MM-kultaa! Leijonien täydellinen kevät huipentui kotiyleisön edessä – Sakari Manninen ratkaisi jatkoajalla

Leijonat voitti historiansa neljännen maailmanmestaruuden. Joel Armia oli yksi MM-finaalin hahmoista.

Sakari Manninen käynnisti Leijonien kultajuhlat.

29.5. 19:30 | Päivitetty 29.5. 23:34

Tampere

Tampereen MM-kisat päättyivät Suomen mestaruusjuhliin!

Sakari Manninen ratkaisi dramaattisen MM-finaalin jatkoajalla ylivoimalla ottelun tehomiehen Mikael Granlundin (2+1) syötöstä.

Suomi johti ottelua päätöserässä jo 3–1. Leijonat oli vahvasti kiinni MM-kullassa, kun ottelun ehdottomiin hahmoihin kuulunut porilaishyökkääjä Joel Armia laukoi Suomen kolmannen maalin.

Kanada tuli kuitenkin tasoihin. Ensin joukkueen kavennus hyväksyttiin kahden videotarkastuksen jälkeen. 48 sekuntia myöhemmin Kanada tuli tasoihin ja pakotti ottelun jatkoerään.

Kolmella kolmea vastaan Leijonat hallitsi kiekkoa. Voittomaali tuli lopulta siis ylivoimalla neljällä kolmea vastaan.

Samalla Leijonat sai revanssin viime keväästä. Silloin Kanada kukisti Suomen MM-finaalin jatkoajalla.

Leijonat teki harvinaisen tempun. Kisaisäntä oli voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden edellisen kerran vuonna 2013, kun Ruotsi juhli Tukholmassa.

Sitä edellinen kisaisännän MM-kulta nähtiin vuonna 1985. Silloin Tšekkoslovakia päätti Prahan kisat mestaruusjuhliin kotiyleisön edessä.

Suomella ylti siis viime vuosikymmeniltä harvinaiseen temppuun. Samalla MM-kulta täydensi Leijonien täydellisen kevään. Helmikuussa Jukka Jalosen suojatit voittivat Suomen kiekkohistorian ensimmäisen olympiakullan.

Kovin yleistä ei ole sekään, että sama maa voittaa samana vuonna sekä olympia- että MM-kullan. Siihen on kyennyt vain Ruotsi vuonna 2006. Vuosien 1980–1988 aikana MM-kisoja ei pelattu olympiavuosina. Niin oli myös kiekkoaikojen alusta asti vuoteen 1968, jolloin olympiavoittaja sai myös maailmanmestarin arvon.

Porilaispelaajista Juho Lammikko voitti jo toisen MM-kultansa. Lisäksi hän on voittanut nuorten MM-kullan. Armialle MM-kulta oli uran ensimmäinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut