Asiantuntija: KHL haluaisi puhtoiset Jokerit, mutta PR-vahinko on jo tapahtunut: ”Kyllä sinne on pitkä tie, että Hartwall-areena saadaan täyteen katsojien itse maksamilla lipuilla” - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Asiantuntija: KHL haluaisi puhtoiset Jokerit, mutta PR-vahinko on jo tapahtunut: ”Kyllä sinne on pitkä tie, että Hartwall-areena saadaan täyteen katsojien itse maksamilla lipuilla”

Jotta Jokerit toisi KHL:lle hyvää, sen pitäisi nauttia Suomessa suurta suosiota. Nyt Suomen vahvimpiin urheilubrändeihin kuuluneesta seurasta on tullut hyljeksitty.

Jokereiden julkisuuskuvaan on tullut KHL:n kannalta ikävä särö.­

3.9.2020 17:37

Helsingin Jokerit aloittaa seitsemännen kautensa jääkiekon itäliigassa KHL:ssä kenties kovatasoisimmalla joukkueellaan. Edessä pitäisi olla kaikkien aikojen kausi, mutta mediahypetyksen ja kovien odotusten sijaan se on alkanut sekasorrolla.

Jokerien avausottelu torstaina Valko-Venäjän Minskissä peruttiin viime hetkillä ilman tarkempaa syytä.

Sitä ennen muun muassa Jokerien kannattajat vetosivat joukkueeseen, että se ei matkustaisi Valko-Venäjälle maan poliittisen tilanteen takia. Urheiluasioista vastaava ministeri Annika Saarikko toivoi Jokereilta harkintaa. pelaajayhdistys esitti huolensa, samoin kuin moni urheiluvaikuttaja.

Jokerit siirtyi KHL-liigaan kaudeksi 2014–2015 ja sen rahoituksella on ollut vahva kytkös Venäjään.

Aluksi KHL-Jokerit nautti suurta suosiota ja ensimmäisellä kaudella sen kotiotteluiden yleisökeskiarvo oli liki 11 00 katsojaa. Sittemmin suosio on laskenut.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkija Antti Laine ja maisteritutkielman tehnyt Annastiina Hemmi selvittivät vuonna 2018 keräämällään aineistolla, että peräti neljännes otteluissa käynneistä katsojista toivoi Jokerien palaavaan KHL:stä Suomen Liigaan.

Mikä olisi tilanne, jos tutkimus tehtäisiin nyt?

– Tutkijana en haluaisi arvailla, mutta varsin todennäköistä toki on, että tällä hetkellä kysyttäessä vastaava osuus olisi huomattavasti suurempi, Laine sanoo.

Vahinko jo tapahtunut

Jokerit on tällä kaudella Venäjä-vetoisen KHL-liigan toinen EU-maasta tuleva joukkue, toinen on Dinamo Riika.

Jokerit on ollut KHL:n rahoittajille paitsi laadukas urheilujoukkue myös poliittisen vaikuttamisen kanava. Suomi on merkittävä jääkiekkomaa, EU-maa ja Venäjän pohjoinen naapuri. Venäläisyleisölle Jokerit luo kuvaa kansainvälisestä sarjasta.

Jokerit on saanut vuosien aikana runsaasti kritiikkiä rahoituskuvioistaan ja taloudellisista tappioistaan. Laine huomauttaa, että kieltäytymällä Minsk-ottelusta hyvissä ajoin ja oma-aloitteisesti Jokerit olisi pystynyt venyttämään napanuoraa rahoittajiinsa.

– Ulospäin näyttää, että Minskiin lähtö on peruutettu viime hetkellä fanien, sidosryhmien ja muun ulkoisen paineen lisääntymisen myötä.

Helpottuuko Jokerien tilanne, vaikka ottelu Valko-Venäjällä jäi pelaamatta?

Jonkin verran, arvio Laine, mutta täsmentää, että pr-vahinko on silti jo tapahtunut.

Kuinka käy Jokerien suosion?

Jokerien kannattajayhdistyksen Eteläpäädyn hallitus on kehottanut faneja boikotoimaan otteluita, mikäli joukkue matkustaa Minskiin, moni poliitikko ja urheiluvaikuttaja on kertonut oman kriittisen kantansa, eikä julkinen keskustelu ole ainakaan lisännyt sponsorien kiinnostusta seuraan.

Valtion rahapeliyhtiö Veikkaus on esimerkiksi pannut yhteistyön tauolle, vaikka Jokerien kotipaidoissa mainokset vielä näkyivätkin.

– Olisi aika vaikea kuvitella, että Veikkaus Suomen valtionyhtiönä olisi jatkanut yhteistyötä tässä poikkeustilanteessa Minskiin pelaamaan matkanneen joukkueen kanssa, Laine sanoo.

– Suomi on valtiojärjestykseltään demokratia, mikä tarkoittaa kansanvaltaa ja kansa on fanien, Jokereiden ulkopuolisten laji-ihmisten ja poliittisten päättäjien muodossa puhunut.

Eikä tilanne ole Jokerien päärahoittajienkaan kannalta toivottava, vaikka seura olikin Minskiin menossa.

Jotta Jokerit toisi KHL:lle hyvää ja toimisi pehmeän vallan välineenä, sen pitäisi nauttia Suomessa suurta suosiota. Nyt Suomen vahvimpiin urheilubrändeihin kuuluneesta seurasta on tullut hyljeksitty.

– KHL:lle on ollut alusta asti tärkeää, että Jokerien lehterit ovat täynnä, jotta Jokereista syntyy mielikuva yleisöä houkuttelevana tuotteena. Tämän episodin ja koronatilanteen takia etenkin irtolippujen myynti saattaa alkukaudesta olla vaatimatonta. Ja vielähän emme sitä paitsi edes tiedä, missä Jokerit ensimmäisen kotiottelunsa pelaa.

Voiko Jokerien suosio palautua vielä aiemmalle tasolle?

– Kyllä sinne on pitkä tie, että Hartwall-areena saadaan täyteen katsojien itse maksamilla lipuilla.

Laine huomauttaa, että Jokerien omasta piiristä tulleet, Valko-Venäjän tilannetta väheksyneet lausunnot ovat olleet haitallisia seuralle.

Laine ei kuitenkaan usko, että Suomen jääkiekko tai urheilun arvostus ylipäätään olisi kärsinyt Jokeri-kohusta.

Milloin Jokerit palaa Liigaan?

– Ennemmin tai myöhemmin. Silloin kun Jokerien rahoittaja panee hanat kiinni, seuran KHL-taru loppuu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut