Kolme pointtia Suomi–Ranska-peliin - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Kaksi vuotta sitten Ranska piti Suomea pilkkanaan – Kuinka Leijonien kone käy tosipelejä odotellessa?

Suomi pelaa tänään alkulohkon toiseksi viimeisen ottelunsa. Taistelu Ranskaa vastaan alkaa kello 21.15

Charles Bertrand avasi MM-kisojen maalihanansa uransa viidensissä kisoissa.

19.5.2019 15:32 | Päivitetty 19.5.2019 15:40

Puolivälieräpaikkansa jo varmistaneella Suomella on alkusarjassa vielä kaksi ottelua: tänään joukkue kohtaa Ranskan ja tiistaina Saksan.

Seuraavassa kolme huomiota illan Ranska-peliin.

1) Joko puolivälierä on mielessä?

– Pelipäivä on pelipäivä. Lataus on aina sama, oli vastus mikä tahansa, vakuutti Leijonien Sakari Manninen sunnuntain aamuharjoitusten jälkeen.

Niin pelaajat ja valmentajat aina sanovat. Vastustajan kunnioittaminen ja kehuminen kuuluvat etikettiin.

Jukka Jalosen Leijonat on jo varmistanut puolivälieräpaikkansa.

Silti hieman panoksettomista otteluista ennen niitä tosipelejä tulee usein henkisiä lässähdyksiä. Lataukseen ei välttämättä auta sekään, että edellisessä pelissä Britanniaa vastaan ei tarvinnut painaa kaasua pohjaan. Alitajuntaan voi hiipiä ajatuksia, ettei tarvitse tänäänkään.

Eikä välttämättä tarvitsekaan. Toistaiseksi Suomi on pystynyt hyvässä mielessä varsin konemaiseen suorittamiseen. Onnistumiset tai takaiskut eivät ole paljon hetkauttaneet eivätkä vaikuttaneet pelaamiseen. Kenties kone käy kauniisti myös ilman suuria panoksia.

Toki pieniä panoksia vielä löytyy. Lohkovoitto on Leijonien omissa käsissä. Sekin varmasti kiinnostaa, vaikka lohkovoitto ei itsessään tuo juuri mitään eikä edes takaa helppoa vastusta puolivälierään.

2) Ranska pelaa sarjapaikasta

Kaksi vuotta sitten Pariisissa Ranska voitti Suomen ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran.

Kun Suomi ja Ranska kohtasivat edellisen kerran, tuloksena oli jättiyllätys: Ranska voitti 5–1.

Jos Ranska järjestäisi jättiyllätyksen myös tänään, se varmistaisi sarjapaikkansa jo ennen päätöskierroksen Britannia-peliä.

Kahden vuoden takaisia kotikisoja enempää ranskalaiset eivät pysty ammentamaan uskoa historiasta. Maat ovat pelanneet vastakkain 19 A-maaottelua, voitot ovat Suomelle 18–1 ja maalit 108–22.

Ranskalla on joukkueessa peräti kuusi Suomesta liigajäiltä tuttua pelaajaa: Alexandre Texier, Charles Bertrand, Damien Fleury, Valentin Claireaux, Anthony Guttig ja Sebastian Ylönen.

KalPassa kehittynyt Texier ehti liigakauden jälkeen esittää lupaavia otteita NHL-seura Columbuksessa.

Liigassa maalikuninkuuden voittanut Bertrand on puolestaan saanut Slovakian kisoissa yhden taakan pois harteiltaan: Hyökkääjä teki avausottelussa Tanskaa vastaan maalin. Se oli laiturin uran ensimmäinen osuma MM-kisoissa. Hän on MM-kisoissa viidettä kertaa.

3) Sallinen kolmossentteriksi

Eetu Luostarisen ja Juho Lammikon loukkaantumisten takia sentteripulaan joutunut Leijonat ratkaisi ongelman sijoittamalla monipuolisen luottomiehen Jere Sallisen kolmosketjun sentteriksi.

Luostarisen kisat ovat ohi, mutta Lammikon Leijonat saanee vielä mukaan. Floridan hyökkääjä on ollut harjoituksissa mukana jo kahden päivän ajan.

Kun Sallinen pelaa sunnuntaina tuuraussentterinä kokeneiden Veli-Matti Savinaisen ja Kristian Kuuselan välissä, ongelmia tuskin tulee. Varakapteeni Savinainen on alkukisat tuskaillut maalinteon kanssa. Sunnuntain aamuharjoituksissa hän tuuletti lähes riehakkaasti pariakin onnistumistaan. Siirtyvätkö ne nyt myös peliin?

Arvio: Leijonien kone käy vähintään riittävän kauniisti ja hyvin uomissaan oleva peli jauhaa 4–1-voiton.

Televisio: MTV3 ja maksullinen C More näyttävät suorana kello 21.15 alkavan ottelun.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut