Valko-Venäjä paheksuu jääkiekon MM-kisojen viemistä pois Minskistä - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Valko-Venäjä paheksuu jääkiekon MM-kisojen viemistä pois Minskistä

Kuvituskuva.

19.1. 15:09 | Päivitetty 19.1. 17:19

Minsk

Jääkiekon miesten MM-kisat maanantaina menettänyt Valko-Venäjä paheksuu Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n päätöstä vetää turnaus pois Minskistä. Minskin MM-kisojen järjestelytoimikunta esitti tiistaina näkemyksensä Valko-Venäjän hallituksen verkkosivustolla.

Kisajärjestäjät pitävät MM-turnauksen perumista Valko-Venäjällä perusteettomana.

– Tämä päätös luo ennakkotapauksen, jossa maita ja ihmisiä yhdistäviksi luodut urheilutapahtumat voivat kääntyä eripuran ja paineen välineeksi miellyttää poliittisten demagogien (kansankiihottajien) intressejä, kisajärjestäjien kannanotossa todetaan.

IIHF ilmoitti maanantaina, että Valko-Venäjällä ei ensi touko-kesäkuussa järjestetä MM-kisoja. IIHF perusteli päätöstä virallisesti turvallisuussyillä, mutta verhotummin syynä olivat Valko-Venäjän toistuvat ihmisoikeusrikkomukset.

MM-kisat oli alun perin määrä pelata Valko-Venäjällä ja Latviassa. Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n mukaan Latvian asemaa pitää pohtia, koska kyseessä oli Valko-Venäjän ja Latvian yhteisisännyys.

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics kertoi maanantaina, että maa harkitsee kisojen järjestämistä yksin, jos se on mahdollista.

”Tänään juhlitte voittoa”

Valko-Venäjän oppositio on protestoinut kuukausia sen jälkeen, kun maan itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka ilmoittautui vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien voittajaksi elokuussa.

Päätöstä ottaa MM-isännyys Valko-Venäjältä ovat kiittäneet niin Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kuin useat tahot eri maissa.

Turnauksen pitkäaikainen ja näkyvin sponsori Skoda kertoi viime viikolla vetäytyvänsä MM-yhteistyökumppanuudesta, jos Valko-Venäjä olisi säilyttänyt kisaisännyytensä.

Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Dmitri Baskov kritisoi tiistaina voimakkaasti niitä valkovenäläisiä urheilijoita, jotka ovat vaatineet kansainvälisten kisojen kieltämistä maalta, kunnes Lukashenka astuu sivuun.

– Tänään juhlitte voittoa samalla, kun otatte todellisen juhlan pois Valko-Venäjän kansalta. Tämän jälkeen teitä ei voi kutsua valkovenäläisiksi, olette pettureita, Baskov jyrisi.

Juttua päivitetty 19.1. kello 17.17.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: