Realismi pakotti Liigan yllätyspäätökseen aikaistaa sarjan jatkamista ilman yleisöä – ”Tässä maailmassa mikään ei ole kiveen hakattua” - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Realismi pakotti Liigan yllätyspäätökseen aikaistaa sarjan jatkamista ilman yleisöä – ”Tässä maailmassa mikään ei ole kiveen hakattua”

Runkosarjan otteluohjelma uhkaa ruuhkautua pahasti kevätkaudella.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoo, ettei rahakas tv-sopimus aiheuttanut varsinaisesti painetta aikaistaa sarjan jatkamista.

14.12.2020 19:08

Helsinki

Koronarajoitusten jääkiekkoliigassa aiheuttama kolmen ja puolen viikon sarjatauko lyhentyi kahteen viikkoon. Joulukuun alussa tauonnut Liiga jatkuu keskiviikkona Lahdessa Pelicans–TPS-ottelulla tyhjille katsomoille.

Liiga tiedotti viikonloppuna yllättäen, että sarja jatkuu vuoden loppuun niin, että 15 ottelua pelataan ilman yleisöä. Liigalla on televisiointisopimus, josta kukin pääsarjaseura saa noin 1,5 miljoonan euron siivun.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoi kuitenkin, ettei rahakas tv-sopimus aiheuttanut varsinaisesti painetta aikaistaa sarjan jatkamista.

– Ratkaisevinta jatkopäätöksen kannalta oli, että joulukuun alussa toimintamme leikanneet voimakkaat koronarajoitukset jatkuvat loppiaisen yli tammikuulle. Siinä olisi tullut jopa puolentoista kuukauden katkos, ja sarjan käynnistämisessä olisi sen jälkeen omat ongelmansa, Kallioniemi sanoi.

Päätöksen tyhjille katsomoille pelaamisesta tekivät liigaseurat kokouksessaan viime perjantaina.

Tavoitteena yhä täysi runkosarja

Viidentoista liigapelin joulupaketti keventää edes hieman painetta kevätkauden ruuhkaisessa otteluohjelmassa. Kalenterista tosin karsittiin tapaninpäivälle aiottu seitsemän ottelun kierros.

– Haluamme peluuttaa otteluita joulukuussa pois, koska meillä on tarkoitus pelata täysi 60 kierroksen runkosarja, Kallioniemi perusteli.

Runkosarja venyy alun perin päätepisteeksi aiotun maaliskuun lopun sijasta huhtikuulle.

Koronatilanteen kehityksen ennustaminen on vielä yli kaksi viikkoa ennen vuodenvaihdetta mahdotonta. Liiga on varautunut kaikkeen, jopa tyhjille katsomoille pelaamiseen tammikuussakin, vaikka se tekee seurojen taloudelle kipeää.

– Tässä maailmassa mikään ei ole kiveen hakattua. Kun olemme voimakkaiden koronarajoitusten armoilla, täytyy koettaa joustavasti selvittää vaihtoehdot ja valita jokaisessa tilanteessa paras vaihtoehto, Kallioniemi sanoi.

Halliravintolat yleisökäyttöön?

Kauan liigaseurojen talous ei kestä jäähallien lehterien pitämistä tyhjillään.

– Yksittäisen kotiottelun pelaamisesta tulee meille kymmenien tuhansien eurojen järjestämiskulut. Kun liikevaihtomme pyöri viime vuonna 8,2 miljoonan euron tienoilla, joudumme nyt raapimaan summasta melkein pari miljoonaa päältä pois, Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen kertoi.

Pelicansin ilmoitettu kotipelien yleisökeskiarvo syyskaudella on 1 831 katsojaa. Kuluja hieman peittääkseen lahtelaisseura on myynyt kannattajilleen digitaalisia lippuja.

Kallioniemi väläytteli viikonloppuna, että liigaseurat ottaisivat viranomaisluvan saadessaan otteluissaan hyötykäyttöön hallien ravintolat ja aitiot. Niitä yleisörajoitukset eivät koske yhtä tiukasti kuin urheilukatsomoita.

– Ravintoloiden ja aitioiden käyttö tuli meidänkin työkalupakkiin ensimmäisenä. Selvitämme asiaa alueellisten valvontaviranomaisten kanssa ja odotamme päätöstä niiltä, Pelicansin Pöyhönen kuvaili.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: