Ässien ex-puolustajan Markus Niemeläisen NHL-debyytti osoittaa, että taikatemput ovat taalajäillä toisarvoisia - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Ässien ex-puolustajan Markus Niemeläisen NHL-debyytti osoittaa, että taikatemput ovat taalajäillä toisarvoisia

Koko, luistelu ja asenne muodostavat NHL-paikkaa tavoittelevan pelaajan pyhän kolminaisuuden, kirjoittaa toimittaja Mikko Pajala.

Edmonton Oilersin Markus Niemeläinen (oik.) taisteli NHL-debyytissään muun muassa Pittsburgh Penguinsin Jeff Carteria vastaan.

2.12.2021 20:29

Kun Edmonton Oilers oli päihittänyt keskiviikkoillan ottelussaan Pittsburgh Penguinsin, asteli lehdistötilaisuuteen joukkueesta kaksi pelaajaa.

Toinen heistä oli megatähti Connor McDavid. Toinen taas Markus Niemeläinen, 23-vuotias Valkeakosken Kiekko-Ahman kasvatti ja ex-Ässä.

Tulokassopimuksensa toista vuotta pelaava Niemeläinen teki Penguinsia vastaan NHL-debyyttinsä. Peliaikaa kertyi runsaat kymmenen minuuttia, joiden aikana Niemeläinen ehti taklaamaan viidesti.

”Aika nopeaa on vauhti, mutta kyllä siihen tottui”, Niemeläinen kertasi lehdistötilaisuudessa.

Vaikka kotimaista liigaa olisi seurannut viime vuodet enemmänkin, ei Niemeläisestä ole välttämättä jäänyt kovinkaan selkeää muistikuvaa.

HPK:ssa ja Ässissä kolmen ja puolen kauden ajan pelanneen Niemeläisen piste-ennätys on niinkin ruhtinaallinen kuin seitsemän pistettä 55 ottelussa.

Niemeläinen onkin hyvä osoitus siitä, että NHL-joukkueet arvostavat hyvin erilaisia asioita kuin itselleen viihdykettä hakeva keskivertokatsoja.

Joillekin sana ”peruspuolustaja” kuulostaa suoranaiselta solvaukselta, mutta usein voittavan joukkueen tukipilari on laadukkaat peruspuolustajat.

Niemeläinen on peruspuolustaja henkeen ja vereen – sekä Suomen mestari HPK-vuosiltaan.

Vaikka Niemeläisellä on mittaa 197 senttimetriä, hän liikkuu luistimilla suhteellisen kyvykkäästi. Liikkuvuus ja ulottuvuus ovat avainsanoja puolustettaessa nykypäivän NHL:ssä.

Kolmas avainsana on peliäly, joka ulottuu puolustamisen lisäksi myös kiekolliseen peliin. Peliälyn ei aina tarvitse tarkoittaa Miro Heiskasen nousuja tai maalisyöttöjä takatolpille, vaan arvoa on myös laadukkaalla ja nopealla ykkössyötöllä omassa päädyssä, johon Niemeläinen kykenee.

Niemeläinen on voittanut Oilers-organisaation arvostuksen myös asenteellaan. Päivittäinen työnteko ja asennoituminen jää suurelta yleisöltä piiloon, mutta joukkueiden sisällä se on hyvin merkittävä ja arvostettu seikka.

”Odotan innolla näkeväni ’Nemon’ pelaavan. Hän on pelannut vahvasti ja tehnyt kovasti töitä saadakseen tämän tilaisuuden”, kehui Oilersin kokenut urheilujohtaja Ken Holland ennen Penguins-ottelua.

Kotimaisen kiekkoliigan pistepörssin kärkikymmenikössä on taitavia pelaajia, joille ei NHL:ssä tule olemaan koskaan käyttöä.

Toisaalta sijoilta 100–300 löytyy yksilöitä, joiden tulevaisuudessa voi olla pitkäkin NHL-ura. Sellaisia kuten Markus Niemeläinen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut