Pidätetty suomalais­syntyinen kiekkotähti voi joutua asepalvelukseen Novaja Zemljaan – Kremlin tiedottaja kommentoi pidätystä

Ivan Fedotov on pietarilaislehti Fontankan mukaan tällä hetkellä Severodvinskissa Venäjän merivoimien koulutuskeskuksessa.

Jääkiekkomaalivahti Ivan Fedotov pelasi Venäjän olympiakomitean joukkueessa talviolympialaisissa helmikuussa 2022.

4.7. 17:04

Pietarissa pidätetty suomalaissyntyinen jääkiekkomaalivahti Ivan Fedotov on tällä hetkellä merivoimien koulutuksessa ja hänet määrätään suorittamaan asepalveluksensa mahdollisesti Novaja Zemljan saariryhmällä, kertovat venäläismediat.

Fedotov pidätettiin perjantaina Pietarissa epäiltynä kutsuntojen kiertämisestä. Hän pelasi viime kaudella jääkiekkoliiga KHL:ssä Moskovan TsSKA:ssa ja Venäjän olympiakomitean joukkueessa talviolympialaisissa.

Nyt pietarilaislehti Fontanka kertoo, että Fedotov olisi Severodvinskissa Vienanlahden etelärannalla Pohjois-Venäjällä. Lehden tietojen mukaan maalivahti on kaupungissa merivoimien koulutuskeskuksessa.

Lehti kertoo, että Fedotov on kaupungissa koulutuksessa syyskuuhun asti, jonka jälkeen päätetään, missä hän suorittaa asepalveluksensa.

Fontankan mukaan merivoimien ylipäällikkö Nikolai Evmenov on suuri jääkiekkofani. Kun hän oli komentajana pohjoisessa laivastossa, sinne perustettiin oma jääkiekkoliiga.

Venäläisen urheilusivusto Championatin mukaan Fedotov suorittaa asepalveluksensa todennäköisesti Novaja Zemljassa.

Se on Venäjälle kuuluva kaksoissaari ja muiden pienten saarten ryhmä Pohjoisella jäämerellä. Neuvostoliitto teki saariryhmällä ydinkokeita kylmän sodan aikana.

Fedotovin asianajajalta Aleksei Ponomarevilta kysyttiin Championatin haastattelussa, onko totta, että Fedotov suorittaa asepalveluksensa Novaja Zemljassa.

”Tämä kaikki on spekulaatiota”, Ponomarev vastasi.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi Fedotovin pidätystä maanantaina.

”Tiedätte varmaan, ettei presidentin hallinto ole mukana kutsuntojen suorittamisessa. Siksi kysymyksiä ei pitäisi osoittaa meille vaan puolustusministeriölle. Meillä on lainmukainen asevelvollisuus, joten tunteisiin vetoavat kommentit asiasta ovat sopimattomia”, Peskov sanoi Fontankan mukaan.

Fedotov kiidätettiin perjantai-iltana ambulanssilla sairaalaan vatsakipujen vuoksi. Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti kertoi lauantaina, että oireet johtuisivat pahentuneesta vatsatulehduksesta.

Ponomarevin mukaan Fedotov vietiin pois sairaalasta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Maalivahdin pidätysmääräyksen teki Venäjän sotilassyyttäjän virasto, joka uskoo maalivahdin kiertäneen kutsuntoja.

Fedotov pelasi viime kaudella KHL:ssä Venäjän armeijan keskusurheiluseurassa Moskovan TsSKA:ssa. Fontankan lähteiden mukaan seura on tähän saakka suojellut tähtipelaajaansa kutsunnoilta.

Tilanne kuitenkin muuttui, kun Fedotov purki KHL-sopimuksen ja solmi sopimuksen NHL-seura Philadelphia Flyersin kanssa. Nyt hänellä ei enää ole venäläistä työnantajaa pelastajanaan, ja Venäjä luokittelee Yhdysvallat epäystävälliseksi valtioksi.

Venäjällä asevelvollisuus koskee 18–27-vuotiaita miehiä. Venäjän urheilumaailmaa tunteva HS:n lähde kertoi lauantaina, ettei Venäjällä ole sattunut vastaavaa ainakaan 20 vuoteen, vaikka Venäjän viranomaiset toimivatkin tapauksessa laillisesti.

Entinen jääkiekkoilija ja tunnettu valmentaja Vladimir Krikunov kertoi Match Tv:n haastattelussa sunnuntaina uskovansa, että tapaus on TsSKA:n keino saada Fedotov jäämään seuraan vielä yhdeksi kaudeksi.

Fedotovilla on juuria Suomessa. Hän syntyi Lappeenrannassa vuonna 1996 ja hänen äitinsä on puoliksi suomalainen.

Venäjää Pekingin olympialaisssa edustaneen Fedotovin mukaan häntä ei ole koskaan kysytty Suomen maajoukkueeseen, eikä hän itse miellä itseään lainkaan suomalaiseksi.

”Olen asunut Venäjällä koko ikäni, enkä ole koskaan miettinyt toista maata. Elin, kasvoin ja kävin koulut täällä”, Fedotov kertoi seuransa TsSKA:n haastattelussa viime joulukuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut