Kanada valtasi paikan MM-turnauksen loppuottelusta, USA taipui yllättävän helposti - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Kanada valtasi paikan MM-turnauksen loppuottelusta, USA taipui yllättävän helposti

Calgaryn hyökkääjä Andrew Magniapane oli ottelun hahmo kahdella osumallaan.

Kanadan Andrew Mangiapane (vas.) juhlii Connor Brownin ja Troy Stecherin kanssa Mangiapanen tekemää 3-1-maalia.

5.6. 19:25

Riika

Kanada pelaa jääkiekon MM-turnauksen loppuottelussa, kun se voitti välierässä Riian areenassa USA:n 4-2.

Andrew Mangiapane vei päivän toisella maalillaan Kanadan 3–1-johtoon aivan viimeisen erän alussa. Hän ehti tehdä Kanadan toisen maalin toisen erän alussa. Justin Danforth viimeisteli viimeisen maalin USA:n tyhjään kehikkoon.

Vielä siinä vaiheessa USA:n tilanne sai toivoa, Sasha Chmelevski kavensi tilanteen 2–3:een, kun vajaat neljä minuuttia oli pelattuna kolmatta erää.

Kanadan voitto tarkoittaa, että se kohtaa loppuottelussa joko Saksan tai Suomen.

Kahden maalin Mangiapane on täysverinen NHL-hyökkääjä Calgarystä. Kahdella viime kaudella hän teki yhteensä 35 maalia. Ihan tähtistatukseen siellä ei pääse, mutta toiseen tai kolmanteen aaltoon.

Kanadan päävalmentaja Gerard Gallant kehui Mangiapanea joka käänteentekeväksi pelaajaksi heille. ”Hänellä oli hyvä kausi alla NHL:ssä.”

Hyökkääjä Nick Paul kuvasi Kanadan tarinaa kohti finaalia yhteiseksi kasvuksi kuplaolosuhteissa.

– Harjoiteltiin yhdessä, ja mitä enemmän pääsimme harjoittelemaan sen paremmin aloimme tuntea toisiamme, Paul sanoi.

Korttipeli oli yksi yhdistävä tekijä kuplaolosuhteissa, ja sitä samaa reseptiä on käyttänyt Suomikin.

Ainakaan ensimmäisestä semifinaalista ei tullut yleisömenestystä. Katsomoon oli levitetty yksinäinen Kanadan lippu, joku paukutti väsyneesti rumpua ja kaikista muista oli vaikea tunnistaa, olivatko he kutsuvieraita vai omalla rahalla lippunsa ostaneita katsojia.

Oli miten oli, heitäkään ei ollut kuin kourallinen tai kaksi. Hyvin, hyvin harvalla latvialaisella olisi varaa maksaa 220 euroa välierän pääsylipuista. Eikä oma joukkue ole edes mukana.

Andrew Mangiapanen näyttävä harhautus toi Kanadalle 3-1-johdon. Hän ohitti USA:n maalivahdin Cal Petersenin.

Yhdysvaltojen piti olla ottelun suuri suosikki, mutta peli näytti toista.

Toinen erä viimeistään vahvisti sen käsityksen, että Kanada tosiaan haluaa MM-finaaliin. Ja sinne se menikin.

Kanadalaisten pitäisi olla jo pelaamassa golfia, ottamassa aurinkoa, grillaamassa.

Joukkue hävisi alkusarjassa kolme ensimmäistä ottelua, eikä ennen Kanadaa mikään joukkue ollut selviytynyt välieriin tuollaisen alun jälkeen.

– Olimme pettyneitä emmekä halunneet sellaista alkua, mutta niin vain käy joskus, päävalmentaja Gallant viittasi kolmeen tappioon.

– Kävimme sen jälkeen asiat läpi ja puhuimme, että meillä 12 pistettä vielä mahdollisuus saada.

Leijonilla oli tilaisuus heittää keskinäisessä ottelussa Kanada ulos turnauksesta. Ei onnistunut. Jos sen jälkeen Saksa ja Latvia olisivat pelanneet tasan, olisi Kanada lähtenyt matkoihinsa.

Gallant sanoi, ettei heille ole väliä, kumpi tulee vastaan loppuottelussa, Suomi vai Saksa.

– Meillä on iso työ pelata Saksaa tai Suomea vastaan. Siitä tulee taistelu. Tietenkin ottaisimme mielellämme kultaa, mutta siihen täytyy tehdä todella paljon töitä.

Yhdysvallat aloitti ottelun erikoisesti. Joukkue puolusti keskialuetta, pelaajat valuivat alas omalle alueelle eikä karvauksesta ollut tietoakaan.

Aloitus sopi hyvin Kanadalle. Joukkue otti pelin haltuun, ja yhdestä lukuisista hyökkäyksistä tuli avausmaali. Puolustaja Sean Walker nousi ylös, ja laukauksen paluukiekosta Brandon Pirri niittasi kanadalaiset johtoon.

Maali oli sekä helppo että tyypillinen kanadalaisille, jotka iskevät ottelusta toiseen aktiivisesti irtokiekkoihin.

Pirri edustaa myös Riiassa pelaavaa Kanadaa tyypillisimmillään. Hän on pelannut 13 kautta NHL:ssä, mutta niistä peräti kahdeksan seilaten NHL:n ja farmiliiga AHL:n väliä.

Erittäin harvat eurooppalaiset jaksavat tällaista pomputtamista ja valitsevat sen sijaan itäliiga KHL:n tai jonkin muu vanhan mantereen sarjoista.

Kun kello juoksi ensimmäisessä erässä, alkoivat yhdysvaltalaiset luistella ja tarrautua omaan pelitapaansa. Colin Blackwellin ohjausmaali Christian Wolaninin siniviivalaukaukseen oli vain ajan kysymys.

Tasoitus oli ajassa 17.17, ja melko tarkalleen siitä loppuun USA juoksutti Kanadaa kaukalossa kuin narun päässä.

Kanada otti erien alut haltuun, niin kävi myös toisessa. Paras tapa tyrehdyttää USA:n nopea pelaaminen oli iskeä ylhäältä, ja juuri siihen kanadalaiset pyrkivät.

Kolmannessa erässä Kanada piti lähinnä otteet itsellään ja kontrolloi peliä. Tulos näkyi ja heidän turnaus jatkuu MM-finaalissa.

Alkulohkossa USA murskasi Kanadan 5–1, mutta välierässä sellaisesta rallattelusta ei ollut tietoakaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: