Komarovin stressaava ja hauska reissu – Kiekkoilija kertoo, miksi hänellä on pelien jälkeen kiire pukukoppiin

Suurin osa Leijonista aloitti olympiaprojektin joulukuussa. Leo Komarov oli yksi kolmesta, jotka olivat valintakuvioissa mukana jo kesällä.

Leo Komarovin (toinen vas.) mielestä pelit ovat pelejä, mutta parhaat muistot olympiaturnauksesta jäävät muista asioista.

19.2. 11:06 | Päivitetty 19.2. 12:41

Peking

”Leo, Leo”, -huudot ovat monen olympiapelin jälkeen kaikuneet turhaan Pekingin National Indoor Stadiumin käytävillä.

Kun toimittajat pyytävät Leo Komarovilta haastattelua, hyökkääjä antaa sellaisen, jos haluaa. Yleensä hän ei pelien jälkeen halua.

Pelaajia pysäyttävät kiinalaiset vapaaehtoiset ovat tehneet parhaansa, jotta Komarov pysähtyisi pyynnöstä. Sinnikkäin hyppäsi melkein kiekkoilijan reppuselkään, mutta hänkin ymmärsi nopeasti, ettei yrityksestä ole luvassa palkintoa. Komarov paineli pukukoppiin.

Päivää ennen kisojen huipennusta Leijonat pyrki viettämään normipäivän: palaveri hallilla, välierän läpikäynti, lyhyt harjoitus, ruokailu, tarvittaessa hoitoja ja hierontaa vaivoihin, lepoa ja oleilua.

Normipäivän harjoituksen jälkeen Komarovillakin oli hetki aikaa.

”Saimme hyvän treenin. Nyt pyritään vain keskittymään peliin ja nauttimaan tästä hetkestä. Tämä on meille kaikille niitä harvoja mahdollisuuksia, tai jopa ainoa. Siksi pitää nauttia.”

Suurin osa Pekingin kisajoukkueesta aloitti olympiaprojektin joulukuussa, kun kävi selväksi, että NHL-pelaajat eivät kisoihin lähde.

Komarovilla, Sami Vatasella ja Mikko Lehtosella ajatus on ollut olympialaisissa paljon kauemmin. NHL-pelaajan statuksella kolmikko sai elokuun alussa Jukka Jaloselta kutsun maajoukkuetapaamiseen. Paikalle kutsutusta ryhmästä oli alun perin tarkoitus kasata olympiaryhmän runko.

”Pitkä projekti tämä on ollut. Tässä on ollut tämä korona koko ajan, ja minulle tuli vielä pieni siirtokin keskellä kautta.”

35-vuotias Komarov palasi joulukuun EHT-turnauksessa Leijoniin yli viiden vuoden tauon jälkeen. Näytöt toivat paikan olympialaisiin.

Komarov jäi syksyllä ilman roolia NY Islandersissa. Mies purki sopimuksena ja siirtyi KHL:ään Pietarin SKA:han.

Kun vastuu Pohjois-Amerikassa oli jäänyt pieneksi, NHL-pitoiseen olympiajoukkueeseen Komarovin olisi ollut vaikea tunkeutua. Paluu Venäjälle nosti hänet kilpailuun mukaan – varsinkin, kun NHL-miehet eivät lopulta olleet käytettävissä.

Halu olympialaisiin ja sen tiedostaminen, että 35-vuotiaana pelit eivät jatku enää ikuisesti saivat Komarovin palaamaan Leijoniin yli viiden vuoden tauon jälkeen.

”Onhan tässä ollut stressiä koronan takia. Tänne kun pääsimme, homma on silti rauhoittunut. Testissä käydään joka päivä, ja jos joku unohtaa, joukkueenjohto huolehtii.”

”Mutta ei stressi ole vain täällä, vaan kyllä sitä miettii myös perhettä kotona”, kiekkoilija viittasi porilaislähtöiseen Juulia-vaimoonsa ja pariskunnan kahteen poikaan.

Kun loppusuora häämöttää, kokemus kääntyy Komarovin mielessä kuitenkin reilusti voitolle.

”Eilen minä sitä mietiskelin, että on tämä ollut hauskaakin. Olemme olleet pari kolme viikkoa niin tiiviisti joukkueen kanssa yhdessä. Pelit ovat tietysti pelejä, mutta olemme tutustuneet ja kasvaneet yhdessä. Siitä ne parhaat muistot jäävät.”

Komarov oli mukana voittamassa vuoden 2011 MM-kultajoukkueessa. Sen jälkeen hän voitti kaksi Gagarin Cupia KHL:ssä. Viime vuodet Pohjois-Amerikassa ja poissa maajoukkueympyröistä ovat jättäneet miehen ilman menestystä.

Olympiafinaalissa Komarov kohtaa KHL-kaukalosta tuttuja miehiä. ”Venäjä on aina paha”, hän arvioi, mutta miten mies arvostaisi olympiakultaa MM-kultaan verrattuna?

”Kyllä minä sen olympiakullankin otan, jos saan.”

”Jääkiekko on sellaista urheilua, ettei sitä ikinä tiedä. Yritetään panna parasta.”

Loppuun on vielä pakko kysyä, mihin Komarovilla on pelien päättymisen jälkeen aina niin kova kiire.

”Mä vastaan musasta, mun pitää laittaa kopissa musa pyörimään”, Komarov virnisti, lähti kohti pukuhuonetta ja huikkasi vielä perään:

”Olen vastannut kysymyksiin niin paljon. En jaksa enää. Ei niistä makseta mitään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut