Suomi ja Ruotsi ovat vaihtaneet paikkoja – Leijonat jyrää ja Tre Kronor sulaa

26.5. 22:31

Muistatteko vielä sen ajan, kun Ruotsi tuntui olevan lähes kaikissa jääkiekkokilpailuissa se voittamaton joukkue, joka nousi aina vastustajansa edelle. Ne saamarin Hannu Hanhet saivat niitä pomppumaaleja ja päästyään johtoasemaan, se oli sitten siinä. Vastustaja sai yrittää ihan rauhassa, mutta ei se useinkaan auttanut. Ruotsi voitti.

Samaan aikaan Suomi oli se epäonnekas tuttuakin tutumpi välierävierailija, joka ei kuitenkaan koskaan voittanut. Aina se kaatui johonkin.

Joskus 5–1-johtoasemakin suli kuin lumi kevätsäässä ja turpaan tuli. Huudettiin, että olisi pitänyt ottaa aikalisää tai tehdä sitä sun tätä. Syyllistä etsittiin ja sellaisia myös löydettiin. Usein valmentaja oli huono. Tai sitten ne NHL-äijät eivät vaan auttaneet. Maalivahti oli tietysti surkea joka kerta.

Vuonna 2022 kaikki on toisin. Nyt Ruotsi on se joukkue, joka sulaa ja tekee sitä toistuvasti. Joukkueella oli torstaina Kanadaa vastaan kaikki hallussa, mutta 3–0-johtoasema ei riittänyt ja paketti hajosi täydellisesti. Ruotsin puolustamisesta puuttui paikoittain kaikki järki. Joukkueen pelatessa 3–1-johtoasemassa ylivoimaa, pääsi Kanada parikin kertaa alivoimalla ylivoimahyökkäyksiin. Nykytasolla pelaava Leijonat ei olisi vastaavaan sortunut ikinä.

Pekingin olympialaisissa Ruotsi johti Suomea vastaan 3–0, mutta hävisi.

Kun Leijonat pelasi illalla puolivälierässä Slovakiaa vastaan, kannattajien tai joukkueen ajatusta ei ohjannut pelko, vaan pelkkä itseluottamus. Tilastollisesti Suomea pidettiin ennen kamppailua 80 prosentin suosikkina. Nokia-areenan katsomossa vallitsi lähes täydellinen yhteisymmärrys. Slovakialla ei ole mitään palaa jatkoon.

Slovakialla toki meinasi olla pala ja toinenkin, kun joukkue iski avauserässä itsensä kaksi maalia edelle.

Suomella vain on tällä hetkellä uskomaton kyky voittaa, ihan kuin Ruotsilla oli vuosikausien ajan. Leijonat löytää keinot vaikeillakin hetkillä. Yllättävän usein niissä kaikkein isoimmissa peleissä se keino tuntuu olevan Marko Anttila, mutta keino se on kaksimetrinen Mörkökin.

Suomi ja Ruotsi ovat vaihtaneet paikkoja jääkiekkokartalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut