Leijonien Lammikko muistelee lämmöllä erikoista suonenvetoaan NHL-pelissä: ”Mietin itsekin, että mitä hemmekkoa tapahtui” - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Leijonien Lammikko muistelee lämmöllä erikoista suonenvetoaan NHL-pelissä: ”Mietin itsekin, että mitä hemmekkoa tapahtui”

Uutta NHL-sopimusta kärkkyvä porilaissentteri kiskaisi Floridan paidassa Ottawaa vastaan tehot 0+4, kun kaikki 39 muuta peliä ylhäällä toivat tilille yhteensä vain kaksi syöttöpistettä.

MM-kisat toimivat Juho Lammikolle näyteikkunana ensi kautta ajatellen.

10.5.2019 7:00

Kahdeksan prosenttia, eli toisin sanoen kaksi Suomen 25:stä pelaajasta pelasi NHL:ssä tällä kaudella.

Leijonia ensimmäisinä vastaan luistelevan Kanadan vastaava suhdeluku on 100/100.

Juho Lammikko on toinen Leijonien NHL-pelaajista. Status johtaa hänenkin kohdallaan hieman harhaan, sillä pelejä maailman kovimmassa kiekkoliigassa kertyi 40 eli yhtä vaille puolet täydestä runkosarjasta.

Joka tapauksessa Lammikko tietää yhdessä Chicago-puolustaja Henri Jokiharjun kanssa parhaiten, millaisia pelaajia perjantain MM-avausottelussa luistelee vastaan.

Floridasta Pittsburghiin helmikuussa kaupattu Jared McCann on Lammikolle heistä tutuin.

– Jared oli hyvä kaverini Floridassa. Hänen kohtaamistaan odotan eniten, Lammikko sanoo.

Agentti yllytti lähtemään kisoihin

Päätös MM-kisoihin lähtemisestä ei ollut Lammikollekaan helppo. Hän on ilman sopimusta ensi kaudeksi, mutta ei turvautunut silti monien muiden pelaajien tapaan siihen korttiin.

Pelaajan agentti Tomi Haula muistutti Lammikkoa mahdollisuudesta parantaa osakkeita sopimusmarkkinoilla, kunhan pelit kulkevat kisoissa.

– Näin tilanteeni niin, ettei minulla ole tässä hävittävää. Ymmärrän pelaajia, jotka ovat sopimuksettomia ja tietävät saavansa hyvän diilin. Silloin ei ole yhtä helppo lähteä MM-kisoihin.

Porilaissentteri tavoittelee luonnollisesti yksisuuntaista NHL-sopimusta ensi kaudeksi, mutta todennäköisempää on uran jatkuminen joko KHL:ssä tai vahvalla kaksisuuntaisella sopimuksella NHL:ssä.

– Viime vuonna sain raivattua jalkaa vähän oven väliin NHL:ssä, mutta kiekollista puolta minun pitää saada enemmän vielä esiin. Täytyy olla rohkeampi kiekon kanssa, niin on paremmat tsäänssit saada vakituinen paikka NHL:stä.

Lammikko pelasi yhden unelmaottelun NHL:ssä, kun hän naputti Ottawa Senatorsia vastaan tehot 0+4. Kauden 39:n muun pelin saldoksi jäi 0+2.

– Se oli uskomatonta! Aivan kuin minulle olisi tullut Ottawaa vastaan joku blackout. Mietin itsekin, että mitä hemmekkoa tapahtui. Samanlainen fiilis täytyisi löytää edes kerran seuraavan kymmenen vuoden sisällä, sentteri nauraa.

Nelosketjun puurtajan rooli paistaa läpi

Lammikon pelistä huomaa, että hän on pelannut viime ajat nelosketjussa. Taitoa riittäisi rohkeampiinkin suorituksiin, mutta ainakin vielä kiekollinen peli on jäänyt hieman ujoksi. Takaraivossa jyskyttää enemmän oman pään varjeleminen kuin maalinteko.

Nelosketjussa hän aloittaa myös MM-turnauksen. Luvassa on vastuuta alivoimallakin.

– Hyökkäävämpi rooli pitää ansaita. Ässien A-nuorissa en puolustanut vielä yhtään, kärkyin vain. OHL:ssä silmät aukesivat. Sain siellä valmentajalta ihan kunnolla kuraa, kun en puolustanut. Peli muuttui ja tulin vastuullisemmaksi puolustussuuntaan.

Juho Lammikko aloittaa Leijonien nelosketjun sentterinä.

Tehomiehestä puolustavaan rooliin

Sentteri on ollut nuorten maajoukkueissa usein Suomen tehokkaimpien pelaajien joukossa.

Tammikuussa 2016 Lammikko juhli Helsingissä alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta yhdessä Mikko Rantasen, Patrik Laineen, Sebastian Ahon, Jesse Puljujärven, Kasperi Kapasen ja kumppanien kanssa. Silloin rooli oli jo enemmänkin puolustava hyökkääjä.

Ura rapakon takana näytti kuitenkin jäävän hieman junnaamaan ennen tätä kautta.

– Tähän kauteen voin olla kohtalaisen tyytyväinen. Pelasin ylhäällä (NHL:ssä) ihan hyvin. Tehopisteiden teko ei vain ole siellä kovin helppoa.

– Loppukausi oli vaikea. En pelannut enää hyvin sen jälkeen, kun minut laitettiin alas (AHL:ään). Siitä jäi vähän hampaankoloon, mutta ei sitä auta enää murehtia.

Seurapelien murehtiminen loppuu viimeistään tänään kello 17.15, kun Leijonien 18 MM-ensikertalaista lähtevät haastamaan rutinoitunutta NHL-nippua kisojen avausottelussa.

– Luistimet ja varusteet kun laittaa päälle, niin ei sen jälkeen kannata paljon nimiä katsella. Pelaa vaan ja nauttii, niin hyvä tulee.

Juho Lammikko

Syntynyt 29. tammikuuta 1996 Noormarkussa.

Mitat: 188 cm / 94 kg.

Kasvattajaseura: Ässät.

Sopimustilanne: Ei voimassaolevaa sopimusta.

Kausi 2018–2019: NHL:ssä Florida Panthersin paidassa 40 ottelua tehoin 0+6. AHL:ssä Springfield Thunderbirdsin paidassa 36 peliä tehoin 6+12.

Saavutuksia: Alle 20-vuotiaiden MM-kultaa 2016. Euroopan nuorten olympiafestivaalien kultaa Suomen parhaana pistemiehenä (4+2) vuonna 2013.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: