Vehanen siirtyi legendojen joukkoon - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Vehanen siirtyi legendojen joukkoon: ”Tunne oli sanoinkuvaamaton”

Maailmanmestarin silmäkulmaan nousi tippa, kun tuli aika kiittää perhettä.

Petri Vehasen pelipaita jäädytettiin juhlallisin menoin Äijänsuolla.

22.11.2019 21:42

Rauma

Kiekkoleijonille historian toisen maailmanmestaruuden keväällä 2011 torjunut Petri Vehanen sai kasvattajaseuraltaan Rauman Lukolta perjantaina suurimman kunnian, mitä jääkiekkoilija voi saada – Vehasesta tuli kahdeksas pelaaja, jonka pelinumeron 83-vuotias seura jäädytti.

– Minulle tämä on suurin kunnianosoitus, mitä urheilulta voi ylipäätään saada, Vehanen tunnusti liki puolituntiseksi venyneen seremonian jälkeen.

– Tunne oli sanoinkuvaamaton, kun sain olla samaan aikaan jäällä oman lapsuuteni idolien ja mahtavan uran tehneiden herrasmiesten kanssa.

Petri Vehanen oli veikannut ennen perjantaita, että selviäisi pelinumeron jäädyttämisestä ilman tunteiden nousemista pintaan.

Toisin kävi.

Viilipyttymäisenä maalivahtina muistetun raumalaisen silmäkulma kostui, kun hän pääsi kiitospuheessaan perheeseensä asti.

– Kiitos Teija-vaimolleni, kun jaksoit pyörittää perheen arkea. Se antoi minulle mahdollisuuden keskittyä uraani, Vehanen sanoi.

– Kiitos myös vanhemmilleni Ullalle ja Teuvolle, jotka kannustivat, kuljettivat ja kustansivat.

Vehasen tyttäret Kaisa ja Emmi seurasivat paidan jäädytysseremonioita läheltä yhdessä vanhempiensa Teijan ja Petrin kanssa.

Uransa keväällä 2017 Eisbären Berlinin riveissä päättänyt Petri Vehanen ehti pelata yhteensä seitsemässä maassa, mutta SM-liigassa hän edusti pelkästään Lukkoa.

Liigan runkosarjassa hänelle merkittiin kaikkiaan 513 ottelua.

– Tein jo hyvissä ajoin agentilleni selväksi, etten pelaa muualla kuin Lukossa. Se oli lopulta aika helppo päätös. Koen itseni niin perusraumalaiseksi, ettei seuran vaihto tuntunut missään vaiheessa mielekkäältä.

– Jo se oli riittävän outo tunne, kun pelasin Lukkoa vastaan harjoituspelin sekä Lev Prahan että Kazanin paidassa.

Petri Vehanen on siinä mielessä erikoinen pelaaja, ettei hän ole pelannut ikinä myöskään millään muulla pelipaikalla kuin maalivahtina.

Maaliin hän löysi tiensä jo suvisaappaankorkuisena kortteliliigalaisena.

– Aloitustilaisuudessa kysyttiin, kuka haluaisi maaliin ja kun minun kaverini, naapurin Jani meni jonoon, niin seurasin perässä, Vehanen paljastaa.

– Kiitos Raumalaiskiekkoilun Tuelle siitä, että Lukossa kaikki juniorimaalivahdit saavat ilmaiset varusteet. Toinen syy siihen, miksi Raumalta on noussut niin paljon hyviä maalivahteja lienee siinä, että täällä on riittänyt myös esikuvia omasta takaa, Petr Brizan ja Jarmo Myllyksen isoimmiksi idoleikseen nostava Vehanen miettii.

Uransa tärkeimmäksi henkilöksi Vehanen nostaa kuitenkin nykyisin Tseljabinskin Traktorin maalivahteja valmentavan Ari Moisasen.

– Tajusin vasta jälkikäteen, että yksi minun urani taitekohdista oli, kun Mose tuli valmentamaan Lukon B-junioreita. Siinä vaiheessa mentiin molemmat vielä ihan luomupohjalta.

– Yhteistyömme vain tiivistyi, kun Lukko halusi raumalaisen ykkösmaalivahdin vahvistamaan Omat pojat -projektiaan, Vehanen kertaa.

Lukon jäädytetyt pelinumerot

4 Teppo Rastio

4 Jouni Peltonen

7 Matti Keinonen

8 Jorma Vehmanen

13 Jari Torkki

26 Matti Forss

77 Erik Hämäläinen

Loppu on raumalaista ja myös suomalaista jääkiekkohistoriaa.

Maailmanmestaruuden lisäksi Petri Vehanen voitti myös MM-pronssia (2008) ja KHL-liigan mestaruuden (2010).

Tänään hän seuraa Ari Moisasen luistimenjälkiä Lukon A-nuorten maalivahtivalmentajana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: