Jokerien taival on ollut täynnä salailua, kulissipeliä ja kähmintää – kannattaa toivoa, ettei taas ole kyse taitavasta harhautuksesta

Entisen Hartwall Areenan keskipisteessä näkyy Jokerien tunnus.

14.4. 16:55

Epämääräisyys ja salailu ovat olleet kaksi oleellista sanaa Jokerien yhdeksän vuoden liitolla jääkiekkoliiga KHL:n kanssa.

Heikki Miettinen

Salailu on liittynyt omistussuhteisiin, epämääräisyys niiden selittämiseen.

Alun alkaenkin Hjallis Harkimon idea viedä Jokerit KHL:ään oli täynnä kulissipeliä, salailua ja kähmintää. Asia oli arkaluontoinen, ja varsinkin muille kotimaan liigaseuroille kipeä.

Jokerit on ollut jääkiekkobrändi 1970-luvulta lähtien, kun omistaja Aimo Mäkinen maksoi pelaajapalkkoja kirjekuorissa vuoroin Tullinpuomin Shellillä tai vieressä olleella Reijolankadun Kesoililla.

Hatara menestys 1970-luvulla ja vielä seuraavallakin vuosikymmenellä ei aiheuttanut seuran suosion sulamista kevätjäiden mukana. Fanit jaksoivat vaihtelevasti kannustaa omiaan.

Yhtä lailla fanit kestivät ja hyväksyivät Jokerien siirtymisen KHL:ään. Osa heistä katosi, suuri osa pysyi.

Sotaa fanit eivät enää kestäneet, onneksi.

KHL ja Jokerit tarkoitti ensi hetkistä alkaen yhtälöä, johon tulee miinusmerkki eteen. Se oli yllätys, että miinuksen pituus kasvoi joka vuosi yli kymmeneen miljoonaan.

Taloudellisesti tiukkaa Jokereilla teki Liigassakin, mutta KHL-maailman ruplat olivat aina täysin toisella tasolla. Seura tarvitsi jättimäistä rahoitusta ja sen saaminen onnistui vain Putinin oligarkkiystäviltä.

Pitihän KHL:n pystyä näyttämään, että se tavoittelee Jokerien esimerkin kautta laajennusta vielä lännemmäksi Eurooppaan.

Sillä oli hintansa, että suomalainen perinneseura pelasi itäliigassa.

Jokerit harhautti silloin, kun se lähti KHL:ään. Uudestaan Harkimo, Jokerit ja miksei Jari Kurrikin harhauttivat, kun he yhdessä julistivat Kurrin ostaneen seuran ja saaneen sen täysin suomalaiseksi. Vuosi oli 2019.

Kovin kauaa ei kestänyt, kun nimi Vladimir Potanin pullahti esiin Jokerien taustalta. Potanin on nikkelimiljardööri, joka lähti NN Harjavalta Oyn kautta Jokerien omistajaksi ja laskujen maksajaksi.

Nyt Jokerit kertoi Jari Kurrin ostaneen itselleen puuttuvan 40 prosentin omistuksen NN Harjavalta Oy:ltä ja muuttuneensa kaupan myötä sataprosenttiseksi jokeriksi.

Fanien kannattaa toivoa, ettei taas ole kyse taitavasta harhautuksesta.

On kaksi syytä, miksi Kurri lähti Jokerien isoimmaksi omistajaksi. Hän on sydämeltään täysin jokeri. Jokereissa hän oppi pelaamaan, edusti Vuosaaren kaupunginosajoukkuetta, ja Jokerien kautta hän loi satumaisen NHL-uransa.

Toinen syy on brändi. Jokerit on yhä yksi suomalaisen kiekkoilun suurista brändeistä. Ja seuran kannatuspohjalla riittää laajuutta.

Jokerien nimen omistaa seuran rekisteröity yhdistys, mutta heidän on paljon helpompi neuvotella Kurrin kanssa, kun ainoana kielenä on suomi – ja päinvastoin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut