Jere Lehtiseltä kuvaava arvio Leijonien uusista huippupuolustajista

Suomen GM Jere Lehtinen nimesi Miro Heiskaselle ja Esa Lindellille kovat vertailukohteet sekä Dallasin että Leijonien takavuosien tähdistä.

Dallas Starsin NHL-puolustaja Esa Lindell oli viimeinen palanen Leijonien MM-kisajoukkueessa.

20.5. 11:00

Tampere

Leijonien GM Jere Lehtinen on oikea mies arvioimaan, kuinka kovia puolustajia Miro Heiskanen ja Esa Lindell oikeasti ovat nykytasollaan, jos heitä verrataan historiallisessa valossa – NHL:ssä Dallas Starsin ja arvokisoissa Leijonien – kautta aikojen parhaisiin saman rooliin pelaajiin.

Lehtinen loisti itse Leijonien kultaisen sukupolven yhtenä ikonisimpana hyökkääjänä. Ensin Ville Peltosen ja Saku Koivun kanssa MM-kisoissa 1995, kun Suomi juhli ensimmäistä maailmanmestaruutta.

Myöhemmin pitkän NHL-uransa aikana Lehtinen kuului Leijonien ykkösketjuun Koivun ja Teemu Selänteen kanssa, kun Suomi otti NHL-pelaajien olympiakisoista hopeaa 2006 sekä pronssia 1998 ja 2010.

Miro Heiskasesta on ennustettu tulevaa Norris Trophyn (NHL:n runkosarjan paras puolustaja) voittajaa syksystä 2020 lähtien, kun hän siivitti mahtitehoillaan Dallasin Stanley Cupin finaaliin.

”Potentiaalia on – ja sieltä se valinta voi vielä jonain päivänä tullakin. Se vaatii kuitenkin kovempaa tuloksen tekemistä läpi kauden. Nyt on hyviä piikkejä, mutta tehoja pitää tulla tasaisemmin ja enemmän.”

”Kun miettii aiempia Norris-voittajia, he ovat takoneet aina vähintään sen 60 pinnaa ja paljon ylikin usealla kaudella. Usein ensin puolustajan merkitys huomataan – ja mahdollinen valinta tulee vähän myöhemmin kovan tason vakiintuessa”, Lehtinen sanoo.

Jere Lehtinen lehdistötilaisuudessa Torni-hotellissa Tampereella kolmas toukokuuta.

Lehtisen omilta Dallasin pelivuosilta Heiskanen vertautuu jollain tavalla Stanley Cupin 1999 voittaneen joukkueen ykköspakkiin Sergei Zuboviin.

”Samalla tavalla Miroon luotetaan ja häneen uskotaan. Hänet on sidottu Starsiin pitkällä sopimuksella ja seura luottaa pelitason ja myös pistemäärän koko ajan nousevan.”

Matkaa Zubovin saavutuksiin ja erityisesti runkosarjan tehopisteisiin on vielä paljon. Venäläinen teki parhaalla NHL-kaudellaan 89 pistettä ja kokosi peräti 11 kertaa yli 40 pinnaa. Zubov voitti kahdesti puolustajien syöttöpörssin sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Ominaisuuksiltaan vertailupariksi Esa Lindellille Lehtinen nimeää Stanley Cup -mestarien kapteenin Derian Hatcherin.

”Esimerkillinen johtaja ja joukkuepelaaja. Takuuvarma ja kaikilla osa-alueilla äärimmäisen luotettava puolustaja. Sellaista paikkaa, panosta tai tilannetta ei ollut, milloin Hatcheria ei voinut kentälle panna. Aina homma hoitui, samoin kuin hoituu Lindelliltäkin.”

Miro Heiskanen kertoi torstaina ajatuksiaan Aamulehden videohaastattelussa.

Leijonien puolustajia miettiessä Lehtinen päätyy nopeasti päätelmään, että Torinon olympiakisojen 2006 pakisto Kimmo TimonenTeppo Numminen, Sami SaloPetteri Nummelin, Aki BergToni Lydman ja seitsemäs puolustaja Antti-Jussi Niemi oli sekä yksilöinä että pareina paras, mitä Leijonilla on koskaan arvokisoissa ollut.

”Sopiva sekoitus eri sukupolven pelaajista. Kokemusta, ratkaisukykyä, intoa ja taitoa. Kaikkea riittävästi toimivaan kokonaisuuteen”, Lehtinen summaa.

Hetken päässään aikamatkaa tehtyään Lehtinen arvioi epäröimättä:

”Hyvin pelasivat kaikki pakkimme Torinossa, mutta pakko sanoa, että Heiskanen ja Lindell ottaisivat paikan siitäkin porukasta pelaavana parina. En sano keiden tilalle, mutta mahtuisivat pelaamaan.”

Lehtisen kommenttien jälkeen ei kannata enää ihmetellä, miksi päävalmentaja Jukka Jalonen sekä Heiskasen että Lindellin kotikisoihin halusi.

Se päätös voi ensi viikolla osoittautua Suomelle kullanarvoiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut