Naisleijonille pronssia kaulaan – kiekkomitalistit joutuvat odottamaan bonuksiaan

Jos Leijonat voittaa Pekingissä kultaa, Olympiakomitea maksaa joukkueelle 100 000 euron bonuksen.

Naisleijonat sai pronssimitalinsa torstain finaalin jälkeen pidetyssä palkintoseremoniassa.

17.2. 9:39

Peking

Kun Naisleijonat voitti neljä vuotta sitten olympiapronssia Pyeongchangin olympialaisissa, jokainen pelaaja sai bonuksia hieman alle 5 000 euroa.

Summa koostui Olympiakomitean 40 000 euron pronssibonuksesta, joka jaettiin tasan 23 pelaajan kesken. Lisäksi Jääkiekkoliitto maksoi 3 000 euron mitalibonuksen jokaiselle pelaajalle. Jokainen sai siis yhteensä 4 739,13 euron bonuksen.

Naisleijonat voitti olympiapronssia myös Pekingissä. Mitalibonusten suuruus on kuitenkin vielä auki.

Olympiakomitean bonukset ovat ennallaan, eli 40 000 euron potista jokainen pelaaja saa 1 739,13 euroa. Jääkiekkoliiton maksamat bonukset selviävät kuitenkin vasta myöhemmin.

”Bonukset riippuvat Kansainvälisen jääkiekkoliiton osallistujamaille maksaman olympiatuen (Olympic Contribution) suuruudesta”, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen selvittää.

”IIHF:n saama summa puolestaan riippuu Kansainvälisen olympiakomitean maksaman korvauksen suuruudesta. Lopulliset summat selviävät tämän hetken tiedon mukaan myöhemmin keväällä tai vasta alkukeväällä.”

Neljä vuotta sitten summat ja bonukset oli sovittu jo ennen kisoja. Nurmisen käsityksen mukaan tällä kertaa viivästyneen aikataulun syynä ovat koronan aiheuttamat vaikutukset talouteen. Olympialaiset kilpaillaan ilman maksavaa yleisöä ja koronatoimet aiheuttavat lisäkuluja.

”Me puolestaan tarvitsemme mitalibonuksen määrittelyyn tiedon olympiatuesta.”

Toimitusjohtaja ei halunnut millään tavalla arvioida, miten talousvaikutukset näkyvät bonuksissa.

Niin Olympiakomitea kuin Jääkiekkoliitto maksavat joka tapauksessa yhdenvertaiset mitalibonukset naisille ja miehille.

Jos Leijonat voittaa Pekingissä olympiakultaa, Olympiakomitea maksaa joukkueelle jaettavaksi 100 000 euroa. Hopeamitalilla potti on 60 000 euroa ja pronssilla siis 40 000 euroa.

Yksilölajeissa bonukset ovat kullasta 50 000 euroa, hopeasta 30 000 euroa ja pronssista 20 000 euroa. Viesti- ja parisprinttijoukkueet rinnastetaan bonuksissa yksilölajeihin.

Vahvasti NHL-pitoisilla joukkueilla olympiamitaleita 2006, 2010 ja 2014 voittaneet mieskiekkoilijat ovat ohjanneet olympiabonuksensa jääkiekkoilijoiden koulutus- ja ammatinedistämissäätiöön, jonka alaisuudessa toimii erillinen olympiarahasto. Sieltä rahoja on puolestaan jaettu jääkiekkoa edistävään hyväntekeväisyystyöhön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut