Tässä ovat MM-sankarit – esittelyssä Leijonat pelaaja pelaajalta: Härkämäisen vahva, kohtelias ja kiltti sekä perusporilainen jätkä

Suomi valloitti maailmanmestaruuden kotikisoissa.

30.5. 10:02

Maalivahdit

45 Jussi Olkinuora

Leijonien takuu­varma luotto­vahti palasi valokeilaan. Lähti Pekingin olympia­turnaukseen ykkös­veskarina, mutta korona­karanteeni muutti suunnitelmat. MM-kotikisoissa Olkinuora oli turnauksen ylivoimaisesti paras maalivahti. Kokenut 31-vuotias veskari on ollut maajoukkue­paidassa jäätävän hyvä parin viime vuoden aikana. Parhaita Euroopassa pelaavia maalivahteja. Salamyhkäinen julkisuudessa, mutta energinen persoona kopissa.

29 Harri Säteri

Olkinuoran loistaessa pääsi MM-jäillä maaliin vain kahdesti. Kokenut 32-vuotias toijalalainen on kuulunut KHL:n parhaisiin maali­vahteihin kolmen viime vuoden aikana. Leijonien vakiokalustoa monen vuoden ajan. Raamikas refleksi­torjuja. Lähti olympialaisten jälkeen loppukaudeksi Pohjois-Amerikkaan, ja päätyi lopulta erikoisten vaiheiden jälkeen roskistulipaloon nimeltä Arizona. Innokas golfaaja ja Leijonien pukukopin todellisia herrasmiespelaajia.

35 Frans Tuohimaa

Tutussa kolmosvahdin roolissa. 30-vuotias helsinkiläinen on luonteeltaan ihanteellinen varamaalivahti, joka ei keikuta venettä. Saanut kokemuksen kautta peliinsä kaivattua rauhallisuutta. Luottaa enemmän hyvään sijoittumiseen kuin sähäkkään liikkumiseen. Tykkää olla äänessä ja antaa mielellään median edessä punnitsevia puheenvuoroja. Valveutunut konkariveskari on mukana Pelaajayhdistyksen hallituksen johdossa.

Puolustajat

3 Niklas Friman

Jokereissa ja HPK:ssa päättyneellä kaudella luutinut 28-vuotias perus­puolustaja ei ollut maa­joukkueen vakio­kalustoa ennen tätä kautta, mutta varmat puolustus­otteet vakuuttivat Leijonien valmennus­ryhmän. Ei ole puolustuksen näyttävin yksilö, mutta ymmärtää rajallisen roolinsa täsmällisesti. MM-jäillä pelasi riskittömästi 0–0:aa ja puolusti jämäkästi pelin alla. Sanavalmis jutun iskijä.

41 Miro Heiskanen

Supertähti ilman supertähden egoa. Dallasin 22-vuotias ykköspuolustaja saapui MM-kisoihin isoilla otsikoilla ja valtavilla odotuksilla. NHL:n parhaita nuoria puolustajia, joka on tottunut pelaamaan isoja minuutteja illasta toiseen. Häikäisevä luistelija saa kaiken näyttämään helpolta. Tuo vaivattomasti kiekkoa paineen alta ja tukee rohkeasti hyökkäyksiä. Introvertti espoolainen ei tee jään ulkopuolella itsestään numeroa.

38 Juuso Hietanen

Puolustuksen vanhin pelaaja täytti mallikkaasti tonttinsa ja toi rauhallisuutta takalinjoille. Pelaaja­profiili on muuttunut viime vuosien aikana enemmän tasa­painottavaksi pelaajaksi. Palaa ensi kaudeksi HPK:n alakertaan. Leijonissa hiljainen esimerkin näyttäjä. Kiekollinen peli edelleen vahvuutena. 36-vuotiaan pienikokoisen puolustajan peliäly on huippuluokkaa. Perusti viisi vuotta sitten menestyksekkään holdingyrityksen.

4 Mikko Lehtonen

Pietarin SKA:n puolustajan valinta nosti kohun ennen kisoja. Jäi monista muista ulko­maalaisista poiketen pelaamaan SKA:han Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Kohu laantui kisojen alettua. Oli MM-turnauksen parhaita puolustajia ja ylivoimainen viivamaestro. 28-vuotiaan turkulaisen palkinto­kaapista löytyy kova tripla: olympiakulta, kaksi MM-kultaa ja alle 20-vuotiaiden MM-kulta. Pukukopin musiikkivastaava ja äänekäs seremoniamestari.

23 Esa Lindell

Dallasin toinen luottopuolustaja liittyi kesken kisojen Leijonien kultavankkureihin. 28-vuotias puolustava puolustaja oli tärkeässä tasapainottavassa roolissa tasakentällisin. Tappoi tärkeitä minuutteja alivoimalla. Pelaa neljättä kauttaan 34,8 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sopimuksestaan. Sympaattinen, hieman hessuhopomainen persoona viihtyy jään ulkopuolella enemmän taustalla.

55 Atte Ohtamaa

Kärppien kaiken nähnyt kapteeni on pää­valmentaja Jukka Jalosen pitkä­aikaisia luottoratsuja. CV:stä löytyy nyt olympiakulta, kaksi MM-kultaa ja kolme MM-hopeaa. 34-vuotias konkari­puolustaja oli jälleen totutun varma ja toi alakertaan luotettavuutta sekä jykevää puolustus­osaamista. Vaikeasti ohitettava 1–1-tilanteissa. Alivoimalla joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Joukkueen keskuudessa suuresti arvostettu pohjoisen mies.

2 Ville Pokka

Torniolaisen rooli vaihteli MM-turnauksen aikana. Oli välillä pelaavan kokoonpanon ulkopuolella. 27-vuotias puolustaja on niittänyt paljon menestystä kansainvälisillä kentillä. Kaapista löytyy MM-kulta, olympiakulta ja nuorten MM-kulta. Löysi pelillisen identiteettinsä KHL-vuosien aikana. KHL:ssä kypsyi tasapainottavaksi puolustus­suunnan osaajaksi. Kopissa isossa roolissa mm. musiikkivastaavana. Joukkueen tsemppaajia.

50 Mikael Seppälä

Leijonien positiivisimpia yllättäjiä. 28-vuotias jylhä Ylivieskan mies debytoi viime keväänä MM-jäillä. Vuosi sitten totutteli vielä kansain­väliseen tempoon, mutta tänä keväänä Tapparan mestarijoukkueen kova­luonteinen luotto­ratsu pelasi vahvan turnauksen. Kova paja­vasara puolustus­alueella. Puolustavan puolustajan prototyyppi, joka luottaa helppoihin avaussyöttöihin. Leijonien vahvimpia ja kovakuntoisimpia pelaajia.

45 Sami Vatanen

Pitkän, yhdeksän vuoden NHL-pätkän jälkeen palasi täksi kaudeksi Eurooppaan, muttei jäähdyttelemään. 30-vuotias jyväskyläläinen tikkasi Sveitsin pääsarjassa Geneve-Servetten riveissä piste per peli -tahdilla. MM-kotikisoissa kantoi varmaotteisesti isoa vastuuta niin tasakentällisin kuin ylivoimalla. Erottuu edukseen kiekkovarmuudellaan ja pelirohkeudellaan. Huoleton, velikultamainen ex-NHL-konkari ei stressaa mistään kaukalossa tai kaukalon ulkopuolella.

Hyökkääjät

12 Marko Anttila

Kansansuosikki hurmasi taas kerran Leijonissa. Joukkueen tärkeimpiä henkisiä johtajia. Erittäin arvostettu esimerkin näyttäjä puku­kopissa. ”Mörkö” nousi entistä vahvemmin esille turnauksen loppu­vaiheessa ja pystyi tekemään tulosta. Leijonien valmennus­johto tietää tasan tarkkaan, mitä Lempäälän lempeä 37-vuotias jätti tuo pöytään tutun nelosketjun laidalla ja alivoimalla. Rehti ja reilu johtaja.

10 Joel Armia

Montrealin hyökkääjä debytoi Leijonissa kypsässä 28 vuoden iässä. Takana oli vaikea ja repaleinen kausi NHL:n jumbo­joukkueessa. Teki vain kuusi maalia 60 ottelussa, mutta MM-jäillä porilais­hyökkääjä iski tärkeitä kaappeja. Leipoo pehmeillä käsillään häikäiseviä yksilösuorituksia. Nykyisiin profiililtaan työteliäs kahden suunnan hyökkääjä. Härkämäisen vahva vääntäjä. Kohtelias ja ja kiltti persoona. Tykkää virnuilla sympaattisesti ja on äänessä mahdollisimman vähän.

24 Hannes Björninen

Lahden pikkutarkka pensseli­setä on tätä nykyä Leijonien vakio­kalustoa. Oli taas kerran valmennuksen pankkipelaajia. 26-vuotias keskus­hyökkääjä on kehittynyt isoin harppauksin viime vuosien aikana. Tasainen ja tunnollinen suorittajatyyppi, joka hoitaa aina ensin puolustusvelvoitteet. Dominoiva aloitusympyrässä. Leijonien nimellisen nelosketjun ankkuri. Kullanarvoinen pelaaja alivoimalla.

51 Valtteri Filppula

Joukkueen isähahmoja. Leijonien arvostettu johtaja, jonka pitkä ja ansiokas CV kertoo kaiken olennaisen Stanley Cup -voittajan ammatti­maisuudesta. Yli 1 200 NHL-ottelun kokemus näkyy kaikessa tekemisessä niin jäällä kuin sen ulkopuolella. 38-vuotias kapteeni ei mässäillyt pisteillä MM-jäillä, mutta johti ketjuaan säntillisellä ja älykkäällä kahden suunnan pelaamisellaan. Valmentajan unelmapelaaja. Herrasmiesmäinen Leijonien nestori.

64 Mikael Granlund

Pikku-G:stä on kasvanut Iso-G. Nashvillen 30-vuotias ykkössentteri toi pelillistä johtajuutta Leijonien tasapainoiseen hyökkäykseen. Monipuolisuusihme. Pystyy pelaamaan luotettavasti ja tehokkaasti sekä laidassa että keskellä. Poikkeuksellinen kyky hallita kiekkoa ahtaassa tilassa. Hallinnoi ja rytmittää ketjunsa peliä veitsenterävällä peliälyllään. Virtuoosimainen pelintekijä pelaa tunnollisesti kahteen suuntaan. Varautunut julkisuudessa, mutta jäällä taistelijaluonne.

70 Teemu Hartikainen

Salavat Julajev Ufan jättänyt 32-vuotias härkämäinen hyökkääjä ryskäsi jälleen vahvasti ykkösketjussa voima­hyökkääjän roolissa. Kuopiolainen mörssäri on tehnyt kiekon suojaamisesta taidetta. Ostaa arvokasta aikaa ketjukavereilleen pitämällä kiekkoa ahtaassa tilassa ja tekemällä tilaa. Ylivoimalla tärkeässä roolissa. Leppoisa, nallekarhumainen jutustelija siviilissä. Intohimoinen kalamies.

21 Jere Innala

24-vuotias hämeen­linnalainen väläytteli MM-jäillä, mutta ei mahtunut pelaavaan kokoonpanoon turnauksen lopulla. 178-senttisen laitahyökkääjän suurin vahvuus on sähäkkä liike, jonka avulla hän pystyy irtautumaan vartijoistaan ja pyörähtämään hyville maalipaikoille salamannopeasti. Innalan laukaus­valikoimaan kuuluu sekä ranne- että lyöntilaukaus, mutta maalinteon tehokkuudessa on vielä parannettavaa. Rauhallinen ja hillitty luonne.

91 Juho Lammikko

Vancouverin 26-vuotias keskus­hyökkääjä hoiti kolmossentterin tonttinsa MM-kisoissa jämptisti. Raamikas ja vahva­rakenteinen puolustava hyökkääjä vakiinnutti tällä kaudella paikkansa NHL:ssä nelosketjun luotto­pelaajana. Pystyy tuomaan ketjulleen energiaa romuluisella ja suora­viivaisella pelityylillään. Vahvimmillaan laitojen lähellä ja ahtaassa tilassa. Ei häikäise kiekollisilla taidoillaan, mutta ymmärtää puolustusvastuunsa. Perusporilainen jätkä.

65 Sakari Manninen

Leijonien ykköstähti – taas kerran. 30-vuotias oululainen loisti tällä kaudella Leijonien parhaana hyökkääjänä sekä Pekingissä että MM-kotikisoissa. 172-senttinen taituri pystyy vastaamaan huutoon tärkeimmillä hetkillä. Luistelu­voimaisena sentterinä pystyy rytmittämään älykkäästi ketjunsa peliä. Korvaa puuttuvat sentit ärhäkällä asenteella ja vahvalla liikkeellä. Iloinen sisupussi, jonka seurassa kaikki viihtyvät.

80 Saku Mäenalanen

Leijonien ”Ivan Drago”. Yllätti itsensäkin pudottamalla hanskat alkusarjassa. Kärppien 27-vuotias ykkös­hyökkääjä hoiti Leijonissa puolustavan roolinsa luotettavasti. Erottuu kansain­välisessäkin tempossa suoraluistelullaan. Aiheuttaa ongelmia vastustajan pakeille röyhkeällä ja suoraviivaisella pelityylillään. Sinnikäs karvaaja, joka ajaa taklaukset aina painavasti loppuun. Lyhyiden lausuntojen mies median edessä, mutta kopissa Leijonien äänekäs moottoriturpa.

82 Harri Pesonen

33-vuotias muuramelainen on tehnyt itsestään lähes korvaamattoman pelaajan Leijonissa. Noussut maajoukkueen luottopelaajaksi vasta myöhemmällä iällä. Jalosen joukkueen sielupelaajia. Väkivahva luistelija pelaa määrätietoista lätkää, joka tuo paljon energiaa koko kentälliselle. Innostava ja veijarimainen ilopilleri. Aina hymy huulilla hallilla. Joukkuepelaajien aatelia. Tekee pyyteettömästi hommia vaihdosta toiseen.

25 Toni Rajala

Kokenut 31-vuotias laitahyökkääjä teki napakkaa tulosta MM-askissa. Nautti täysin rinnoin kotikisojen huumasta tutussa kaupungissa. Kevytjalkaisuus ja irtiottokyky tekevät parkanolaisesta taitoniekasta vaarallisen nopeissa suunnan­muutoksissa. Pitää kiekkoa vahvasti paineistettunakin ja kykenee löytämään syöttölinjat. Laukaus lähtee terävästi lyhyellä saatolla. Sanavalmis jerryttelijä pelaajien keskuudessa.

76 Jere Sallinen

Joukkueen kivikasvoisia työmiehiä. Pelasi tasapainoisen MM-turnauksen. 31-vuotiaan ­hyökkääjän solidaarinen peli ei perustu valotaululla näkyvien tehojen hakkaamiseen, vaan luotettavaan kahden suunnan sahaamiseen. Kovaluonteinen joukkuepelaaja. Vahva luistelija ja kamppailija, joka ymmärtää puolustus­valmiuden merkityksen eri tilanteissa. Leijonien näköinen ja oloinen roolipelaaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut