NHL:n varaustilaisuudesta on jälleen tulossa erikoinen – suomalainen ykköskierroksen varaus on todennäköinen

Suhtautuminen venäläispelaajiin voi muuttaa asetelmia. Suomalaisista kaksi nousee yli muiden.

Joakim Kemell on ennakoitu suomalaisten kärkinimeksi NHL:n varaustilaisuudessa.

6.7. 16:59

Helsinki

Suomalaisten hurjat vuodet jääkiekon NHL:n varaustilaisuuksissa jäivät viime vuosikymmenen lopulle, mutta yhden välivuoden jälkeen nähtäneen sinivalkoinen ensimmäisen kierroksen varaus, todennäköisesti jopa kaksi. Hyökkääjien Joakim Kemell ja Brad Lambert odotetaan olevan perjantain vastaisena yönä Montrealissa käynnistyvän varaustilaisuuden suomalaiskärjet.

”Kemelliä veikkaan kärkikymmenikköön ja Lambertia sijoille 5–15, jos on pakko veikata. Tosi vaikea arvioida. Mitä kukakin seura hakee? Jos on tarvetta hyökkääjälle, Kemell nousee korkealle”, KalPan alle 20-vuotiaiden joukkuetta luotsaava Petri Karjalainen puntaroi STT:lle puhelimitse.

Karjalainen valmensi Lambertin 2003-ikäluokkaa maajoukkueessa alle 16-vuotiaista alle 18-vuotiaisiin. Ikäluokkaa nuoremmat Kemell ja puolustaja Kasper Kulonummi pelasivat Karjalaisen komennossa alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa jo vuosi sitten ja uudestaan tänä vuonna Mika Marttilan komennossa.

Karjalainen ja 2004-ikäluokkaa luotsannut Marttila nostavat esiin, miten rikkonainen maajoukkuepolku oli. Koronapandemian takia turnauksia peruttiin, ja kansainväliset näyttöpaikat hupenivat.

”Pandemia vaikutti vielä joulun jälkeen elämään: alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut lyötiin kiinni, ja joulu- sekä helmikuun alle 18-vuotiaiden tapahtumat peruttiin”, Marttila muistutti.

”Vaikka sanotaan, että alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa homma olisi jo taputeltu, eikä tulisi muutoksia (rankingeihin), niin nyt keväällä oli voimakkaampi painoarvo.”

Brad Lambertkin on arvioitu varattavaksi ensimmäisellä kierroksella.

”Viime pyrähdys auttoi paljon”

Kemellin ja Lambertin kaudet olivat rikkonaiset. Lambert siirtyi kesken kauden JYPistä Pelicansiin, mutta loisti alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Kisat keskeytettiin koronaviruksen ryöstäydyttyä järjestäjien hallinnasta.

Kemell laukoi syksyllä maaleja JYPille, mutta loukkaantumisen jälkeen vire oli hukassa ja löytyi passelisti alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Hän oli yksi Suomen pronssijoukkueen avainpelaajista.

”Viime pyrähdys auttoi paljon. Arvokisat ovat aina arvokisat, ja kun onnistut, jäät vahvasti mieleen”, Marttila alleviivasi.

Toisella ja kolmannella kierroksella voi kelvata useampikin suomalainen.

”Seuraavassa ryppäässä ovat hyökkääjistä Jani Nyman, Topi Rönni ja Aleksanteri Kaskimäki. Molareista Topias Leinonen, eikä Niklas Kokkokaan ole poissuljettu. Pakeista Kulonummi”, Marttila luetteli.

Venäläiset jättävät aukkoja

Kaksi edellistä varaustilaisuutta järjestettiin etäyhteyksin, mutta koronan sijaan nyt puhuttaa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Luuletko, että venäläisiä vierastetaan varaustilaisuudessa?

”En tiedä vierastetaanko, mutta kynnys varata on korkeampi. Uskon, että kärkipelaajat tullaan varaamaan. Siinä vaiheessa kun ei ole ihan kärkipelaaja ja jos pelaajat ovat tasan, muu kansalaisuus voi helpottaa, koska heidät saadaan varmasti”, Karjalainen vastasi.

Marttila nosti venäläispelaajat esiin kysymättäkin.

”Venäjällä on vahva ikäluokka, mutta tässä maailmantilanteessa on paljon kysymysmerkkejä. Sikäli muiden pelaajien on mahdollista nostaa rankingiaan. 50/50-tilanteissa tällainen hetkauttaa, Marttila viittasi siihen, että tasaisessa tilanteessa valinta voi kääntyä ei-venäläisen eduksi.”

Helsingissä miesten EHT-turnauksessa säväyttänyt 2004-ikäluokan venäläishelmi Matvei Mitshkov ei ole vielä edes saatavilla.

”Mitshkov on syntynyt loppuvuodesta, joten hän on varattavissa vasta ensi vuonna”, Marttila mainitsi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut