Venäjällä pelaa yhä yli parikymmentä suomalaista urheilijaa – KHL:n pudotuspelit alkavat Ukrainan sodasta huolimatta

Lähes kaikki Venäjällä urheilevat suomalaiset ovat jääkiekkoilijoita, joille itäliiga KHL on ollut maan ongelmista huolimatta houkutteleva sarja.

Ässäkasvatti Oliwer Kaski edustaa KHL-seura Avangard Omskia, joka aloittaa pudotuspeliurakkansa keskiviikkona.

1.3. 7:30

Yhä useammat suomalaisurheilijat ovat tienanneet viime vuosina elantonsa pelaamalla venäläisissä sarjoissa ja joukkueissa.

Aiemminkin Venäjällä pelaamiseen voi nähdä liittyneen taustalla olevia eettisiä kysymyksiä.

Kun Venäjä viime viikolla päätti hyökätä Ukrainaan, nuo kysymykset muuttuivat konkreettiseksi ongelmaksi, joka on hyvin kriittinen sekä käytännöllisesti että moraalisesti katsottuna.

Yksilölajien edustajille Venäjän boikotointi on ollut huomattavasti yksinkertaisempaa, ja monet kansainväliset lajiliitot ovat nopeasti peruneet Venäjälle suunniteltuja tapahtumia.

Iso joukko suomalaisia palloilulajien urheilijoita on kuitenkin ainakin toistaiseksi päättänyt kunnioittaa solmimiaan sopimuksia ja pysytellyt Venäjällä joukkueidensa mukana.

Joukko muodostuu lähes kokonaan jääkiekkoilijoista, joille itäliiga KHL:stä oli viimeisten 15 vuoden aikana muodostunut hyvin houkutteleva sarja.

KHL:n pudotuspelit käynnistyvät tänään.

Länteen laajenemista tavoitelleesta sarjasta on kutistumassa diktatuurien temmellyskenttä. Latvialainen Dinamo Riika ilmoitti jo jättävänsä KHL:n, ja Jokereiden osalta lähtö näyttää väistämättömältä.

Mukaan jää siis venäläisjoukkueiden lisäksi enää luultavasti Dinamo Minsk (Valko-Venäjä), Barys Nur-Sultan (Kazakstan) ja Kunlun Red Star (Kiina).

Myös pelaajat alkanevat jatkossa karttaa KHL:ää, kun eettisten ongelmien lisäksi myös venäläisseurojen talous saattaa sukeltaa ruplan kurssin mukana.

Kuluva kausi jatkuu kuitenkin vielä 15 joukkueella ja sitä myötä myös monilla suomalaispelaajilla.

Venäjän ulkopuolella pelaavista joukkueista kausi jatkuu Dinamo Minskillä ja Barys Nur-Sultanilla. Minskissä ei tällä hetkellä ole suomalaisia, Kazakstanin pääkaupungissa pelaa maalivahti Joni Ortio.

KHL:n logo koristaa yhä Hartwall-areenan sisäänkäyntejä. Jokereilla ei kuitenkaan näytä olevan itäliigassa enää tulevaisuutta.

Venäjän pääkaupungin Moskovan suurseuroista TsSKA:ssa ja Dynamossa ei ole suomalaisia, mutta Spartakissa kauttaan jatkaa Jori Lehterä.

Spartak pelasi hiljattain harjoitusottelun TsSKA:ta vastaan. Kansainvälistä huomiota herätti kyltit ja banderollit, joissa luki ”Putin – meidän presidenttimme”.

Vain muutaman tunnin junamatkan päässä Pietarissa pelaa yksi KHL:n suurseuroista. SKA:ssa on totuttuun tapaan tälläkin hetkellä useita suomalaisia: NHL:stä palanneet Mikko Lehtonen ja Leo Komarov sekä joukkueessa kolmatta kauttaan pelaava Joonas Kemppainen.

KHL:n suurseuroihin lukeutuu myös Salavat Julajev Ufa. Suomalaispelaajat alkavat kuulua Ufassa jo vakiokalustoon: Teemu Hartikainen pelaa seurassa yhdeksättä kauttaan, Juha Metsolalle kausi on neljäs, Sakari Manniselle kolmas ja Markus Granlundillekin jo toinen.

Avangard Omskissa on kaksi suomalaispuolustajaa, Ville Pokka ja porilainen Oliwer Kaski. Sibir Novosibirskissä puolestaan pelaavat maalivahti Harri Säteri ja puolustaja Jyrki Jokipakka. Traktor Tšeljabinskia edustaa hyökkääjä Teemu Pulkkinen.

Edellä mainituissa pelaajissa on jo paljon Leijonien tuoreita olympiavoittajia. Heistä myös hyökkääjä Joonas Nättinen pelaa Severstal Tšerepovetsissa, maalivahti Jussi Olkinuora Metallurg Magnitogorskissa ja toinen maalivahti Frans Tuohimaa Neftehimik Nižnekamskissa.

Tuohimaa on suomalaispelaajista kommentoinut Venäjän tilannetta suorimmin.

Maanantaina hän kertoi Yle Urheilulle, että Neftehimikin ulkomaalais­pelaajat yrittävät parhaillaan yhdessä selvittää, kuinka he pääsisivät pois Venäjältä.

”Kaikilla on ensisijaisesti mielessä, että pois pitäisi päästä”, Tuohimaa totesi Ylelle.

Tuohimaan lisäksi Neftehimikissä pelaa tshekkiläinen Ronald Knot, hänen Suomestakin tuttu maanmiehensä Lukáš Klok ja toinen entinen Liiga-pelaaja, yhdysvaltalainen Dan Sexton.

On täysin mahdollista, että vastaavaa keskustelua on käyty kulissien takana myös joissain muissa KHL-joukkueissa.

Venäjän naisten kiekkoliigan venäläisjoukkueissa ei sen sijaan pelaa yhtään suomalaista, mutta sarjassa pelaavassa kiinalaisessa KRS Vanke Raysissä on Naisleijonista tuttuja nimiä neljä kappaletta.

Moskovan alueella ottelunsa pelaavassa kiinalaistaustaisessa joukkueessa pelaavat maalivahti Noora Räty, puolustajat Minttu Tuominen ja Anna Kilponen, sekä hyökkääjät Susanna Tapani ja Michelle Karvinen.

Tuomas Sammelvuo on toiminut Venäjän miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana vuodesta 2019 lähtien.

Urheilijoiden lisäksi Venäjällä on yhä paljon valmentajia.

Erityisesti suomalainen jääkiekon maalivahtivalmennus on ollut itänaapurissa arvostettua. Pietarin SKA:ssa maalivahtien valmentajana toimii Marko Torenius, Traktor Tšeljabinskissa Simo Vehviläinen, Ak Bars Kazanissa Jaakko Valkama.

Ufalla on suomalainen päävalmentaja Tomi Lämsä, joka kertoi Ylelle työnteon jatkuvan normaalisti. Joukkueen valmennustiimiin kuuluu myös suomalainen fysiikka­valmentaja Matias Sarvela.

Ylivoimaisesti tunnetuin suomalainen valmentaja Venäjällä vaikuttaa kuitenkin lentopallon parissa. Kyseessä on tietenkin Venäjän maajoukkueen valmentaja Tuomas Sammelvuo.

Venäjällä suuresti arvostettu Sammelvuo jatkaa maajoukkueen päävalmentajana, mutta jätti Pietarin Zenitin valmentajan tehtävät.

Lentopalloilijoista Venäjällä on myös maajoukkueen tähtilibero Lauri Kerminen. Moskovan Dynamossa pelaava Kerminen kertoi sodan syttymispäivänä torstaina Yle Urheilulle, ettei joukkueesta lähteminen ollut tuolloin ainakaan mielessä.

”Seura pitää kuitenkin meistä pelaajista huolen. Varmasti siinä vaiheessa, jos pitää ruveta oikeasti pelkäämään, niin veikkaan, että teemme jonkin ratkaisun johonkin suuntaan”, Kerminen sanoi viime viikolla.

Koripalloilijoita ja jalkapalloilijoita on myös nähty jonkin verran Venäjän pääsarjoissa, jotka ovat eurooppalaisella mittapuulla melko kovatasoisia.

Euroliigaakin tällä kaudella pelanneen Moskovan TsSKA:n koripallojoukkueesta tanskalainen Gabriel Lundberg teki jo oman johtopäätöksensä Venäjän tilanteesta ja palasi kotimaahansa. Lundberg kertoi päätöksestään sunnuntaina Twitterissä.

”Löysimme itsemme hyvin monimutkaisesta tilanteesta, joten tänään päätimme palata maahani Tanskaan, jotta voisin taata perheeni turvallisuuden. Toivottavasti kaikki palaa mahdollisimman pian normaaliksi”, Lundberg kirjoitti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut