanhaa sanontaa, ettei se, kuka oli paras, vaan se, kuka on viimeiseksi jäljellä”, sanoi Pennanen. “Hetki ja päivä kerrallaan. Me haluamme olla viimeisenä pystyssä.”

Ässien Aleksi Heimosalmi pelasi Suomen kakkosparissa. Hän sai syöttöpisteen joukkueen avausmaaliin. Kahden pelin jälkeen Heimosalmen saldo on 0+3.

Edmonton, Kanada:

Alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnaus:

A-lohko:

Suomi–Tsekki vl. 4–3 (1–2, 1–0, 1–1, 0–0, 1–0)

1. erä: 6.36 Jaroslav Chmelar 0–1, 11.31 Jiri Kulich (Jan Mysak) 0–2 yv, 16.28 Roby Järventie (Aleksi Heimosalmi–Joakim Kemell) 1–2 yv.

Jäähyt: 10.02 Roby Järventie S 2 min, 16.14 Michal Gut T 2 min.

2. erä: 23.39 Kasper Puutio (Kasper Simontaival–Joni Jurmo) 2–2.

Jäähyt: 23.39 joukkuerangaistus T 2 min (Adam Mechura).

3.erä: 50.24 Aatu Räty (Roni Hirvonen–Topi Niemelä) 3–2, 52.38 Mysak (Gut–Kulich) 3–3.

Jäähyt: 45.03 Brad Lambert S 2 min, 48.18 Gabriel Szturc T 2 min, 53.23 Mechura T 2 min.

Jatkoerä: Maaliton ja jäähytön.

Voittolaukauskilpailu: Suomen maalit: Järventie, Simontaival.

Jäähyt yhteensä: Suomi 2x2 min=4 min, Tshekki 4x2 min=8 min

Maalivahtien torjunnat: Leevi Meriläinen Suomi 10+7+6+0=23, Jan Bednar Tshekki 7+9+9+4=29.

Erotuomarit: Stephen Hiff–Kyle Kowalski (Cody Huseby–Brett Mackey) Kanada.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut