Pelaajat kiittelivät ja säästyivät vaikealta päätökseltä, kun kisat vietiin Valko-Venäjältä: ”Onneksi ei tarvitse sellaista enää miettiä” - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Pelaajat kiittelivät ja säästyivät vaikealta päätökseltä, kun kisat vietiin Valko-Venäjältä: ”Onneksi ei tarvitse sellaista enää miettiä”

Mikäli Valko-Venäjä olisi järjestänyt keväällä jääkiekon MM-kisat, pelaajat olisivat joutuneet miettimään, onko niihin osallistuminen sopivaa.

Leijonien kapteenina toiminut Marko Anttila uskoo, että IIHF teki oikean ratkaisun siirtäessään MM-kisat pois Valko-Venäjältä.

19.1. 17:33

Leijonien kapteeni Marko Anttila pitää hyvänä ratkaisuna, että jääkiekon MM-turnaus otettiin pois Valko-Venäjältä.

Kisojen siirtäminen on pyörinyt julkisuudessa alkusyksystä maan manipuloiduista presidentinvaaleista lähtien ja keskusvallan väkivaltaisesta kohtelusta omia kansalaisiaan kohtaan.

Kansainväliseltä jääkiekkoliitolta (IIHF) kesti lopullisen päätöksen tekeminen pitkään, mutta Anttilan mukaan se ei tullut pelaajien kannalta liian myöhään.

– Totta kai se varmasti oli oikea päätös, kun on se tilanne, mikä siellä on. Hyvä, että tuli päätös näinkin aikaisin, Anttila sanoi.

– Kukaan ei varmaankaan mieti vielä MM-kisoja, ja kaudet ovat aika pahasti kesken.

Anttila toimi maajoukkueen kapteenina Bratislavassa 2019, kun Suomi voitti kultaa edellisessä MM-turnauksessa. Viime vuodet kisat jäivät pelaamatta koronaviruksen takia.

Aikaisin syksyllä Anttila törmäsi vahvasti Valko-Venäjään liittyviin kysymyksiin, kun Jokerien piti aloittaa KHL-kautensa Minskissä paikallista Dinamoa vastaan.

Jokerit peruutti matkansa lähtöpäivänä, jonka jälkeen ottelu merkittiin joukkueen tappioksi.

Valko-Venäjän tapahtumat ovat sivunneet jääkiekkomaailmaa siitä lähtien hyvinkin tiiviisti.

Olisitko lähtenyt Valko-Venäjälle pelaamaan, jos MM-turnausta olisi pelattu siellä keväällä?

– Onneksi ei tarvitse sellaista enää miettiä, eikä tiedä, mikä olisi tilanne ollut silloin. Turha miettiä semmoisia. Sinänsä hyvä päätös.

HIFK:n kapteeni Jere Sallinen on Anttilan tapaan hallitseva maailmanmestari ja Leijona-kapteeni marraskuun Karjala-turnauksesta.

Sallinen sanoo suoraan, että Valko-Venäjän tilanteen seuraaminen ei ole ollut hänelle päällimmäisenä kohteena.

– Sen, mitä olen ohisilmällä lukenut, eiköhän se ihan oikea päätös ollut, Sallinen sanoi.

– Onhan siellä sekava tilanne, ja siinä mielessä oli oikea päätös.

– Aika moni keskittyy tällä hetkellä seurajoukkuepeleihin, ja MM-kisat ja muut ovat sitten vasta kauden jälkeen mielessä.

Sallinen sanoi, että koko Valko-Venäjän tapaus on ollut pelaajien kesken aika harvoin puheenaiheena.

– Pukukopissa puhutaan kaikesta, ja on se joskus ollut esillä. En ole hirveästi henkilökohtaisesti paneutunut asiaan, mutta aika sekavan oloista näyttää olevan, eikä se ole turvallisemmastakaan päästä.

Ilveksen kapteeni Eemeli Suomi ei ole koskaan pelannut MM-kisoissa, maajoukkueessa kylläkin.

Suomi kuuluu vahvoihin MM-ehdokkaisiin keväällä, kun NHL:stä ei välttämättä tule suurta ryntäystä Latviaan. Suomi myöntää, että MM-joukkueeseen pääsy on yksi uran tavoitteista.

– Olen aika huonosti perillä, mutta mitä olen vähän lukenut, olen ymmärtänyt, että ihan hyvä päätös.

Eemeli Suomelle on mahdoton kysymys, olisiko hän lähtenyt MM-kisoihin, jos ne olisi pelattu Valko-Venäjällä.

– Hienoa olisi joskus päästä kisoihin. Se on unelma.

Suomen jääkiekkoilijat ry:n eli pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt seurasi tyytyväisenä kisapäätöksen ratkeamista.

– Kyllä se oli meidän toiveemme syksyllä, jos tilanne ei oleellisesti muutu maassa. Ja nyt se ei ole oleellisesti muuttunut, Ramstedt sanoi kisojen siirtämisestä.

– Hyvä tilanne, että saatiin päätös kohtuullisen aikaisin tammikuussa. Olisi sen päätöksen voinut aikaisemminkin saada, mutta ymmärrän, ettei kisojen siirtäminen yhtäkkiä ole niin yksinkertaista.

Ramstedt on luonnollisesti seurannut tarkasti tapahtumia muutenkin kuin uuden luottamustoimensa takia.

Osalla IIHF:n hallituksen jäsenistä oli pitkään kanta, ettei kisoja pitäisi järjestää Minskissä.

Juuri ennen lopullista päätöstä tuli uutinen, että MM-turnauksen pitkäaikainen pääsponsori Skoda vetäytyy keulapaikalta, jos kisoja ei oteta pois Valko-Venäjältä.

– En usko, että Skodalla on ollut mitään tekemistä päätöksen kanssa. Tämä on ollut niin pitkä paine syksystä asti monelta taholta. IIHF:n hallituksen kokous oli päätetty jo hyvissä ajoin, ja se oli varmaan Skodallakin tiedossa käytännössä etukäteen.

– Ei sillä ole näin myöhäisessä vaiheessa enää merkitystä. Muut asiat ovat luoneet paineen päätökseen.

Nyt on selvää, että Valko-Venäjällä ei pelata keväällä MM-kiekkoa, mutta alkuperäinen toinen kisajärjestäjä Latvia järjestää turnauksen tai puolet siitä.

Kevään MM-turnaus on Ramstedtin mielestä hankala. Nykyinen kisojen aikataulu ajoittuu toukokuun loppuun ja kesäkuun alkuun.

Pelaajien edustaja Ramstedt kantaa huolta mahdollisista päällekkäisyyksistä kevään taittuessa kesäksi.

Sen lisäksi, että Valko-Venäjän tapaus on häirinnyt MM-valmisteluja, koronaviruksen uhka on edelleen suuri kaiken urheilun yllä.

– Saattaa olla, että Euroopassa pelataan monia kansallisia sarjoja päällekkäin. Se aiheuttaa ison ongelman, kuka päättää, missä pelaajat pelaavat. Pelaavatko he finaaleja kansallisessa sarjassa vai samaan aikaan MM-kisoissa?

– Voisi miettiä, voisiko MM-kisat olla World Cup -tyylisesti elokuussa, kun sarjat eivät ole käynnissä, eikä todennäköisesti pelata NHL:ää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: