Venäjän kiekossa kuohuu: Roman Rotenberg menetti valtataistelussa otteen maajoukkueesta – Hallinta on nyt Moskovassa

Venäjän olympiakomitean jääkiekkojoukkueen valmennusryhmä pullistelee NHL-kokemusta.

Päävalmentaja Aleksei Zhamnov (kesk.) ja apuvalmentajat Sergei Gontsar (vas.) Aleksei Kudasov ja Sergei Fedorov (oik.) pohtivat rankkarin vetäjiä Ruotsin-ottelun lopulla.

19.2. 12:40

Peking

Venäläisessä huippukiekkoilussa on Pietarin ja Moskovan välillä valtataistelu, joka huipentuu Pekingin olympiafinaaliin Suomea vastaan.

Venäjän olympiaurheilijoiden joukkue (OAR) voitti kultaa Pyeongchangin olympialaisissa neljä vuotta sitten, mutta se oli vanhan johtoryhmän aikana.

Venäläis-suomalainen Roman Rotenberg käytti silloin jopa ylintä valtaa, kun maajoukkuetta valittiin. Silloinen päävalmentaja Oleg Znarok johti joukkuetta pelillisesti.

”Nyt on uusi johto ottanut vallan joukkueessa eikä Rotenberg ole edes täällä”, venäläistoimittaja totesi Sanoman olympiaryhmälle. Hän halusi pysyä nimettömänä.

Neljä vuotta sitten Rotenbergin johtama taustaryhmä valitsi Etelä-Koreaan peräti 15 Pietarin SKA:n pelaajaa.

Pekingissä vain Nikita Gusev edustaa jäällä Pietarin SKA:ta. Hänen lisäkseen kolmosmaalivahti Aleksander Samonov kuuluu SKA:n pelaajana ryhmään.

Nyt Moskova on ottanut otteen venäläisessä huippukiekkoilussa. Joukkueessa pelaa seitsemän kiekkoilijaa Moskovan TsSKA:sta ja heidän lisäkseen neljä muuta moskovalaisista seuroista.

Nykyisen joukkueen urheilujohtaja eli GM Ilja Kovaltšuk rakensi nykyisen valmennusryhmänsä täydellisesti uudelleen. Mukana ei ole yhtään valmentajaa neljän vuoden takaa, mutta ei myöskään yhtään viime vuoden Riian MM-turnauksesta.

Valeri Bragin valmensi Venäjän olympiakomitean joukkuetta Riiassa ja Rotenberg oli silloin vielä joukkueen GM.

Venäjän joukkue ei menestynyt ja koko johtoryhmä sai väistyä. Vielä viime MM-kisoissa venäläisten ryhmä oli täytetty kahdeksalla SKA:n pelaajalla ja lisäksi yhdeksällä NHL-pelaajalla.

Sanoman olympiatoimituksen tietojen mukaan Venäjällä on kaksi johtoryhmää, uusi ja vanha. Viime syksynä tuli liiton huipulta käsky vaihtaa koko johto.

Rotenberg sai lähteä joukkueen johdosta, vaikka on edelleen Venäjän kiekkoliiton varapuheenjohtaja. Hän edustaa SKA:n johtajana ja nykyisenä päävalmentaja vanhaa leiriä.

Uusi johto ei ole SKA-taustainen, vaan TsSKA-taustainen.

Entinen NHL:n huippupelaaja Kovaltšuk kokosi valmennusryhmään valtavan määrän NHL-osaamista.

Päävalmentaja Aleksei Zhamnov pelasi hienon uran yhtä aikaa Teemu Selänteen kanssa ja Selänteen keskushyökkääjänä Winnipegissä 1990-luvun alussa.

Nykyiseen valmennustiimiin kuuluvat Sergei Fedorov, Sergei Gontšar ja Aleksei Kudašov, joista varsinkin Fedorov ja puolustaja Gontšar pelasivat mielettömät NHL-urat – yhteensä yli 2 500 ottelua.

Sen lisäksi, että Fedorov kuuluu nykyisen maajoukkueen valmennukseen on hän TsSKA:n päävalmentaja.

Venäjän kiekkoliitossa valitaan uusi johto kesäkuussa, jolloin valtataistelu huipentuu.

Jos Pekingistä ei tule olympiakultaa, voi vanha johto sanoa, että tehän ette onnistuneet siinä, missä me onnistuimme.

Etelä-Koreassa voitetun olympiakullan jälkeen Venäjän olympiakomitean joukkueet eivät ole voittaneet yhtään mestaruutta, eikä menestys muutenkaan ole ollut edes tyydyttävää MM-tasolla.

Lue lisää: Kommentti: Täyttymyksen päivä vai yksi menestys muiden joukossa? Suomalaista jääkiekkoa on syytä ylistää

Lue lisää: Komarovin stressaava ja hauska reissu – Kiekkoilija kertoo, miksi hänellä on pelien jälkeen kiire pukukoppiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut