Nornickel Harjavalta myy osuutensa jääkiekkoseurasta Jari Kurrille

Osapuolet eivät avaa kaupan yksityiskohtia.

Jari Kurri ostaa Nornickel Harjavallan osuuden jääkiekkoseura Jokereista.

14.4. 14:29 | Päivitetty 14.4. 16:29

KHL:stä irtaantuneen Jokereiden pääomistaja Jari Kurri ostaa Nornickel Harjavallan osuuden seurasta. Osapuolet eivät avaa kaupan yksityiskohtia, kerrotaan Nornickel Harjavallan tiedotteessa.

Nornickel Harjavalta on omistanut jääkiekkoseurasta 40 prosentin osuuden.

Jokerit liittyi KHL:ään kesällä 2013, mutta aloitti pelit itäliigassa vasta vuotta myöhemmin eli 2014.

Kahdeksan kauden aikana Jokerit pelasi kuudesti pudotuspelit loppuun eikä kertaakaan selviytynyt toista kierrosta pitemmälle. Vuoden 2020 pudotuspelit jäivät ensimmäisen kierroksen jälkeen kesken koronaviruspandemian alettua. Tästä kaudesta jäi loppu pelaamatta sodan takia.

Jokerit ei oikein millään kaudella saavuttanut sitä menestystä, johon sekä Venäjällä että Suomessa olisi uskottu. Runkosarjassa seura menestyi, mutta ei enää keväällä.

Pitkähkön KHL-taipaleen aikana Jokerit tappiota joka vuosi kymmenestä 15 miljoonaan euroon ja tappioiden kuittaajat tulivat Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluen oligarkkien taskuista.

Viimeisimpänä tappioiden kuittaajaana on siis toiminut Nornickel Harjavalta, jonka omistajana on venäläisoligarkki Vladimir Potanin.

"Kiitämme seuraa ja sen johtoa hyvästä yhteistyöstä. Jokerit on tunnettu jääkiekkobrändi ja toivotamme heille menestystä jatkoon. Olemme käyneet rakentavaa keskustelua seuran johdon kanssa tulevaisuudesta ja olemme yhteisymmärryksessä sopineet kaupasta", kertoo Nornickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi.

”Haluan kiittää NN Harjavaltaa yhteistyöstä menneiden kausien aikana. Meillä on paljon töitä edessä seuran omistuspohjan uudelleenjärjestelyissä sekä toiminnan rahoituksen hankkimisessa. Olemme kuitenkin iloksemme huomanneet, että suomalaisista yrityksistä ja yksityishenkilöistä löytyy tahtoa olla Jokereiden mukana, ” Kurri puolestaan sanoi Jokerien tiedotteessa.

Osapuolet eivät vahvistaneet kauppahintaa.

Jokerit lopetti pelit jääkiekkoliiga KHL:ssä, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa 24. helmikuuta. Sen jälkeen kesti yli kuukauden, kunnes Jokerit kertoi lähtevänsä lopullisesti KHL:stä.

Kurri tuli mukaan Jokerien omistukseen keväällä 2019, kun hänen sanottiin ostaneen seuran itselleen. Myöhemmin kuitenkin paljastui, että yhteistyökuvio NN Harjavallan kanssa johti rahoitukselliset juuret ja siten myös osan omistuksesta Venäjälle.

Oligarkki Potanin tuli näyttävästi julkisuuteen syksyllä 2020, kun hän kertoi, kuinka rahoittaa Jokereita ja millaisia summia hän oli valmis laittamaan seuraan. Sinänsä Potanin ei ollut erityisen kiinnostunut Jokerien peleistä ja niissä käymisestä.

Nyt tehdyn kaupan jälkeen – oli kauppasumma loppujen lopuksi mikä hyvänsä – Jokerit on vahvemmin suomalaisomistuksessa ja se on tärkeä ehto halulle palata kotimaiseen Liigaan jollain aikataululla.

Jokerit aloitti Harjavallan kanssa yhteistyön 2017 ja kaksi vuotta myöhemmin NN Harjavalta hankki 40 prosentin osuuden Jokereista.

Liigan toimitusjohtaja Heikki Hiltunen on moneen otteeseen sanonut, että Jokerien omistuspohjan täytyy olla läpinäkyvä ja tunnistettava, jos ja kun seura haluaa palata Liigaan.

SM-liiga Oyn toimistossa ja hallituksessa alkaa nyt perkaaminen Jokerien taustoista ja edellytyksistä pelata Liigassa. Myös muut sarjatasot ovat Suomessa mahdollisia, mutta ne kuuluvat suoraan Jääkiekkoliiton alaisuuteen.

Omistuspohja oli yksi oleellinen Jokerien toimintaan vaikuttava asia, mutta yhtä tärkeä on kotihalli. Pasilan areenassa ei voi toistaiseksi pelata, kun Areenan ylimmässä johdossa käytetään venäläistä ääntä.

Seuraava askel olisi, että Jokerit saisi halliongelman ratkaistuksi.

Juttua päivitetty torstaina 14. huhtikuuta kello 16.30: Muokattu otsikkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut