Floridan päävalmentaja Joel Quenneville irtisanoutui Chicago Blackhawksin ahdisteluskandaalin takia - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Floridan päävalmentaja Joel Quenneville irtisanoutui Chicago Blackhawksin ahdisteluskandaalin takia

Chicagon seurajohto ei tutkinut ahdistelusyytöksiä 2010, apuvalmentaja jatkoi ahdistelua koulujoukkueissa.

NHL ei ryhdy jatkotoimiin Joel Quennevillea kohtaan, mutta mies ei jatka enää Florida Panthersin päävalmentajana. Kuvassa hän juhlii Stanley Cupin voittoa Chicago Blackhawksin luotsina keväällä 2015.

29.10. 15:34

STT, Miami

NHL-jääkiekkoliigan Florida Panthersin päävalmentaja Joel Quenneville irtisanoutui torstaina. Eron taustalla on Chicago Blackhawksissa vuonna 2010 selvittämättä jäänyt seksuaalinen ahdistelu. Quenneville valmensi Chicagoa 2008–2018.

Quenneville tapasi aiemmin torstaina NHL:n pääkonttorissa New Yorkissa liigan komissaarin Gary Bettmanin ja apulaiskomissaarin Bill Dalyn.

"Tapaamisen jälkeen kaikki osapuolet olivat yksimielisiä siitä, ettei hänen enää ollut sopivaa jatkaa Floridan päävalmentajana”, Bettman sanoi tiedotteessa.

Quenneville sanoi heinäkuussa saaneensa tietää Chicagon ahdisteluepäilyistä vasta tämän vuoden kesällä median kautta, mutta tällä viikolla julki tulleet tiedot ovat ristiriidassa tämän väitteen kanssa.

Bettmanin mukaan NHL ei ryhdy jatkotoimiin Quennevillea kohtaan.

"Mutta jos hän haluaa tulevaisuudessa palata jossakin roolissa liigaan, minun täytyy tavata hänet etukäteen varmistaakseni, missä tilanteessa uusi työ olisi sopivaa”, Bettman ilmoitti.

Myös Chicagon GM jätti paikkansa

Quennevillen irtisanoutumisen taustalla on viime keväänä nostettu oikeuskanne. Tuolloin vielä nimettömänä pysynyt Blackhawksin entinen pelaaja haastoi seuran oikeuteen kertoen videovalmentaja Brad Aldrichin syyllistyneen seksuaaliseen häirintään kahta pelaajaa kohtaan vuonna 2010.

Tämän viikon keskiviikkona tuli julki, että oikeuskanteen nostanut ex-pelaaja on Kyle Beach.

Beachin kanne johti riippumattomaan tutkimusraporttiin, jonka teki juristi ja entinen liittovaltion syyttäjä Reid Schar. Raportin tultua julki aiemmin tällä viikolla Blackhawksin general manager Stan Bowman ja hallintojohtaja Al MacIsaac erosivat tehtävistään. Bowman irtisanoutui myös Yhdysvaltain ensi talven olympiajoukkueen general managerin tehtävästä.

Raportin mukaan Chicagon seurajohto sai tietää syytöksistä Aldrichia kohtaan, mutta antoi Aldrichille mahdollisuuden erota, eikä tutkinut syytöksiä, kun Aldrich irtisanoutui itse.

Tutkimusraportin mukaan myös päävalmentaja Joel Quenneville oli toukokuussa 2010 läsnä kokouksessa, jossa seurajohto kertoi Aldrichin lähestyneen pelaajaa seksuaalisesti. Chicagon seurajohto piti kuitenkin tärkeämpänä keskittyä kevään 2010 pudotuspeleihin.

Seura ei ilmoittanut ahdisteluepäilyistä poliisille

Tutkimusraportin mukaan Kyle Beachin lisäksi toinenkin Blackhawksin pelaaja joutui Aldrichin ahdistelun kohteeksi. Blackhawks ei ilmoittanut ahdisteluepäilyistä poliisille eikä NHL:lle.

Seuran passiivisuudella oli ikävät seuraukset, uutisoi New York Times. Kun Blackhawks oli voittanut Stanley Cupin kesällä 2010, ahdistelusta syytetty apuvalmentaja Aldrich lähenteli ja kosketteli seurassa toiminutta harjoittelijaa voittojuhlissa.

Blackhawksista lähdettyään Aldrich jatkoi työskentelyä jääkiekon parissa yliopisto- ja lukiojoukkueissa. Vuonna 2013 hän tunnusti olleensa sukupuolisuhteessa alaikäisen kanssa toimiessaan lukiovalmentajana Michiganin osavaltiossa. Aldrich sai oikeudessa tuomion ja on edelleen osavaltion seksuaalirikollisrekisterissä.

Entinen lukiojääkiekkoilija on myös nostanut oikeuskanteen Blackhawksia vastaan, koska katsoo Blackhawksin Aldrichille antamien suosituksien mahdollistaneen valmennustehtävät koulujoukkueissa vielä irtisanoutumisen jälkeenkin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut