Jokerien KHL-taipaleen viimeinen kouristus on tulossa minä hetkenä hyvänsä – Tie kotoiseen Liigaan näyttää hankalalta

HS kertoo, miten Jokerien paluu SM-liigaan voisi tapahtua.

Jari Kurri on ollut Jokerien pääomistaja keväästä 2019 lähtien. Nyt hän on vaitonainen seuran kohtalosta.

2.3. 17:12

Jokerien kahdeksan vuoden mittainen KHL-taival on viimeistä kouristusta vaille valmis.

Lopullinen vahvistus Jokerien vetäytymisestä voi tulla minä hetkenä tahansa.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja laajensi asemasotavaiheen avoimeksi hyökkäykseksi, muuttui myös koko maailman urheilukartta toisenlaiseksi.

Vahvimmin sota osui ja osuu jääkiekkopuolella Jokereihin. Taloudelliset pakotteet, lentoliikenteen rajoitukset, ilmatilan sulkeminen ja muut Venäjän vastaiset toimenpiteet pyyhkivät Jokerit ulos KHL:stä.

Eikä julkinen paine ole missään nimessä vähäisin tekijä. KHL:ssä pelaaminen on sanalla sanoen mahdottomuus.

Suomalainen jääkiekko tarvitsisi brändiä nimeltä Jokerit, mutta aivan helpolla Jokereita ei nähdä kotimaisissa kaukaloissa.

Ensinnäkään Jokereilla ei ole pelaajia, ei enää areenaa, jossa operoida, eikä SM-liiga oy:n vaatimaa läpinäkyvää suomalaisomistusta.

HS:n saamien tietojen mukaan Jokerien ja KHL:n sopimuksessa lukee, että Jokerit pelaa kotiottelunsa Helsingissä ja Hartwall-areenalla. Tällä haluttiin varmistaa, että venäläistä ääntä käyttävällä Hartwall-areenalla olisi kiekkoseura vakiokäyttäjänä.

”Jos Jokerit on uskottava ja tuo lisäarvoa pääkaupunkiseudulle, urheilullisesti ja markkinoinnillisesti, kaupallisesti, totta kai se kiinnostaa käydä läpi.”

Jokerit rikkoi jo poikkeusluvalla tätä sääntöä viime keväänä keskittämällä kaikki pudotuspelinsä pelattavaksi Jaroslavlissa Venäjällä.

Kotoinen Liiga ottaisi Jokerit avosylin vastaan, jos SM-liiga oy:n puheenjohtaja Heikki Hiltusta lainaten seura toisi lisäarvoa nykyiseen sarjaan.

”Riippuen siitä, mitä Jokerit on. Jos Jokerit on mallia Kiekko-Vantaa, tuskin se olisi keskustelu, jonka kävisimme”, Hiltunen sanoo HS:lle.

”Jos Jokerit on uskottava ja tuo lisäarvoa pääkaupunkiseudulle, urheilullisesti ja markkinoinnillisesti, kaupallisesti, totta kai se kiinnostaa käydä läpi.”

Toistaiseksi Jokerit ei ole ollut yhteydessä Liigaan, eikä osallistuminen syksyllä 2022 alkavaan sarjaan ole enää mahdollista. Ei edes nopeutetussa aikataulussa.

Hiltunen korostaa, että Liigan sarjaohjelma tehdään toukokuun loppuun ja kesäkuun alkuun mennessä ja silloin täytyisi tietää, kuinka monta osallistujaa on.

Jokerien Venäjä-vyyhti on niin pahasti solmussa, ettei Liigaan hyppäämisen aikataulu ole realistinen parissa kuukaudessa.

Jokerien pelaajat juhlivat maalia Moskovan Spartakia vastaan marraskuussa pelatussa ottelussa.

”Tässä vaiheessa ei ole kommentoitavaa. On kaikkea tällä hetkellä”, Jokerien omistajiin kuuluva Jari Kurri viestitti eikä halunnut puhua seuran asioista tarkemmin.

On toinenkin ongelma. Ensi kauden liigalisenssit käytiin läpi viime syksynä lokakuun loppuun mennessä. Seuraavan kerran Liigan ovia voi raottaa kaudelle 2023–2024.

Helsingin IFK toivottaisi Jokerit avosylin takaisin Liigaan. IFK:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen sanoo HS:lle pääkaupunkiseudun tarvitsevan toisen joukkueen.

Valtanen näkisi mielellään loppuunmyytyjä paikallisotteluita, mutta saman hallin käyttäjäksi Valtanen ei Jokereita halua.

”Käytännössä se olisi todella haastavaa”, Valtanen kommentoi Jokerien pelaamista Nordenskiöldinkadulla.

Siellä Jokerit pelasikin aina vuoteen 1997 asti, kunnes joukkue pääsi Pasilaan aiempaa isompiin tiloihin.

Valtanen antaa ymmärtää, ettei IFK halua Jokereita pyörimään samoihin nurkkiin kuin korkeintaan peli-iltojen vastustajana.

”Jonkun pitäisi lunastaa Hartwall-areena pois [venäläis]käytöstä. Eihän ne venäläisetkään tarvitse sitä enää, jos Jokerit ei siellä pelaa.”

Helsingin jäähallia eli Nordista hallinnoivan Jääkenttäsäätiön toimitusjohtaja Tom Kivimäki kertoo, että Jokerien sovittaminen jäähalliin olisi työlästä, mutta hän ei halua sulkea ovea.

”Se vaatii rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia, mutta miksi ei. Kaikki on mahdollista, ja sitä täytyy tarkkaan tutkia”, Kivimäki sanoo paluusta aikaan ennen Hartwall-areenaa.

Silloin Jokerit ja IFK jakoivat hallin.

SM-liiga oy:n Hiltunen uskoo, ettei Hartwall-areena joka tapauksessa tule kysymykseen. Hiltusen mukaan Jokerit ei edes varmaan saisi sitä näissä olosuhteissa käyttöönsä.

”Jonkun pitäisi lunastaa Hartwall-areena pois [venäläis]käytöstä. Eihän ne venäläisetkään tarvitse sitä enää, jos Jokerit ei siellä pelaa.”

Jos Pasilan-areenan lunastaminen ei onnistu, olisi Jokerien yksi ratkaisu yrittää vuokrata Espoon Metro-areena siirtymävaiheen ajaksi ja koettaa neuvotella IFK:n kanssa pääsy Garden Helsinki -halliin, kun se joskus valmistuu.

Kaiken tämän lisäksi Jokerien täytyisi täyttää liigalisenssin ehdot ja lunastaa noin 1,8 miljoonan euron arvoinen liigaosake.

Kun Jukurit, Sport ja KooKoo tulivat mukaan Liigaan, ne lunastivat 1,8 miljoonalla liigaosakkeen. Hiltusen mukaan jokainen seura on myös maksanut sen täysimääräisesti.

”Kävin aikoinaan Hjalliksen kanssa keskustelun, ja hän sanoi, ettei Jokerit tule ikinä Liigaan.”

Ennen liigaosakkeen ostoa Jokerien täytyisi koota uskottava, liigatasoinen joukkue, jolla voisi pelata voitoista.

Pääkaupungissa menestyvän liigajoukkueen saa noin 8–10 miljoonalla eurolla. Potti on suuri tyhjästä ja nopeasti polkaistuna, kun venäläistä rahaa ei saisi apuun.

Jokerien KHL-matka alkoi kesällä 2013, kun Harry Harkimo myi seuran suomalais-venäläisille liikemiehille Gennadi Timtšenkolle sekä Arkadi ja Roman Rotenbergille.

Liigalisenssiä varten täytyy myös esittää organisaation tulos, taloustiedot, strategia ja liiketoimintasuunnitelma sekä joukkueen tiedot ja organisaation tiedot eli olosuhdekuviot.

Hiltunen sanoo, ettei Jokerit pysty tulemaan Liigaan nykyisellä omistuspohjallaan.

Pitäisi olla läpinäkyvä ja kestää julkisuus. Nykyisellään ei ole mitään saumaa.”

Hiltunen olisi valmis viemään Jokerien asiaa eteenpäin, jos sillä puolella kiinnostus Liigassa pelaamiseen heräisi.

Onko Jokerit kysynyt mahdollisuutta paluusta Liigaan, puheenjohtaja Hiltunen?

”Kävin aikoinaan Hjalliksen kanssa keskustelun monta vuotta sitten, ja hän sanoi, ettei Jokerit tule ikinä Liigaan.”

Harry ”Hjallis” Harkimo voi hyvinkin olla oikeassa, ettei Jokerit pelaa enää koskaan SM-liigassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut