Sami Aittokallio Ässien maalivahdiksi - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Ässille vihdoin maalivahti: takana lupaava tulevaisuus ja NHL-kokemusta – ”Sami on oppinut suhtautumaan häpeään, kritiikkiin ja virheisiin tavalla, jotka kääntyvät voimavaraksi”

Valtteri Pihlajamäki palaa Mestiksestä Ässien hyökkäykseeen. Hän haluaa seisomakatsomon lemmikiksi. Tommi Laakso pelaa ensi kauden Mestiksessä, mutta tulee sen jälkeen patapaitaan.

Ässien ensi kauden maalivahtikaksikon ensimmäinen palanen on kiinnitetty. 186-senttinen Sami Aittokallio saapuu Poriin. Kuva kaudelta 2015–2016, jolloin maalivahti edusti Kärppiä.

10.5.2019 10:12 | Päivitetty 10.5.2019 10:52

Ässät on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa vihdoin myös maalivahdin.

Porilaisten tolppien väliin saapuu viime kaudella Sportissa torjunut Sami Aittokallio. Hän teki Ässien kanssa kahden vuoden sopimuksen.

– Sami on kokenut ja nähnyt urallaan paljon, mutta hän on vasta lähestymässä parhaita pelivuosiaan. Hän on kypsä analysoimaan omaa tekemistä ja rehellinen omista vahvuuksistaan sekä kehitysalueistaan, Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula kertoo seuran tiedotteessa.

– Sami on oppinut nauttimaan pelaamisesta ja ennen kaikkea suhtautumaan häpeään, kritiikkiin ja virheisiin tavalla, jotka kääntyvät voimavaraksi.

Aittokallio, 26, on Ilveksen kasvatti. Hän kuului nuorena ikäluokkansa lahjakkaimpiin suomalaismaalivahteihin ja hänet nähtiinkin maajoukkuepaidassa kaikissa nuorten ikäluokissa. Colorado Avalanche varasi Aittokallion neljännellä kierroksella vuonna 2010.

Ilveksen liigamiehistössä Aittokallio debytoi 17-vuotiaana. Ensimmäiset liigaminuuttinsa hän sai Porissa, kun nuorukainen vaihdettiin maaliin kesken ottelun. Kausina 2010–2012 hän oli Ilveksen kakkosvahtina, mutta esitti tositoimiin päästessään lupaavia otteita.

Syksyllä 2012 Aittokallio lähti Coloradoon kolmen vuoden tulokassopimuksella. Ensimmäisellä ja toisella kaudella hän pelasi pääosin AHL:ssä, mutta pääsi molempina vuosina kerran maaliin myös NHL-pelissä. Kolmannella sopimuskaudella tamperelainen haki vauhtia jopa ECHL:stä.

Aittokallio palasi Suomeen ja pelasi kaudet 2015–2017 Kärpissä. Kausi 2017–2018 meni Tshekin liigan Sparta Prahassa ja viime kausi siis Vaasassa.

Sportissa Aittokallio torjui 30 ottelussa. Torjuntaprosentiksi tuli 89,5.

– Kävimme Samin ja maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahlin kanssa perusteelliset keskustelut, joissa avasimme näkemyksiä puolin ja toisin maalivahtipelaamisesta. Sami edustaa niitä arvoja, joita haluamme joukkueeseen. Hän on kova urheilija, rehellinen kaveri ja hänellä on intohimoa itsensä kehittämiselle.

Kerttulan mukaan Ässät on pyrkinyt rakentamaan nimenomaan maalivahtikaksikkoa. Siinä taas on painotettu luonteita ja urheilullisuutta.

– Pidän itseäni teknisesti taitavana sekä nopeana maalivahtina. Pyrin pelaamaan rauhallisesti ja näen itseni ikääni suhteutettuna jo paljon nähneenä pelaajana, Aittokallio analysoi Ässien tiedotteessa.

Kehitystyötä

Vauhdikas ja energinen Valtteri Pihlajamäki palaa Poriin. Hänen tavoitteenaan on pelipaikka sekä asema seisomakatsomon lemmikkinä.

Viime kaudella KeuPan riveissä Mestiksen hopeaa voittanut Valtteri Pihlajamäki palaa Ässiin. Hänen vuoden sopimuksessaan on syyskuun loppuun ulottuva koeaika.

– Valtteri on ollut nyt pari kautta poissa Porista. Ensimmäinen Mestis-kausi oli rikkonainen loukkaantumisten vuoksi, mutta viime kaudella hän sai urheilla terveenä ja se näkyi heti myös kehittymisessä, pelaamisessa ja vastuussa.

– Valtteri on luonnekaveri ja se tiedetään täällä Porissa. Hän on periksiantamaton kamppailija, Kerttula arvioi.

Energiahyökkääjä Pihlajamäki on pelannut Ässissä kolme liigaottelua kaudella 2016–2017. Kiikoisista kotoisin oleva VaPS:n kasvatti pitää Poria kotinaan. Hän siirtyi Pataan aikoinaan B-nuorten joukkueeseen.

– Pidän itseäni energisenä taistelijana, asennepelaajana. Tavoitteenani on päästä seisomakatsomon lemmikiksi, se vaatii paljon töitä ja nöyrää asennetta, Pihlajamäki tietää.

Lisäksi Ässät on tehnyt Tommi Laakson kanssa seuraavaa kautta 2020–2021 koskevan sopimuksen. Taustalla on kehityssuunnitelma, jonka mukaan Laakso pelaa ensi kauden Mestistä SaPKossa, mutta palaa sen jälkeen Poriin.

– Tommin uraa pyritään viemään rauhassa eteenpäin. Olisimme voineet kutsua hänet tänne loppukaudeksi ja hän olisi pystynyt pelaamaan liigaa siinä missä jotkut muutkin. Emme tehneet sitä, koska uskomme pitkäjänteisyyteen ja siihen, että loppukauden panosottelut Mestiksessä auttoivat häntä enemmän kuin yksittäiset liigapelit, Kerttula avaa.

Laakso harjoittelee Ässien mukana kesän, mutta aloittaa jääkautensa SaPKon sopimuspelaajana. Kerttula uskoo, että helsinkiläislähtöisellä pelurilla on ainekset kasvaa Liigan voimahyökkääjien kärkikaartiin.

Karhu-Kissojen kasvatti Tommi Laakso on pelannut Ässien A-nuorissa kolmella kaudella. Ensi kausi menee viime talven tavoin Mestiksessä, sitten hyökkääjä saapuu hakemaan patapaidasta liigapaikkaa.

Uutista korjattu 11.5. kello 15.09: Valtteri Pihlajamäki on kotoisin Kiikoisista, ei Kiukaisista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos