Naisleijonilla viiden maalivahdin pooli – Kiukaisten kasvatti saa näyttöpaikan: ”Mäkinen on pelannut erinomaisesti Ruotsin pääsarjassa” - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Naisleijonilla viiden maalivahdin pooli – Kiukaisten kasvatti saa näyttöpaikan: ”Mäkinen on pelannut erinomaisesti Ruotsin pääsarjassa”

Pasi Mustonen nosti uusia pelaajia naisten maajoukkueeseen eikä usko MM-kisoissa nähdyn tason riittävän olympiamitaliin.

Eveliina Mäkinen on torjunut vahvan alkukauden Ruotsissa. Otteet palkittiin maajoukkuekutsulla.

1.11. 17:08

Helsinki

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen palasi maanantaina loppukesän pronssitunnelmiin ja erityisesti siihen, mitä erikoinen MM-urakka opetti. Ainakin yksi asia on selvä: MM-kilpailuissa nähty taso ei päävalmentajan mukaan riitä olympialaisissa.

"Eurooppalaiset tekivät neljässä ottelussa yhden maalin meitä vastaan. Tshekki oli meitä parempi, mutta voitimme mitalin erinomaisella maalivahtipelillä”, kiitos Meeri Räisäsen ja Anni Keisalan, Mustonen sanoi Jääkiekkoliiton tiedotustilaisuudessa, johon hän osallistui etäyhteydellä.

Suomi nujersi Tshekin puolivälierässä vaikeuksien jälkeen 1–0. Pronssiottelussa Sveitsi aiheutti tahran, kun se onnistui maalinteossa, mutta Suomi otti himmeimmän mitalin 3–1-voitolla ja peittosi eurooppalaiset yhteensä maalein 14–1.

Pohjoisamerikkalaisia vastaan oli tukkoisempaa, kun Yhdysvallat ja Kanada olivat vahvempia alkusarjassa ja Yhdysvallat vielä välierässä. Mustonen on erityisen tyytyväinen yhteen asiaan, joka pohjoisamerikkalaisiakin vastaan onnistui.

"Pelasimme kisoihin valmistautumisen aikana ja kisoissa yhteensä 14 ottelua emmekä päästäneet yhtään maalia alivoimalla. Sen sijaan teimme alivoimalla yhden maalin. MM-kilpailujen tasomme ei kuitenkaan riitä mitaliin olympialaisissa”, Mustonen paalutti.

”Jokainen vaihto on katsottu läpi kolmeen kertaan ja yritämme kehittää muun muassa hyökkäyksiin lähtemistä.”

Kanada vastassa ensi viikolla

Havaittuja asioita ja uuden opiskelua testataan käytännössä ensi viikolla, kun Kanada on vastassa ensin Helsingissä ja sitten kahdesti Turussa. Hallitsevaa maailmanmestaria vastaan pelattavat ottelut tuovat lisäoppia kauden päätavoitetta Pekingin olympialaisia varten.

"Joulukuussa emme lähde enää reissaamaan vaan olemme todennäköisesti Vierumäellä ja haemme B-junioreja vastustajiksi”, Mustonen mainitsi hyväksi havaitun reseptin kohdata mieluummin kotimaisia poikia kuin liiankin tuttuja eurooppalaisia maajoukkueita.

Marraskuun Kanada-otteluissa pelaavat tutuista avainpelaajista esimerkiksi Jenni Hiirikoski, Susanna Tapani ja Petra Nieminen. Mustonen nosti mukaan kentällisen verran pelaajia, jotka eivät ole mukana MM-kilpailuissa.

Yksi heistä on Brynäsin Kiukaisista kotoisin oleva ja Panelian Raikkaassa ensimmäiset kiekko-oppinsa saanut maalivahti Eveliina Mäkinen (o.s. Suonpää).

"Mäkinen on pelannut erinomaisesti Ruotsin pääsarjassa, joka on ehkäpä tämän hetken kovin naisten sarja”, Mustonen tuumi.

Lue lisää: Elämä on hektistä – Nyt on aika pysähtyä ja opetella tavoittelemaan

Mäkinen tulee maajoukkueeseen MM-kilpailujen kolmosvahti Jenna Silvosen paikalle. Kisojen parhaaksi torjujaksi valittu Keisala ja Räisänen ovat jälleen mukana.

Tähtimaalivahti Noora Räty ei ole taaskaan mukana.

"Noora Räty on viides maalivahti. Meillä on viiden molarin pooli.”

Räty on Naisleijonien pitkäaikainen ykköstorjuja ja kevään 2019 MM-hopeajoukkueen tukipylväs. Hän ei osallistunut tämän vuoden MM-kilpailuihin työkiireidensä vuoksi, mutta on vahva ehdokas olympiakoneeseen.

"Meillä on 30 pelaajan lista, mutta sen ulkopuolelta ei enää ehdi mukaan, kun koneeseen noustaan 26. tammikuuta”, Mustonen veteli suuntaviivoja tulevaisuuteen.

Joukkueessa on mukana myös Ulvilasta kotoisin oleva ässäkasvatti Sofianna Sundelin. 18-vuotias Sundelin pelasi ensimmäiset naisten MM-kisansa elokuussa.

Team Kuortanetta SM-sarjassa edustava ulvilalainen on tehnyt tällä kaudella 11 ottelussa tehot 7+8=15. Hän on joukkueensa tehokkain pelaaja.

Mustosen valinnat

Maalivahdit: Anni Keisala (Ilves), Eveliina Mäkinen (Brynäs IF), Meeri Räisänen (JYP U20 Akatemia).

Puolustajat: Jenni Hiirikoski (Luleå HF), Aino Karppinen (Luleå HF), Oona Koukkula (Team Kuortane), Nelli Laitinen (Kiekko-Espoo), Krista Parkkonen (HIFK), Sanni Rantala (Kiekko-Espoo), Ronja Savolainen (Luleå HF), Minnamari Tuominen (Kiekko-Espoo), Ella Viitasuo (Kiekko-Espoo).

Hyökkääjät: Sanni Hakala (HV71), Elisa Holopainen (Kiekko-Espoo), Michelle Karvinen (Malmö Redhawks), Julia Liikala (HIFK), Petra Nieminen (Luleå HF), Tanja Niskanen (KalPa), Jenna Pirttijärvi (Luleå HF), Emmi Rakkolainen (Kiekko-Espoo), Sofianna Sundelin (Team Kuortane), Susanna Tapani, Noora Tulus (Luleå HF), Viivi Vainikka (Luleå HF), Sanni Vanhanen (Tappara), Kiira Yrjänen (Kiekko-Espoo).

Päävalmentaja: Pasi Mustonen.

Suomi kohtaa hallitsevan maailmanmestarin Kanadan 11. marraskuuta Helsingissä ja 13. ja 14. marraskuuta Turussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut