NHL kaavailee ”hybridikuplia” ja yrittää löytää ratkaisuja, joilla nostaa koronaviruspandemian nakertamia katsojalukujaan - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

NHL kaavailee ”hybridikuplia” ja yrittää löytää ratkaisuja, joilla nostaa koronaviruspandemian nakertamia katsojalukujaan

Joukkueet saattavat kiekkoilla alkavan liigakauden ottelut 10-12 päivän ryppäissä – välissä lomaviikko.

Seuraava NHL-kausi käynnistyy 1. tammikuuta 2021, jos suunnitelmat hyväksytään. Kuvassa NHL:n komissaari Gary Bettman.

11.11.2020 16:51

STT, New York

NHL-jääkiekkoliigan komissaari Gary Bettman kertoi tiistaina, että kaudelle 2020–21 kaavaillaan koronapandemian takia rajoitettua otteluohjelmaa ja joukkueiden kestoltaan lyhyitä eristysjaksoja, "hybridikuplia".

Viime kauden pudotuspelit järjestettiin Edmontonin ja Toronton kahdessa "kuplassa", joissa sarja saatettiin loppuun ympäristöstä eristettynä heinä–syyskuussa. Pelaajia ei voi kuitenkaan eristää koko kaudeksi, Bettman korosti.

Liiga selvittää, miten ensi kauden pelit voitaisiin järjestää turvallisesti kunkin joukkueen kotikentällä paikallisista viranomaismääräyksistä riippuen yleisön ollessa läsnä tai ilman yleisöä.

"Hybridikuplassa" kukin joukkue pelaisi eristyksessä otteluryppään 10–12 päivässä, ja pelaajat pääsisivät ottelujaksojen jälkeen viikoksi kotiin.

– Tällä tavalla pelaajilla olisi tilaisuus viettää aikaa perheidensä kanssa. Käytössä olisivat koronatestit sekä muut tarvittavat turvatoimet, Bettman kertoi NHL:n nettisivuilla.

– Tämä ei ole aivan niin tehokas kuin varsinainen kupla. Uskomme silti, että pystymme tällä tavalla minimoimaan riskit käytännöllisesti ja järkevästi. Tästä olemme keskustelleet.

Matkustusta pitää rajoittaa

Kausi pyritään aloittamaan 1. tammikuuta. Sitä ennen liigajohdon, liigan omistajien ja pelaajayhdistyksen täytyy hyväksyä suunnitelmat.

Kauden jatkoon harkitaan vaihtoehtoisia suunnitelmia, jotta se voidaan saattaa loppuun muuttuvan koronatilanteen ehdoilla.

Avoimia kysymyksiä on useita, kuten Kanadan ja Yhdysvaltain välinen välttämätön matkustus.

– On tietenkin selvää, ettemme siirrä kaikkia kanadalaisjoukkueita rajan eteläpuolelle. Sille pitää keksiä vaihtoehto, Bettman totesi.

– Pitää selvittää myös karanteenisäännöt, jotka koskevat matkustusta Yhdysvaltain osavaltioiden välillä.

Lisäksi peliohjelma saatetaan muokata divisioonakeskeiseksi matkustuksen minimoimiseksi.

– Ei ole järkevää, että joukkueet matkustelisivat esimerkiksi Floridan ja Kalifornian väliä, Bettman huomautti.

– Tähän täytyy miettiä ainakin väliaikainen ratkaisu.

Iso maali kaudessa 2021–22

NHL:n johtoa askarruttavat myös tv-katsojien romahtaneet katsojaluvut pudotuspeleissä. Ilmiö oli samanlainen myös Pohjois-Amerikan muissa urheilusarjoissa.

Bettmanin mukaan syitä on kaksi. Tunnelma ei välittynyt televisiolähetyksiin tavalliseen tapaan, kun ottelut pelattiin ilman yleisöä, eivätkä vähemmän lajiin sitoutuneet katsojat halunneet seurata jääkiekkoa kesäaikaan.

– Yritämme löytää ratkaisut kaikkiin kysymyksiin mahdollisimman nopeasti. Lopullinen päämäärämme on saattaa ensi kausi loppuun ennen heinäkuuta, jotta seuraava kausi pelattaisiin perinteiseen tapaan ja normaalissa aikataulussa ensi syksystä lähtien.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut