Moskovan turnaus päättyi tuomarifarssiin ja Suomen ansaitsemaan haamumaaliin – ”Oikeus voitti lopulta” - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Moskovan turnaus päättyi tuomarifarssiin ja Suomen ansaitsemaan haamumaaliin – ”Oikeus voitti lopulta”

Venäjän CCCP-paidat toivat Jukka Jaloselle muiston lapsuudesta.

Jukka Jalonen hiiltyi, kun Venäjän tasoitus hyväksyttiin kahden videotarkastuksen jälkeen.

19.12.2021 20:13

Moskova, Helsinki

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen oli tyytyväinen viikon EHT-turnauksen antiin, mutta sunnuntain päätöspelin loppuratkaisut saivat hänet pyörittelemään päätään.

Venäjä nousi kolmannen erän lopussa tasoihin 2–2 kiistanalaisella maalilla, kun Vjatsheslav Voinov laukoi kiekon Suomen maalivahti Harri Säterin taakse. Tuomaristo tutki tilannetta kahteen otteeseen videolta maalivahdin häirintänä ja hyväksyi lopulta tasoituksen.

Jatkoaikamaali oli vielä erikoisempi, kun Venäjä haki ratkaisua ilman maalivahtia pelaten. Suomen hyökkääjä Sakari Manninen karkasi läpiajoon. Hänet kaadettiin, eikä kiekko mennyt maaliin, mutta tuomaristo tuomitsi maalin.

"Yksi erikoisimmista loppuhässäköistä pitkään aikaan. Venäjän tasoitusmaali olisi ehdottomasti pitänyt hylätä. Niinhän se alun perin hylättiinkin. Ei ollut järjellistä syytä, miksi se hyväksyttiin”, Jalonen kuvaili STT:lle puhelimitse.

"Hienoa, että pääsimme kuittaamaan heidän riskinottonsa jatkoajalla ja tekemään voittomaalin. Oikeus voitti lopulta.”

Ei järjellistä vastausta

Ennen vanhaan Suomi sai harvoin tuulettaa, jos vastassa oli joukkue, jonka paidassa luki CCCP.

Waltteri Merelä teki Suomen ensimmäisen maalin avauserän lopussa, mutta toisessa Artjom Minulin viimeisteli Venäjälle tasoituksen. Manninen oli kiinni voitto-osumassa jo varsinaisella peliajalla, kun hän teki 2–1-johtomaalin.

Voinovin komealla laukauksella syntynyt tasoitus ja sitä seurannut videotarkastus saivat aikaan torikokouksen, jossa selvitysmiehenä nähtiin muun muassa Neuvosto-Virossa syntynyt ja venäjää taitava suomalaishyökkääjä Leo Komarov. Hän vaikutti toimivan tulkkina, mutta Jalosen mukaan Tshekistä ja Valko-Venäjältä kotoisin olleet tuomarit osasivat myös englantia.

”Kaikkemme pitää yrittää tehdä noissa tilanteessa, mutta ei sieltä tullut järjellistä vastausta, kun eihän sitä maalia olisi pitänyt hyväksyä”, Jalonen tuumi.

Kahteen kertaan otetussa "puhelussa yläkertaan" oli neuvostomeininkiä, kun turnausvoittoa puljattiin venäläisille kaikin keinoin. Erikoinen oli myös turnausohjelma, missä Venäjällä oli yksi ottelu muita enemmän kuin punakoneen yliasemaa todistelemassa.

Kolme voittoa

Neuvostoliitto oli läsnä myös pelipaidoissa, kun Venäjä pelasi CCCP-paidoissa ja juhlisti Neuvostoliiton ja Venäjän jääkiekon 75-vuotista taivalta.

"Muistan Neuvostoliiton maajoukkueen ja Izvestija-turnauksen jo ajoilta, jolloin olin alle 10-vuotias. Ne olivat huipputaitavia joukkueita”, Jalonen siirsi ajatukset viiden vuosikymmenen taakse.

Marraskuussa Helsingin EHT-turnauksessa Suomi voitti kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta hävisi päätöspelin. Reilua kuukautta myöhemmin Suomi kukisti Prahassa Tshekin ja Moskovassa Kanadan sekä Venäjän.

"Kolme voittoa kolmesta ottelusta. Vastassa oli eurooppalaisia huippujoukkueita ja Kanada. Olen tyytyväinen tuloksiin ja siihen, että mukana oli jälleen uusia pelaajia, jotka tulivat hyvin näihin ympyröihin”, Jalonen viittasi esimerkiksi Merelään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut