Ikimuistoiset tuplajuhlat keväällä 2006 – Lordin sensaatiomainen euroviisuvoitto toi lisäpotkua Leijonien pronssijahtiin - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Ikimuistoiset tuplajuhlat keväällä 2006 – Lordin sensaatiomainen euroviisuvoitto toi lisäpotkua Leijonien pronssijahtiin

Pankin räjäyttänyt Hard Rock Hallelujah inspiroi Suomen tyrmäävään voittoon Kanadasta.

Tästä se alkoi. Lordin voiton inspiroimat suomalaispelaajat ovat upottaneet kiekon ensimmäisen kerran Kanadan verkkoon. Maalintekijä Tomi Kallio (keskellä) tuulettaa pronssin kiilto silmissä.

21.5. 18:26

Leijonien päävalmentaja Erkka Westerlund sai yllättävää apua Riian edellisen MM-turnauksen pronssiotteluun keväällä 2006.

Sitä tarjosi euroviisujen pankin räjäyttänyt Lordi.

Rovaniemeläisen hirviöryhmän esittämä Hard Rock Hallelujah keräsi käsittämättömän suosion edellisyön pikkutunneilla ja voitti suositun laulukilpailun ennätysmäisellä 44 pisteen erolla seuraavaan.

Tomi Putaansuun johtaman yhtyeen sensaatiomainen temppu toi uutta inspiraatiota kiekkomaajoukkueeseen lauantain lamaannuttaneen välierätappion jälkeen.

Finaalipaikka oli jo petattu Suomelle Riku Hahlin onnekkaan johto-osuman jälkeen, mutta sen jälkeen peli luisui Tshekin käsiin.

Häviö kirpaisi syvältä ja vaati Westerlundin johtamalta valmennusryhmältä kovaa pumppaustyötä, jotta ryhmä saatiin ladattua mitalijahtiin vielä kerran.

Lordin esimerkki tuli hankalaan tilanteeseen kuin taivaan lahjana.

– Välieräpettymys hautautui Lordin euroviisuvoiton mukana, Hahl myönsi MTV3:n Mitalivuodet-sarjassa.

Lordille järjestetty kansanjuhla keräsi Kauppatorille peräti 90 000 ihmistä.

Takavuosina tuntui siltä, että Leijonien ensimmäistä maailmanmestaruutta pitää odottaa ikuisuus.

Täysosuma oli kuitenkin paljon lähempänä kuin euroviisuissa. Ennen sanottiin, että helvetti jäätyy ennen kuin Suomi voittaa euroviisut.

Tältä pohjalta Lordin temppu oli järisyttävä jymypaukku – eikä pisteylivoimaa pysty kuvailemaan enää millään superlatiiveilla.

Lordin voitto sinetöityi Ateenan huumaavassa tunnelmassa vasta pitkälti puolenyön jälkeen. Kun perään tulivat viralliset seremoniat, Putaansuu ja kumppanit pääsivät avaamaan viskipullon korkin vasta aamuneljältä.

– Kyllä mekin saatiin aikaiseksi ihan hyvät bileet, Hahl totesi.

Lue lisää: Leijoniin palannut Petri Kontiola tiedostaa, että MM-turnaus voi olla uran viimeinen – ”Ensi kevään kotikisoihin ehkä vapaaehtoistyöntekijänä”

Leijonat ansaitsi juhlansa tyrmättyään Kanadan pronssiottelussa 5–0 ja osoitettuaan suurta ammattiylpeyttä. Samalla Suomi kuittasi jatkolohkotappionsa ja palasi mitalikantaan neljän vuoden tauon jälkeen.

Kun Torinosta tuli kolme kuukautta aiemmin olympiahopeaa, Leijonien kausi oli kahta ottelua vaille täysosuma.

Torinossa mestaruusunelman murskasi Ruotsi ja Riiassa Tshekki.

Lordin täysosuma kosketti suomalaisia yhtä laajasti kuin kevään 1995 ensimmäinen jääkiekon maailmanmestaruus. Epävirallisten laskelmien mukaan Kauppatorille kokoontui molemmilla kerroilla noin 90 000 riemuitsevaa ihmistä.

Monet ovat sitä mieltä, että MM-kultajuhlien väkimäärä oli todellisuudessa vielä suurempi.

Lue lisää: Jääkiekon MM-kisat alkavat Latviassa koronatauon jälkeen – Suomi puolustaa mestaruutta kahden vuoden takaa

Molempien juhlien teemaksi nousi traumasta vapautuminen.

Kiekkoilijat tuotiin yleisön eteen heti Tukholman MM-finaalin jälkeisenä päivänä. Lordin kansanjuhla järjestettiin voiton jälkeisenä perjantaina. Vielä viisuyönä ei nähty suurta rynnäkköä.

Nyt on edessä sama viikonloppu kuin kevään 2006 tuplajuhlissa. Euroviisuvoittaja ratkaistaan tutusti myöhään lauantai-iltana – tällä kerralla Rotterdamissa. Sen sijaan ennätysmäisen myöhäiseen ajankohtaan siirretyt jääkiekon MM-kilpailut lähtevät vasta käyntiin – taas Riiassa.

Lue lisää: Uusiiko Leijonat kahden vuoden takaisen ihmeensä? Suomesta on vedettävissä paljon yhtäläisyyksiä kultaryhmään, mutta ympärillä on kaikki toisin

Oululaisyhtye Blind Channel valtasi jo finaalipaikan ja lähtee kamppailemaan kärkisijoista kappaleella Dark Side.

Sen sijaan maailmanmestaruutta puolustava Leijona-ryhmä hakee viikonloppuna vasta askelmerkkejä Yhdysvaltoja ja aina yhtä ihanaa Kazakstania vastaan.

Kenties pelaajat seuraavat euroviisuja hotellihuoneessaan, koska kuplaolojen ajanviettovaihtoehdot ovat vähissä.

Lue lisää: Kisat ilman karnevaaleja – Niko Ojamäki odottaa Riiassa arjen alkamista

Unelmaviikonloppu 2006

Euroviisut (Ateena):

1) Suomi 292

2) Venäjä 248

3) Bosnia-Hertsegovina 229

4) Romania 172, 5) Ruotsi 170, 6) Liettua 162, 7) Ukraina 145, 8) Armenia 129, 9) Kreikka 128, 10) Irlanti 93.

MM-jääkiekko (Riika):

1) Ruotsi

2) Tshekki

3) Suomi

4) Kanada, 5) Venäjä, 6) Valko-Venäjä, 7) USA, 8) Slovakia, 9) Sveitsi, 10) Latvia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: